Mamografia cu substanţă de contrast. Ce presupune noua tehnică de investigare a cancerului la sân şi care sunt beneficiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile trecute de 40 de ani trebuie să-şi facă anual o mamografie

Cancerul de sân rămâne principala cauză de deces în rândul femeilor. Peste 7.000 de românce sunt diagnosticate, în fiecare an, cu această afecţiune, mortalitatea fiind de 36%, potrivit statisticilor.

Dincolo de palparea periodică a sânilor, principalul factor de reducere a mortalităţii în această boală gravă este depistarea ei precoce. Această depistare se face şi cua jutorul mamografiei.

În special după vârsta de 40 de ani, mamografia este investigaţia cea mai sigură, care poate detecta semnele primare ale cancerului de sân. Dincolo de mamografia digitală, există acum în România şi mamografia cu substanţă de contrast, după principiul IRM-ului mamar.

Dr. Nicolae Cristian Florin, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală la Clinica Medicum, explică în ce constau beneficiile noii tehnologii faţă de celelalte tipuri de investigaţii, respectiv mamografia digitală, mamografia cu tomosinteză, IRM mamar.

În primul rând oferă un diagnostic rapid şi precis al  cancerului mamar, mai ales în sânul dens.

În al doilea rând, tranşază diagnosticul de benignitate sau malignitate în cazul leziunilor discordante mamo/eco care sunt leziuni mamare benign, dar cu risc crescut de malignizare şi care au un aspect imagistic fals pozitiv , în cele două metode, explică medicul.

Vizibilitatea mai bună obţinută la mamografia cu contrast (CESM), comparativ cu IRM-ul, datorită evidenţierii mai clare a celulor tumorale, chiar şi a celor cu o vascularizaţie săracă, este un alt avantaj.

Acurateţea imaginii, datorată faptului că la mamografie  nu există artefacte de mişcare care pot fi întâlnite la examinarea IRM, sânul fiind comprimat şi menţinut într-o poziţie fixă circa 20 de secunde.

Rezoluţia spaţială sau puterea de detaliu a acestui tip de mamografie este de 10 ori mai mare decât rezoluţia spaţială a IRM-ului!

Detectarea cancerelor secundare intramamare atinge o proporţie de 96% ,fiind similară cu cea a IRM-ului.

Are mai puţine rezultate fals pozitive comparativ cu IRM-ul.

Pune diagnosticul în recidivele cancerului mamar după tratamente de tip  chimioterapie sau tratament chirurgical.

Se poate efectua şi bilateral, ca orice mamografie digitală obişnuită.

Urmăreste evoluţia tumorală sub tratament chimio şi radioterapie.

Nu este influenţată de fazele ciclului menstrual.

Există mitul că mamografia iradiază. Mamografia cu substanţă de contrast este o tehnologie iradiantă pentru paciente?

Desi există o creştere mică a dozei de iradiere faţă de mamografia digitală, în timpul examinării mamografice cu contrast vor fi efectuate două expuneri, pe o singură compresie a sânului, cu energii diferite, respectiv: energii joase, utilizate într-o mamografie clasică şi energii înalte, utilizate pentru evidenţierea doar a substanţei de contrast din vasele tumorale.

Aceasta expunere bifazică din timpul mamografiei cu substanţă de contrast, va creşte doza de iradiere a ţesutului glandular cu doar 20% faţă de doza primită la o mamografie digitală clasică, ce presupune o singură expunere. Cu alte cuvinte, doza de iradiere a sânului în expunerea din faza a doua, respectiv aceea care utilizează  energiile  înalte, va fi cu 80% mai mică comparativ cu doza absorbită de fiecare sân în parte într-o expunere digitală clasică.

Acest tip de investigaţie este neplacută sau dureroasă?

Creat de cercetători femei pentru femei, mamograful Pristina GE a fost prevăzut cu un mecanism de autocontrol în compresia sânului. Compresia se execută de către pacientă, după poziţionarea sânului de către tehnicianul radiolog, cu ajutorul unui dispozitiv wireless, pe care pacienta îl ţine în mână liberă, oferind astfel un grad sporit de confort în timpul examenului mamografic, ceea ce ajută la reducerea durerii şi a anxietăţii pacientei. Caracteristicile ergonomice au fost concepute special pentru ca aparatul să fie cât mai confortabil. Toate părţile ce vin în contact direct cu sânul, sunt rotunjite blând. Sistemul dispune de cotiere confortabile, care relaxează muşchii pectorali pentru a simplifica poziţionarea, compresia şi achiziţia imaginii.

Care este durata de efectuare a examinării şi durata de răspuns?

„Marele avantaj al acestui tip de mamograf este răspunsul rapid, în comparaţie cu alte dispozitive. Durata examenului mamografic cu substanţă de contrast  va fi de maximum 10 minute, iar rezultatul poate fi comunicat pacientei în următoarele 10 minute.

Metoda este considerată ca o alternativă, mult mai ieftină şi mai rapidă a examenului IRM mamar cu substanţă de contrast, având o sensibilitate similară acestei metode - de 93,6% şi un indice de predictibilitate de 100%.

Datorită acestor avantaje şi a gradului de predictibilitate a diagnosticului, mamografia cu substanţă de contrast reuseşte, de cele mai multe ori, să evite dignosticarea prin puncţie biopsie mamară„ conchide dr. Nicolae Cristian Florin.