Articol publicitar

INTERVIU prof.univ.dr. Elena Luminiţa Sidenco: Clinica Premium Wellness Institute, concept unic pe piaţa medicală din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof.univ.dr.Elena-Luminiţa Sidenco

Prof.univ.dr.Elena-Luminiţa Sidenco are o experienţă de peste 20 de ani în recuperarea ortopedico-post traumatică, neurologică, reumatologică şi pediatrie. Specialist desăvârşit, aceasta s-a alăturat echipei Premium Wellness Institute încă din momentul în care proiectul era în faza de concept.

Clinica Premium Wellness Institute este structurată şi dotată pentru a oferi programe de recuperare performante, cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie. Serviciile se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor cu tulburări de statică vertebrală,  precum scolioză, cifoză etc.

Dedicată profesiei sale şi pasionată de toate noutăţile din domeniul recuperării medicale, prof.univ.dr. Elena-Luminiţa Sidenco ne-a acordat un interviu în care ne vorbeşte despre unicitatea clinicii Premium Wellness Institute pe piaţa medicală, despre serviciile oferite, precum şi despre noutăţile privind procedurile de recuperare aplicate. 

Sunteţi o personalitate în domeniul recuperării medicale; ca o scurtă introducere, vă rugăm să ne împărtăşiţi câteva dintre experienţele şi realizările dvs. profesionale de până acum.

Consider că îmi fac meseria cu profesionalism. Activitatea mea pe parcursul celor peste 20 de ani în această specialitate complexă, recuperarea medicală, cuprinde  toate stadiile de pregătire profesionala şi stadiile carierei universitare.

Realizările sunt legate de generaţiile de kinetoterapeuţi pe care le-am format, şi sunt reflectate de comentariile care se regăsesc pe bloguri, de activităţile centrelor pe care le-am organizat şi în cadrul cărora lucrez. 

V-aţi alăturat echipei Premium Wellness Institute încă din stadiul de concept şi proiectare al clinicii. Cum aţi aplicat expertiza dvs profesională în coordonarea acesteia?

Am fost solicitată de domnul rector Aurelian A. Bondrea - Rectorul Universităţii Spiru Haret, ca pe baza experienţei pe care o am în domeniu, să organizez serviciul de recuperare medicală la cel mai înalt nivel de calitate.

Conceptul de la care plecăm este acela că "wellness" nu trebuie să se răsfrângă numai asupra oamenilor sănătoşi; pacienţii, în cea mai mare parte a lor, trebuie ca, după parcurgerea etapelor normale de evoluţie prin tratament recuperator adecvat, să ajungă la nivelele funcţionale cele mai avansate posibil, şi de ce nu, să poata beneficia în final şi de starea de bine.

Clinica Premium Wellness Institute se axează pe principiul fundamental potrivit căruia, trebuie să utilizăm metodologia complexă din domeniul nostru într-o formă total personalizată. Mai exact, punem în valoare procedurile de kineto, electro, hidro, masoterapie, într-un program unitar, care să fie personalizat pe baza datelor individuale ale fiecărui pacient sau persoană sănătoasă, în funcţie de obiectivul urmărit, programe de recuperare sau programe profilactice, astfel încât să putem atinge rezultatele funcţionale maximale pentru condiţia dată. Acest concept nu ar fi fost posibil de materializat fără achiziţionarea aparaturii necesare pentru fiecare zonă de terapie. 

Am fost persoana care a îndrumat toate achiziţiile care s-au făcut pentru acest centru, respectând parametrii de calitate stabiliţi. S-a dorit ca acest centru multifuncţional să fie un centru de referinţă atât pentru tratamentul complex de recuperare, cât şi pentru domeniul profilactic, care în România este puţin evidenţiat, dar şi o puternică bază de învăţământ.

Ne puteţi da mai multe detalii despre sectoarele de activitate, gama de afecţiuni ce pot fi tratate, precum şi dotările clinicii?

Actualmente, centrul beneficiază de cea mai puternică bază de hidrotermoterapie şi de massoterapie care există la ora actuală într-un centru de recuperare, dar şi într-un centru de wellness, precum şi cea mai bogată şi complexă gamă terapeutică din domeniul termoterapiei în Capitală. 

Partea de kinetoterapie beneficiază pentru prima dată în România, de o linie completă de aparate pe bază de aer comprimat, pentru antrenarea tuturor grupelor musculare. Este o formă de aplicare a efortului  fizic cu mult mai adaptabilă nivelului funcţional real, decât terapia clasică, mecanică.  

