Puterea de vindecare a gândului bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câte ori ai fost încurajat să gândeşti pozitiv? De multe ori, nu-i aşa?  Ei bine, ar trebui să iei acest sfat în serios, deoarece s-a dovedit ştiinţific că, într-adevăr, gândurile negative duc la apariţia unor dezechilibre organice care pot genera boli.

Vindecarea stă în puterea gândului, mărturie fiind zecile de cazuri de persoane care s-au însănătoșit schimbându-şi modul de gândire. Gândurile sunt preluate de subconștient în starea lor pură, indiferent dacă sunt bune sau rele. Specialiștii spun că fiecare gând pe care îl cultivăm în subconștient se va manifesta și în acţiunile noastre.

De aceea, capacitatea de a face o selecţie în gânduri, acceptându-le doar pe cele pozitive, ne sporeşte şansele de a ne bucura de o sănătate mai bună şi, implicit, de o viaţă echilibrată.

Emoţiile negative, risc de boală

Acţiunile zilnice sunt doar reacţii ale subconștientului, care acţionează sub presiunea gândurilor, susţin specialiștii. De aceea, este foarte important să te focalizezi doar pe gândurile constructive, deoarece cele „rele” dau naștere unor emoţii negative care, la un moment dat, se vor regăsi în acţiunile tale.

Deși pare greu de crezut, emoţiile negative determină apariţia stărilor depresive, problemelor digestive, bolilor cardiace și hipertensiunii arteriale. În plus, s-a demonstrat că subconștientul controlează bătăile inimii şi circulaţia sângelui, reglează digestia, asimilarea substanţelor nutritive și eliminarea reziduurilor. Prin urmare, prin controlarea subconştientului, bolile ar putea fi ţinute la distanţă.

Ce este în mintea noastră?

Mintea este alcătuită din două părţi distincte: mentalul conștient și mentalul inconștient sau, mai exact, conștientul (latura raţională) și inconștientul (latura iraţională). De aceea, nu de puţine ori, auzi în jurul tău oameni care spun că au făcut un lucru fără să se gândească prea mult. Ei bine, acel lucru nu s-a petrecut la voia întâmplării, ci a fost o consecinţă a gândurilor stocate de-a lungul timpului.

Aceasta deoarece subconștientul este în permanenţă ţinta sugestiilor conștientului. În mod normal, gândurile trec mai întâi prin mentalul conștient, care raţionează şi, astfel, omul are posibilitatea de a alege. Nu același lucru se poate spune și despre funcţiile vitale ale corpului, care sunt controlate de inconștient. Subconștientul acceptă numai ceea ce omul gândește permanent. Acesta nu „judecă” faptele așa cum se întâmplă cu mentalul conștient.

De asemenea, subconștientul nu poate discerne între gândurile bune și cele false. El le asimilează ca atare și răspunde în conformitate cu natura lor.

Efectul placebo sau păcălirea bolii

Gândirea pozitivă acţionează şi atunci când vine vorba de efectul medicamentelor. În acest sens, este cunoscută terapia cu placebo, adică amăgirea pacientului cu privire la efectele medicamentului pe care îl ia, deşi acesta este lipsit de substanţe active. Testele știinţifice au arătat că terapia placebo funcţionează însă doar pe perioade scurte de timp.

Mai exact, perioada de administrare a placebo nu trebuie prelungită, deoarece se urmărește doar ameliorarea bolii. Succesul terapiei placebo depinde de încrederea pe care pacientul o are în puterea terapeutică a medicamentului, respectiv a medicului care îl recomandă. Încă de la început, acesta trebuie să-i câștige încrederea.

Statisticile arată că o treime din populaţie răspunde foarte bine la tratament, iar femeile sunt mult mai receptive decât bărbaţii. În caz contrar, când pacienţii gândesc negativ și nu dau nicio șansă tratamentului, apare efectul nacebo.

Cum putem influenţa subconștientul

Există mai multe metode prin care se poate imprima subconștientului ideea de sănătate. Însă primul pas care trebuie făcut, indiferent de metoda aleasă, constă în obţinerea unei stări perfecte de relaxare fizică și mentală. Iată metoda pe care o propune doctorul Joseph Murphy, autorul cărţii „Puterea extraordinară a subconștientului tău”.

După ce te relaxezi profund, spune următoarea frază: „Picioarele mele sunt relaxate, gleznele mele sunt relaxate, gambele mele sunt relaxate, mușchii mei abdominali sunt relaxaţi, inima și plămânii îmi sunt perfect destinşi, capul îmi este relaxat, toată fiinţa îmi este perfect relaxată”. În următoarele cinci minute vei intra într-o stare de somnolenţă, iar simţurile se vor activa. În acel moment,  va începe procesul de vindecare.

Gândurile pot schimba starea de sănătate

Modul  nostru de gândire reflectă starea de sănătate. „Gândurile sunt cele care modelează omul”, spunea marele yoghin Swami Shivananda. Mai exact, tot ceea ce îi trece omului prin minte se întoarce înapoi ca un bumerang, sub forma faptelor. Însă organismul dă semnale clare, doar în condiţiile unui stil de viaţă haotic şi unui mod de gândire pesimist.

