1,2 milioane de lei pentru bisericile - monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două biserici din Maramureş aflate în patrimoniul UNESCO, se află în reabilitare, pe lângă alte trei, aflate în patrimoniul de interes naţional şi local. Ministerul de resort a alocat

Două biserici din Maramureş aflate în patrimoniul UNESCO, se află în reabilitare, pe lângă alte trei, aflate în patrimoniul de interes naţional şi local. Ministerul de resort a alocat peste 1,2 milioane de lei pentru lucrări.

Ana Mojolic, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene a Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional Maramureş, a declarat că bisericile pentru care sunt alocate sumele respective sunt cele din Ieud-Deal şi Bârsana (patrimoniul UNESCO), respectiv Bogdan Vodă şi Tăuţii Măgherăuş, pentru care banii sunt alocaţi prin Programul Naţional de Restaurare.

"Separat, printr-un alt program, al bisericilor de lemn, biserica din Coruia a primit 180.000 de lei. Nu am văzut încă documentaţia, însă sigur e vorba despre consolidare, restaurare, înlocuirea învelitorii şi amenajări exterioare", a declarat ea.

Potrivit acesteia, biserica din Ieud-Deal, are alocaţi 80.000 de lei pentru lucrări de reabilitare şi restaurare a picturii, iar cea de la Bârsan a primit 100.000 de lei pentru conservare şi restautrarea picturii. Biserica din Bogdan Vodă a primit 400.000 de lei, pentru lucrări de conservare şi restaurare, în timp ce biserica din Tăuţii Măgherăuş dispune de suma de 517.500 de lei, tot pentru conservare şi restaurare.