Atenţie la dozele de vitamine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrarea de suplimente alimentare în cantităţi mari poate avea efecte chiar mai nocive decât carenţele de nutrienţi. Vitamina A în exces poate creşte glicemia şi poate mări ficatul, iar nivelul mare de vitamina D favorizează depunerea calciului pe vasele de sânge.

Suplimentarea alimentaţiei cu vitamine a redus incidenţa unor boli precum scorbutul (cauzat de carenţa vitaminei C), rahitismul (consecinţa aportului insuficient de vitamina D), boala beri-beri (cauzată de carenţa vitaminei B1 - tiamina) sau pelagra (deficit de vitamina B3 - niacina).

Deşi au o importanţă crucială pentru sănătate, vitaminele ne pot face mai mult rău decât bine dacă facem excese. Ele nu sunt toxice dacă provin din alimente, chiar dacă se depăşeşte doza zilnică recomandată de specialişti. „Cu o singură excepţie: consumul unei cantităţi mari de ficat de morun sau de cod poate duce la hipervitaminoză, deci poate fi nociv. Ficatul acestora are o concentraţie foarte mare de vitamina A: 25,5 mg/100 g, respectiv 18 mg/100 g", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Prea multă vitamina C, risc de pietre la rinichi

Efecte toxice pot avea vitaminele de sinteză, administrate sub formă de suplimente alimentare, îndeosebi vitaminele liposolubile, pentru că se acumulează în organism, spre deosebire de cele hidrosolubile, care se elimină. Şi aici există o excepţie: vitamina C, deşi este hidrosolubilă, favorizează formarea pietrelor la rinichi dacă se administrează în cantităţi mari.

De asemenea, pot să apară greaţa şi diareea, pentru că vitamina C neabsorbită perturbă tractul gastrointestinal. Doza maximă permisă adulţilor nu trebuie să depăşească 60 mg pe zi. Potrivit specialiştilor, efectele nocive se fac resimţite îndeosebi la doze de 500 mg pe zi. Unele persoane ating cu uşurinţă această doză când tratează răcelile cu multe pastile de vitamina C.

Dintre toate vitaminele, cea mai periculoasă în doze mari este vitamina A. Carenţa ei afectează vederea, imunitatea, creşterea copiilor şi multe alte funcţii importante în organism, însă excesul este cel puţin la fel de periculos.

„Hipervitaminoza cu vitamina A duce la căderea părului, la scăderea poftei de mâncare şi la anemie, la tulburări de ciclu menstrual, la dermatită, dureri musculare, diaree, diplopie (vedere dublă), hemoragii nazale, prurit anal şi vaginal, hiperglicemie, dureri de cap, insomnie sau, din contră, somnolenţă, iar când dozele sunt foarte mari, la mărirea ficatului şi a splinei", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Riscul de apariţie a acestor efecte variază nu doar în funcţie de doză, ci şi de organism. Doza zilnică recomandată adulţilor este de 5.000 UI (unităţi internaţionale), iar cea indicată gravidelor este de 6.000 UI. Administrarea în exces a vitaminei A poate duce în cazul gravidelor la naştere prematură.

Abuzul de D3 afectează vasele de sânge

Administrarea unei doze mai mari de 400 UI de vitamina D3 duce la depunerea calciului şi a fosforului în vasele de sânge, pe care le rigidizează, producând efecte similare aterosclerozei. Consecinţele sunt creşeterea tensiunii arteriale şi un risc mai mare de infarct şi de accident vascular cerebral.

„Calciul şi fosforul se pot depune şi în ficat, având ca urmare creşterea LDL colesterolului (colesterolul „rău"). Mineralele se pot depune şi în rinichi, cu riscul de a dezvolta litiază renală", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

RISC PENTRU INIMĂ

Din cauza efectului anticoagulant, vitamina E poate creşte riscul de hemoragii, îndeosebi la persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante. Dozele mari pot afecta inima, potrivit cercetătorilor de la Universitatea „McMaster" din Canada. Cantitatea recomandată este de cel mult 30 UI pe zi.