Puterea de vindecare a subconștientului  este activată prin schimbarea atitudinii mentale  Foto: Photoland/Masterfile, Fotolia, Shutterstock
 
Durerile de cap, tulburările de tranzit intestinal, răcelile repetate, durerile de inimă și oboseala sunt cele mai frecvente astfel de semnale. De cele mai multe ori, tratamentul medicamentos este ineficient în a pune diagnosticul, deoarece problema își are rezolvarea la nivel mental.

Hipnoza - o dovadă a forţei autosugestiei

Aceasta este o stare particulară de somn, care se produce artificial prin intermediul sugestiei. Mai exact, pacientul are o stare asemănătoare cu cea din momentul în care este pe punctul de a adormi. În timpul hipnozei nu se  pierde controlul total, hipnotizatul fiind perfect conștient de ceea ce i se întâmplă.

Hipnoza are drept instrumente puterea cuvântului și fixarea privirii. Astfel, la începutul ședinţei, medicul îi va repeta bolnavului următoarelor fraze: „Relaxează-te, somnul tău este liniștitor!” sau „Somnul îţi alungă grijile, necazurile și boala!”.  Cuvintele îi rămân pacientului întipărite în subconștient și, prin puterea sugestiei, îşi poate induce ideea de însănătoşire. Cu ajutorul hipnozei pot fi tratate durerile de orice fel (de cap, menstruale, reumatice, de dinţi), depresia şi insomnia.

Hipnoza însă dă rezultate doar în cazurile în care există o colaborare strânsă între pacient și medic. Dacă pacientul nu se relaxează profund, există pericolul să nu se obţină rezultatul dorit.

Specialistul nostru

Dr. Alexandru Paziuc, medic primar psihiatrie Spitalul Psihiatric Câmpulung Moldovenesc

Gândurile noastre au efect benefic sau nociv asupra creierului şi, implicit, asupra sănătăţii. Orice gând reprezintă expresia activităţii cerebrale din punct de vedere biochimic şi bioelectric. Reglajul activităţilor se face cu ajutorul următorilor neurotransmiţători cerebrali: acetilcolina, adrenalina, noradrenalina, dopamina şi serotonina. Ariile cerebrale în care se află receptorii lor sunt: cortexul prefrontal, ganglionii bazali, corpul striat, talamusul, hipotalamusul, amigdala şi hipocampul. Activitatea acestor zone se reflectă în starea de bine a organismului.

Exerciţiu prin care îţi poţi reîncărca bateriile

Cele mai bune intervale orare pentru a face un astfel exerciţiu sunt între 11 şi 13 şi 23 şi 1. Înainte de a începe, trebuie să te speli pe faţă cu apă rece, pentru a fi cât mai receptiv, să îndepărtezi de pe corp toate obiectele de metal şi să te îmbraci cu haine care să nu te incomodeze. Şi nu uita să te relaxezi. După ce ai alungat din minte toate gândurile negative, descrie cu palma dreaptă cercuri din ce în ce mai mari în regiunea de sub ombilic.

În timpul hipnozei, pacientul trebuie să uite de toate grijile

În acelaşi timp,  gândeşte-te că energia pozitivă din jurul tău se strânge în dreptul abdomenului inferior. Ulterior, repetă următoarele cuvinte: „Energia este în jurul meu şi mă folosesc de ea”. Acest exerciţiu trebuie să-l repeţi de mai multe ori, până ce simţi că te-ai încărcat cu energie. Abia în acel moment, cu ajutorul mentalului, energia se va răspândi în corp.

Sacroterapia

Postul, în scop terapeutic

Postul, ca terapie, este măsura cea mai complexă la care omul poate apela în lupta sa cu boala. Postul (repausul alimentar complet sau parţial) ar putea fi una dintre terapiile de vindecare cele mai eficiente și fără efecte adverse, susţin specialiștii. Aceasta deoarece, în timpul postului, organismul intră într-un proces de curăţare intensivă, nemaifiind ocupat cu digerarea alimentelor.

Postul poate fi început în orice stadiu al bolii, însă trebuie să se ţină cont de tipul și de durata acestuia, precum şi de dorinţa persoanei respective de a face acest „sacrificiu“. Zeci de studii privind privarea de hrană pe perioade mai scurte sau mai lungi au arătat că postul poate aduce reale beneficii stării de sănătate. Înainte de a încerca o astfel de experienţă consultă un medic, deoarece, în timpul repausului alimentar, vei experimenta stări care te pot face să renunţi, dacă nu ai cunoştinţă despre ele. Vertijurile, durerile de cap, somnolenţa, senzaţia de slăbiciune sunt doar câteva dintre ele.

Mâncarea de post „ascute” mintea

Oamenii de ştiinţă americani de la U.C. Berkeley au descoperit că persoanele care ţin post o dată pe săptămână își pot îmbunătăţi considerabil starea de sănătate. Potrivit acestora, organismul nu mai este suprasolicitat de alimente bogate în carbohidraţi şi astfel pancreasul nu mai trebuie să secrete o cantitate foarte mare de insulină. În plus, cercetătorii au mai observat că, prin reducerea cu doar 30 la sută a numărului de calorii dintr-o singură zi a săptămânii, memoria se îmbunătăţeşte, ducând la creşterea performanţelor la locul de muncă. În plus, persoanele care consumă o cantitate mai mică de alimente au un risc redus de a face infarct.

Cei 7 centri energetici principali ai corpului uman

Potrivit medicinei tradiţionale indiene, organismul este străbătut de sute de centri energetici, numiţi chakre. Prin aceştia, energia este transportată către organele corpului. Cei mai importanţi sunt şapte dintre aceştia, şi anume cei care sunt situaţi pe axul principal aflat în apropierea coloanei vertebrale. Atunci când chakrele sunt dezechilibrate, apare boala. Acestea pot fi echilibrate doar prin meditaţie.

Brahma Chakra

sau Lotusul cu o mie de petale (Sahasrara) este situată în vârful capului și influenţează tot corpul. Îi corespund culorile violet şi alb. Dezechilibrul său determină afecţiuni ale oaselor, ale sistemului nervos și ale celui muscular, tulburări genetice, disfuncţii ale epifizei și afecţiuni cerebrale.

Chakra

celui de-al treilea Ochi (Ajna) se află în mijlocul frunţii, între sprâncene. Îi corespund culoarea indigo și intuiţia. Ajna are influenţă asupra ochilor și emisferelor cerebrale. Disfuncţia ei poate determina probleme de natură emoţională, incapacitate de concentrare, disfuncţii cerebrale și anxietate.

Chakra Gâtului (

Visshudha). Este localizată la baza gâtului și îi corespund culoarea albastru azuriu, iar ca simţ auzul. Influenţează braţele, gura și glanda tiroidă. O funcţionare proastă poate duce la dificultăţi de comunicare, disfuncţii tiroidiene şi ulceraţii ale gâtului.

Chakra Inimii

(Anahata). Este localizată în dreptul inimii și îi corespund culoarea verde și simţul tactil. Guvernează sistemul imunitar şi pe cel circulator, inima, plămânii și braţele. Atunci când funcţionarea acestui centru este perturbată, pot apărea boli cardiovasculare, ale plămânilor, hipertensiune arterială, astm şi cancer la sân.

Chakra Plexului

Solar (Manipura) este situată deasupra ombilicului și îi corespund culoarea galbenă, iar ca simţ văzul. Influenţează ficatul, pancreasul, stomacul și splina. Proasta funcţionare poate cauza tulburări digestive, ulcer, disfuncţie hepatică şi obezitate abdominală.

Chakra Sacrală

(Awadhisthana) este situată la baza pubisului și vibrează la portocaliu. Legătura sa cu corpul se face prin intermediul organelor sexuale, intestinului gros, pelvisului, prostatei și a fluidelor din corp. Funcţionarea necorespunzătoare duce la disfuncţii sexuale, hemoroizi, probleme cu prostata.

Chakra Bazală

(Muladhara) se află la baza coloanei vertebrale. Îi corespund simţul mirosului și vibrează la culoarea roșie. Când se află în dezechilibru, apar tulburări de miros, obezitate, somnolenţă, comportament agresiv, constipaţie şi artrită.

Puterea tămăduitoare a rugăciunii



Se spune că rugăciunea este „arma” pe care Dumnezeu le-a dat-o oamenilor pentru a se apăra de boli şi de necazuri. Însă vindecarea prin intermediul rugăciunii necesită respectarea câtorva paşi. Primul pas constă în a refuza să-ţi fie teamă de simptomele vizibile ale bolii.

Al doilea pas impune recunoaşterea faptului că boala este doar o consecinţă a gândurilor negative. Iar al treilea pas constă în preţuirea capacităţii de vindecare prin resurse proprii. Promotorii gândirii pozitive spun că prin respectarea acestor reguli, corpul încetează să mai producă toxine. În plus, pentru ca rugăciunea să aibă efect, trebuie să crezi cu tărie în ceea ce spui, deoarece în subconştient se întipăresc doar gândurile lipsite de îndoială. În caz contrar, gândurile negative vor accentua şi mai mult simptomele bolii.

Specialistul nostru

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut Mentarex Consult

Noi gândim verbal. În acest fel, cuvintele sunt foarte importante şi prin ele ne creăm realitatea noastră perceptuală. Modul în care percepem lumea este, de fapt, realitatea în care trăim. Dacă ne punem ochelarii de tristeţe, vom avea tendinţa de a vedea lumea ca fiind tristă. Văzând-o tristă, reacţionăm ca atare şi suntem predispuşi nu doar la tristeţe, ci şi la reacţii negative de la cei din jurul nostru.

Gândind pozitiv, putem să vedem partea bună a lucrurilor şi să ne bucurăm de ele, dar şi să conştientizăm resursele pentru a le folosi în avantajul nostru. De exemplu, la două persoane cu aceeaşi boală, aceleaşi simptome şi acelaşi tratament, pot apărea diferenţe semnificative de evoluţie. Totul depinde doar de modul în care fiecare persoană se raportează la boală şi luptă pentru a fi bine.