OMS: Există o „legătură probabilă” între anumite probleme cardiace şi vaccinurile anti-COVID-19 cu ARN mesager

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin / FOTO Pixaby

Există o legătură „probabilă” între cazuri de inflamaţie la nivelul inimii şi injectarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu ARN mesager, de la Pfizer şi Moderna, dar avantajele depăşesc riscurile, a transmis vineri, 9 iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform AFP.

Într-un comunicat citat de Agerpres, experţii Comitetului Consultativ ai OMS pentru securitatea vaccinurilor explică că mai multe cazuri de miocardită – o inflamaţie a muşchiului cardiac – şi de pericardită – o inflamaţie a membranei care anvelopează inima – au fost semnalate în mai multe ţări, în special în SUA.

„Cazurile raportate sunt în general survenite în zilele care au urmat vaccinării, mai frecvent la tineri şi mai adesea după a doua doză de vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19″, au precizat ei. 

După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager”.

Totuşi, subliniază ei, „avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depăşesc riscurile reducând numărul de spitalizări şi de decese cauzate de infectarea cu COVID-19”.

Experţii ONU mai indică şi faptul că datele disponibile sugerează că evoluţia imediată a miocarditei şi pericarditei după vaccinare este în general uşoară şi răspunde tratamentelor.

„O monitorizare este în curs pentru a determina efectele pe termen lung”, precizează ei.

Experţii OMS vor continua să evalueze situaţia pentru a-şi actualiza recomandările.

Tot vineri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat introducerea inflamaţiilor cardiace drept posibil efect secundar al vaccinurilor mARN împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna, transmite Reuters. Astfel, EMA recomandă ca miocarditele şi pericarditele să fie trecute în prospectul vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna drept noi efecte secundare.