Ce trebuie să ştii despre analgezice
0În cazul unei dureri intense, care ne împiedică să ne efectuăm treburile zilnice, administrarea unui calmant pare un gest firesc. În alegerea medicamentului potrivit, trebuie să se ţină seama de severitatea şi de tipul durerii.
În funcţie de intensitatea durerii (uşoară, moderată, severă), Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o anumită medicaţie antialgică. Astfel, pentru durerea uşoară se recomandă antialgicele neopioide (paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina, ibuprofenul, diclofenacul), pentru cea moderată – antialgice opioide slabe, iar pentru durerile severe, sunt indicate opioidele puternice.
Paracetamol – atenţie la supradoză!
Considerat medicamentul antidurere cel mai vândut în lume, paracetamolul este indicat în nevralgii dentare, cefalee, dureri sciatice, entorse, fracturi, luxaţii. La adulţi şi la copiii cu vârsta peste 12 ani, doza uzuală este de 500 mg, care se poate repeta la un interval de 6-8 ore. Nu trebuie depăşită doza de 1 g/priză şi 4 g/24 de ore. Depăşirea dozelor indicate pe prospect afectează ficatul. De altfel, medicamentul nu este indicat persoanelor cu hepatită, alcoolism cronic, insuficienţă hepatică sau renală gravă. Printre efectele adverse ale paracetamolului se numără tulburările de coagulare, ameţelile şi edemele.
Aspirina, indicată doar după vârsta de 12 ani
Acidul acetilsalicilic sau aspirina acţionează prin blocarea procesului antiinflamator, fiind, în acelaşi timp, analgezic şi antipiretic (scade frebra). Este indicat în dureri reumatice, musculare, de cap, faringiene sau de tipul celor care însoţesc gripa şi răceala. Pentru adulţi, doza unică indicată este de 1 drajeu (500 mg), perioada minimă între 2 doze fiind de cel puţin 4 ore. Nu trebuie depăşită doza de 4 g/zi de aspirină. Printre reacţiile posibile ale acestui medicament se numără sângerările (inclusiv gastrointestinale) şi urticaria. Copiii nu trebuie să ia aspirină, din cauza posibilului risc de apariţie a sindromului Reye, tulburare rară, dar gravă, care produce afectare hepatică şi neurologică.
Află pe clicksanatate.ro când este contraindicat ibuprofenul!
Top alimente care pot preveni cancerul
Cum să scapi de mătreaţă cu sare de masă