Sectorul de electroterapie este extrem de larg: avem capacitatea să lucrăm cu un număr mare de pacienţi simultan şi putem să aplicăm la ora actuală, pe baza aparatelor de care dispunem, toată gama de proceduri electrice, începând de la joasă frecvenţă până la shockwave piezoelectric, câmpuri magnetice de joasă frecvenţă, LASER de medie si mare putere, în toate combinaţiile posibile. De asemenea, avem posibilitatea să particularizăm şi să individualizăm programele de electroterapie în funcţie de fiecare subiect, în aşa fel încât să le putem angrena într-un program unitar împreună cu domeniul de hidrotermo şi kinetoterapie.

Toate aceste lucruri sunt suţinute de compartimentele pe care noi le-am dezvoltat în aceeaşi măsură şi anume: terapia ocupaţională, kinetoterapia pasivă şi robotică aplicată care lucrează atât în mediul real, cât şi în mediul virtual şi este utilă atât recuperării neurologice centrale, cât şi domeniului ortopedico-post-traumatic şi chiar activităţii sportive de înaltă performanţă, în condiţiile de creştere a performanţei motorii la cel mai înalt nivel. 

În condiţiile vieţii moderne, tulburările de statică ale coloanei în general şi tulburările de statică plantară au o incidenţă din ce în ce mai mare, şi din păcate până la vârste înaintate sunt neglijate de majoritatea persoanelor. Clinica Premium Wellness Institute dispune de un compartiment de posturologie-podometrie, atât vertebrală cât şi plantară care ne ajută să identificăm, să cuantificăm şi să tratăm toate problemele apărute şi să individualizăm măsurile care se impun.

În ce constă unicitatea Premium Wellness Institute şi ce aduce nou această clinică pe piaţa din România?

Trebuie să înţelegem că recuperarea medicală este un domeniu complex, care se adresează unor patologii diverse, care pleacă de la patologia post-traumatico-ortopedico-chirurgicală şi se întind până la patologia neurologică centrală şi periferică, implicând inclusiv tulburările posturale, vertebrale şi plantare. 

Considerăm că ar fi util ca pacientul să se întoarcă cu mai multă atenţie spre el însuşi. De multe ori, în ciuda faptului că pacienţii se ştiu purtători ai unei suferinţe, nu ajung la medicul specialist decât în condiţii de criză, atunci când prezintă deja complicaţii sau disfuncţionalităţi majore, care se compensează în intervale mai lungi de timp sau se compensează doar parţial.

Din experienţa pe care am dezvoltat-o atâţia ani, am constatat în primul rând că ar fi utilă o preocupare permanentă pentru funcţionalitatea subiectului. Cum acest lucru este destul de greu de menţinut un interval mai lung de timp, venim cu ideea că ar fi foarte util ca programul recuperator să aibă o anumită periodicitate de aplicabilitate, astfel încât să eliminăm perioadele de criză. 

Noi propunem pacientului un program pe care să-l agreem de comun acord, si să îl aplicăm cu o anumită periodicitate. Astfel, introducem pentru prima dată în România ideea de abonament pentru recuperare.

În concepţia noastră, terapeutul fizic trebuie să fie un profesionist care să stăpânească toate domeniile terapiei fizice, şi anume: electroterapia, hidrotermoterapia, massoterapia, terapia robotică, terapia posturală, şi bineînţeles, terapia ocupaţională, pe care să le mânuiască eficient în susţinerea kinetoterapiei. 

Aşa cum are un medic care îi urmăreşte starea de sănătate într-un anumit domeniu, pacientul va beneficia de un terapeut fizic personal, care să poată aplica programul recuperator de la un capăt la altul. Intenţia noastră este ca relaţia dintre kinetoterapeut şi medic să fie directă, iar această echipă formată din cei doi să poată manageriza programul recuperator de la un capăt la altul pentru pacient, urmărind eficienţa acesteia.

Căror categorii de pacienţi se adresează PWI?

Ne adresăm pacienţilor care sunt practic victimele accidentelor de tot felul, pacienţilor cu suferinţe locomotorii degenerative cronice, pacienţilor care suferă intervenţii de corecţie sau intervenţii artroplastice la nivelul articulaţiilor, pacienţilor care suferă intervenţii neurochirurgicale la nivelul coloanei sau la alte nivele ale aparatului locomotor, pacienţilor care sunt din diverse cauze purtătorii unor sechele neuro-mio-artro-kinetice la diverse nivele ale membrelor sau ale coloanei. 

Ce ne puteţi spune despre echipa pe care o coordonaţi?

Echipa coordonată de mine este formată din produsele şcolii noastre de kinetoterapie. Toţi colaboratorii sunt foştii noştri studenţi şi masteranzi. Este vorba de oameni tineri care s-au pregătit cu foarte multă dăruire în această profesie de terapeut fizic, atât teoretic cât şi practic. Sunt specialişti care au încercat ca într-un interval relativ scurt să capete experienţa necesară pentru a se integra acestui curent mondial, şi anume acela de a transforma vechea calificare de kinetoterapie în pregătirea de terapeut fizic.

Clinica de recuperare este dotată cu tehnologii performante din domeniul roboticii neurorecuperatori destinat atât adulţilor cât şi copiilor prin sistemele REO GO şi REO AMBULATOR. Ce performanţe şi ce rezultate au aceste tehnologii la nivel naţional şi mondial?

Programele de terapie robotică ne ajută în crearea unor modele de mişcare cât mai apropiate de modelele fiziologice pe care pacienţii neurologici centrali le-au pierdut în urma unor accidente, care necesită inclusiv intervenţii neurochirurgicale, uneori laborioase. Terapia robotică este o terapie utilizată în toată lumea, inclusiv la noi de mai mulţi ani şi am considerat că în condiţiile în care acest centru se vrea a fi unul de referinţă, inclusiv în domeniul recuperării neurologice, nu am putea desfăşura programe complexe de recuperare dacă nu am avea şi acest domeniu acoperit.

Terapia robotică este o terapie care se adresează atât adulţilor, cât şi copiilor. Aceasta terapie nu poate să înlocuiască procedurile fizical-kinetice, dar poate să completeze programele şi eventual, să creeze modele de mişcare noi care să se adapteze mai bine performanţei motorii reale a fiecărui pacient şi chiar să o îmbunătăţească.

În încheiere, spuneţi-ne de ce ar trebui să alegem Premium Wellness Institute şi nu un alt centru de recuperare.

În primul rând, atât persoanele sănătoase, cât şi pacienţii, trebuie să înţeleagă că programele de recuperare nu trebuie aplicate numai în criză. Ar trebui ca pacienţii, care în majoritatea lor sunt pacienţi cronici, să înţeleagă că întreţinerea lor funcţională depinde de modul cum îşi administrează programele de recuperare de-a lungul întregului an.

Primul element ar fi acela că Premium Wellness Institute lansează pentru prima dată conceptul de urmărire longitudinală a pacientului beneficiar al programelor de recuperare, în sensul realizării acestora cu o anumită periodicitate agreată de comun acord cu pacientul, care să-i permita acestuia menţinerea funcţionalităţii la cel mai înalt nivel posibil cvasi continuu, dacă nu chiar continuu, şi de ce nu?, să-i permită atingerea şi menţinerea stării de bine. Noi suntem primul centru care lansează această idee a abonamentelor de recuperare cu periodicitate stabilită de comun acord.

Al doilea element îl constituie terapeutul personal - ca specialist unic în aplicarea programului de recuperare; pentru prima dată în România, terapeutul fizic va pune în operă integral programul generat de medic, în aşa fel încât relaţia între terapeut şi pacient să  fie permanentă şi terapeutul fizic să aplice şi să gestioneze întregul program, urmărind evoluţia pacientului pe tot parcursul derulării acestuia. Noi promovăm ideea terapeutului fizic specialist, capabil să aplice orice procedură fizică din orice domeniu tehnic al recuperării.

În al treilea rând, suntem în măsură să aplicăm în acest moment în Premium Wellness Institute orice fel de procedură din domeniul terapiei fizice, indiferent dacă este procedură electrică, hidro termo terapică, masoterapică sau kinetoterapică şi putem să personalizăm în totalitate orice program complex recuperator, în toate domeniile de patologie cărora ne adresăm.

Acestea ar fi cele 3 atuuri pe care consider că Premium Wellness Institute le relevă în contextul actual al peisajului general de asistenţă de recuperare, în Capitală şi de ce nu, poate şi în ţară.

Pentru a cunoaşte cele mai avansate proceduri din domeniul terapiei fizice şi pentru a afla ce servicii şi programe de recuperare oferă clinica Premium Wellness Institute, accesează http://premiumwellness.ro/.