Umiditatea nu face bine reumaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nivel de peste 60% creează condiţii prielnice de multiplicare a mucegaiurilor şi a acarienilor din casă, care induc alergii. Pentru persoanele care suferă de artroză, umiditatea crescută a aerului implică accentuarea durerilor articulare.

Bolnavii cu astm şi cei cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) resimt poate cel mai mult creşterea umidităţii aerului. Aceasta pentru că umiditatea ridicată este asociată şi cu o concentraţie mai mare de smog în aer. El inflamează căile respiratorii şi îngreunează funcţia pulmonară, ceea ce duce la o agravare a simptomatologiei bolnavilor. Cantitatea de substanţe alergene din aerul exterior, dar şi cea din aerul din locuinţe sunt influenţate în mare măsură de factorii de mediu. Umiditatea asigură condiţii propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor în casă, iar acarienii au nevoie de aerul umed pentru o dezvoltare optimă.

Favorizează apariţia mucegaiului

„Nivelul de mucegaiuri creşte îngrijorător după furtuni şi inundaţii, din cauza umidităţii crescute a aerului. Expunerea la aceşti alergeni este mai redusă în iernile aspre, căci încălzirea intensă a aerului interior duce la scăderea umidităţii. Iernile mai blânde, care sunt însoţite de umiditate mare, pot conduce la creşterea concentraţiei de acarieni, iar aceştia induc sau exacerbează simptomele de alergie", spune dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Şi concentraţia de polenuri din aer este influenţată de umiditate. Persoanele alergice la polen se confruntă deseori cu o exacerbare a simptomelor după furtuni, de exemplu, dar şi în perioadele calde, cu o umiditate ridicată.

Artrozele, mai dureroase

În condiţiile de creştere a umidităţii, asociată sau nu cu scăderea presiunii atmosferice, persoanele care suferă de boli osteoarticulare se pot confrunta cu o creştere a frecvenţei şi a intensităţii durerilor la nivel articular. Este vorba în special de cele cu afecţiuni degenerative de tipul artrozei. „Umiditatea ridicată poate duce şi la instalarea durerii la nivelul unor fracturi vindecate", spune medicul specialist medicină internă Daniela Opriş de la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.

"Umiditatea ridicată poate duce şi la instalarea durerii la nivelul unor fracturi vindecate."
dr. Daniela Opriş
medicină internă

Mai multe pentru tine:
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”