Arnie, împotriva lui Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, conduce o mişcare de protest prin care 17 state ale SUA doresc mai multă autonomie pentru reducerea poluării. Eşecul summitului de la Bali s-a

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, conduce o mişcare de protest prin care 17 state ale SUA doresc mai multă autonomie pentru reducerea poluării.

Eşecul summitului de la Bali s-a transformat într-un imens scandal intern pentru americani. După ce s-au întors acasă, americanii s-au luat de păr din cauza încălzirii globale. Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a respins cererea Californiei de a stabili limite proprii de reducere a poluării produse de autovehicule.

Vizibil supărat, guvernatorul Arnold Schwarzenegger a promis că, după sărbători, va ataca în justiţie această decizie. A doua zi, încă 16 state au anunţat că se vor implica de partea lui Schwarzenegger în bătălia juridică.


De ce se opune Casa Albă reducerii emisiilor ce provoacă efectul de seră? Din două motive, ne explică un analist britanic în cotidianul "The Independent".


Primul este interesul producătorilor americani de autovehicule, pe care i-ar costa foarte mult adoptarea unor tehnologii "verzi" şi lansarea unor modele de maşini care să polueze mai puţin. Iar al doilea este interesul consilierilor preşedintelui, care nu vor să admită că au greşit când l-au sfătuit pe George W. Bush, în 2000, să păstreze poziţia adoptată de Bill Clinton, care nu semnase Protocolul de la Kyoto.

Însă, în martie 1998, când s-a deschis lista de semnături, Bill Clinton era prins până peste cap în scandalul legat de Monica Lewinsky. Prin urmare, are o scuză. Consilierii Casei Albe nu au. Adoptarea unei alte poziţii decât administraţia precedentă nu ar fi mirat pe nimeni.


California şi politica europenilor


Ca şi europenii, statul californian şi-a propus să reducă emisiile cu efect de seră cu 25-40% până în 2020, aşa cum a recomandat Comitetul Internaţional al Oamenilor de Ştiinţă. Or, tocmai aceste cifre s-au vehiculat la Bali, unde trimisul Casei Albe nu a fost de acord cu un astfel de angajament. Prin urmare, atitudinea guvernatorului Schwarzenegger, republican ca şi preşedintele George W. Bush, ar putea părea un afront adus liderului de la Casa Albă.

Dar nu este. În patria democraţiei, oricine poate avea propria lui părere. Şi, dacă opinia respectivă e recomandată de oamenii de ştiinţă, cu atât mai bine. Gestul celorlalte 16 state, care s-au aliniat imediat în spatele lui Schwarzenegger, dovedeşte din plin acest lucru. Statele în cauză, mai precis Arizona, Colorado, Connecticut, Florida, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Utah, Vermon şi Washington, au precizat că aderă la legea californiană de reducere a poluării.


Un proces, peste două săptămâni


Ca atare, reacţia presei a fost fulminantă şi o serie de politicieni de frunte au intervenit în dispută de partea Californiei. Preşedintele Bush, acuzat deschis de guvernatorul californian că nu ia în
serios pericolul încălzirii globale, a fost singurul care a luat apărarea Agenţiei Americane pentru Protecţia Mediului, opinând că o strategie la nivel naţional e preferabilă unor măsuri restrictive pe plan local.


Cum însă la nivel naţional nu există decât vagi promisiuni, decizia agenţiei de a bloca eforturile "verzi" ale Californiei pare să fie, aşa cum s-a exprimat senatorul Dianne Feinstein, de-a dreptul dizgraţioasă. Aşa se face că, în a doua săptămână a anului 2008, ar putea începe un proces al titanilor, Schwarzenegger versus Bush. Gest surprinzător, care va marca începerea desprinderii republicanilor de liderul de la Casa Albă, întrucât acesta le dăunează în sondaje.

Mai multe pentru tine:
Elevii care muncesc din pasiune, răsplătiți pentru premiile școlare obținute. „Avem copii și la lot, avem copii în toată țara”
„La 34 de ani mai aveam doar 3 luni de trăit”. Ce spune soția lui Călin Georgescu despre afirmațiile controversate ale candidatului independent
Actorul Patrick Stewart, din „Star Trek”: „Țipam la tata ca să n-o mai bată pe mama!”
Ce religie are Călin Georgescu? Îl elogiază pe Dumnezeu într-o biserică protestantă din Timișoara: „Este atacată condiția creației de către forțe globaliste occidentale degenerate”
Surse. Călin Georgescu, alianță cu un partid surpriză din România. FOTO de la fața locului
A treia seară de proteste în Capitală: contestatarii lui Georgescu în Piaţa Victoriei, susținătorii, la Universitate. S-a ieşit în stradă şi în marile oraşe
Spaima trăită de femeia care l-a găsit fără suflare pe actorul Andrei Ionescu, soțul Ilenei Stana-Ionescu: „S-a stins din viață în somn, la fel ca Ileana. Va fi incinerat, ca să fie din nou lângă marea lui dragoste”
Se mărește familia regală britanică. Regele Charles este foarte încântat
Acestea sunt zonele erogene mai puţin ştiute ale femeii!
Povestea a singurului ”terorist” arătat la televizor în decembrie 1989. Cum a ajuns un campion mondial de handbal desfigurat, scuipat și sechestrat
CTP, despre scenariul anulării alegerilor: „Pericolul uriaș pentru România nu poate fi înlăturat decât tot prin vot”