Adevărul Live: Cele mai importante lucruri de ştiut despre cancerul la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia din Capitală, şi fiica sa, Amelia Milulescu, doctorand în cancerul de sân, vin la Adevărul Live să vorbească, din propria experienţă, despre depistarea şi tratamentul corect şi complet al tumorilor mamare, astfel încât să crească şansele de supravieţuire.

În România apar anual aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer la sân, cele mai multe depistate în stadii avansate. Iar la mortalitate stăm foarte prost: avem o proporţie mai mare decât media europeană de deces prin cancer de sân. Iar numărul cazurilor este în creştere. Dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia din Capitală, şi fiica sa, