Osteoporoza nu este o boală feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergarea previne instalarea osteoporozei, dacă este practicată de la vârste tinere

20% din persoanele care suferă de demineralizare osoasă sunt bărbaţi. Afecţiunea este mai frecventă după 65 de ani. Boala poate să apară pe fondul unor probleme medicale şi unui stil de viaţă sedentar, atrag atenţia specialiştii, de Ziua Internaţională a Osteoporozei, marcată pe 20 octombrie.

Deşi mai puţin afectaţi decât femeile, bărbaţii pot prezenta şi ei simptome de osteoporoză după vârsta a doua. „După 65-70 de ani, aproximativ un bărbat din cinci face osteoporoză, ceea ce nu este deloc puţin. Din cauza acestui mit cu privire la prevalenţa scăzută în rândul bărbaţilor, osteoporoza se diagnostichează anevoios şi tardiv la ei", spune medicul Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia" din Bucureşti.

Riscul mai mic al bărbaţilor de a face osteoporoză are mai multe explicaţii. Pe de o parte, bărbaţii sunt mai activi, iar mişcarea s-a dovedit a fi un factor de prevenţie a acestei maladii. În plus, ei trăiesc ceva mai puţin decât femeile şi, astfel, nu ajung să prezinte toate manifestările bolii. Dar poate că principalul motiv este acela că, la sexul masculin, declinul hormonal apare între 50 şi 70 de ani, mai târziu decât momentul instalării menopauzei feminine.

Testosteronul protejează osul

La nivelul osului, o mică parte din testosteron este convertită în estrogen, cu ajutorul unei enzime. Există defecte genetice ale aceste enzime, cazuri în care administrarea unei cantităţi mici de estrogen ajută la menţinerea densităţii osoase.  În alte situaţii, bărbaţii cu vârste de 65-70 de ani care suferă de osteoporoză pot primi testosteron în cadrul tratamentului.

Poate fi provocată de alte boli

O particularitate a osteoporozei la bărbaţi este aceea că boala apare frecvent ca şi consecinţă a unor afecţiuni, precum fibroza chistică şi artrita reumatoidă. „Bărbaţii fac mai ales osteoporoză secundară. Hipertiroidia, sindromul Cushing, o boală în care excesul de cortizol duce la rarefierea osului, hiperparatiroidismul sau insuficienţa renală pot provoca osteoporoză", explică medicul endocrinolog Adrian Comănici, directorul medical al Spitalului Clinic CF2 din Bucureşti.

De asemenea, o serie de medicamente favorizează demineralizarea osoasă, cum ar fi corticosteroizii, antiepilepticele sau unele medicamente folosite în tratamentul cancerului de prostată. Persoanele care urmează astfel de tratamente trebuie să stabilească împreună cu medicul avantajele şi dezavantajele folosirii lor.

Mersul pe jos, zilnic

Sedentarismul slăbeşte atât muşchii, cât şi oasele. Studiile arată că mişcarea creşte densitatea osoasă la nivelul osului implicat în exerciţiu. De exemplu, mersul alert fortifică osatura şoldului, pe când flotările au efect asupra braţelor şi umerilor. Practicarea de sporturi de impact la vârste tinere, cum ar fi săriturile cu coarda, joggingul sau baschetul, fortifică oasele. „Pentru persoanele de vârste înaintate, se recomandă 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi, cum ar fi mersul pe jos", completează medicul endocrinolog.

Vitamina D, esenţială

O alimentaţie variată asigură necesarul de calciu, iar expunerea moderată la soare ajută la sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, esenţială în procesul de formare a osului. Pentru că, în timp, capacitatea organismului de a sintetiza această vitamină scade, medicii recomandă persoanelor în vârstă să completeze aportul de vitamina D prin suplimente de 400-800 de unităţi internaţionale (U.I.) zilnic, mai ales în lunile care conţin „R" în denumire.

Cum se manifestă

Osteoporoza evoluează treptat şi duce la uşoare pierderi în înălţime, pe fondul tasărilor vertebrale. Poate provoca încovoierea spatelui, din cauza microfracturilor ce apar la nivelul corpilor vertebrali (partea anterioară a vertebrei). De multe ori, boala se manifestă brutal, printr-o fractură la nivelul osului fragilizat. Tot scăderea densităţii osoase este cauza durerilor severe la nivelul oaselor, în stadii avansate ale bolii, şi fracturilor repetate la nivelul osului consolidat vicios. Cea mai de temut complicaţie a osteoporozei este fractura de col femural.