Alba Iulia, centru spiritual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala Romano-CatolicăLa mică distanţă de Catedrala Încoronării se află Catedrala Romano-Catolică. Ea a fost construită în două etape, între 1247-1291 şi 1320-1356. În prima parte a

Catedrala Romano-Catolică
La mică distanţă de Catedrala Încoronării se află Catedrala Romano-Catolică. Ea a fost construită în două etape, între 1247-1291 şi 1320-1356. În prima parte a secolului XIV a fost ridicat corul gotic, iar în 1512 capela Lazo, fiind primul edificiu al Renaşterii în Transilvania. În secolul XVIII este refăcut turnul sud-vestic, iar în cel următor sunt adaugate elemente arhitectonice în stil baroc, altare şi statui. În interiorul catedralei se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara, alături de cele ale fratelui sau Johannes Miles, fiului său mai mare, Ladislau, şi cele ale reginei Isabella şi fiului său Ioan Sigismund.

Catedrala Reîntregirii Neamului
Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a fost construită în perioada anilor 1921-1922. Stilul este dominat de elemente romanice inspirate din arhitectura Bisericii Domneşti din Târgovişte. Ea face parte dintr-un ansamblu arhitectural care mai cuprinde două pavilioane spre răsărit, iar spre apus o incintă şi pavilioanele mai mici. Totul este dominat de clopotniţă, care are înălţimea de 58 de metri. Pe pronaosul catedralei sunt pictate chipurile lui Mihai Viteazul şi soţiei sale Stanca. Naosul catedralei este compus din trei nave, pictura interioară fiind realizată de Costin Petrescu.

Cetatea Aiudului era administrată de breslele meşteşugăreşti
Cetatea Aiudului este elemntul care domină centrul oraşului. Construită pentru ca populaţia din zonă să se poată apăra de invaziile străine, apărarea era sporită şi de şantul cu apă ce înconjura cetatea în exterior. Turnurile erau date în grija breslelor meşteşugăreşti, care aveau obligaţii militare. şi azi în oraş se vorbeşte de turnurile măcelarilor, croitorilor, cizmarilor, olarilor de formă rectangulară, ale tăbăcarilor cu şapte laturi, ca şi de cele ale cojocarilor şi lăcătuşilor cu câte cinci laturi. Construcţia este una complexă, de vreme ce de sub şcoala din Aiud pornesc către cetate 27 de tuneluri subterane. Cel mai important edificiu este biserica construită în stil gotic transilvănean la sfârşitul secolului al XV-lea. Biserica are un turn robust, înalt de 64 metri şi prevăzut cu metereze şi aparţine, în prezent, cultului reformat calvin.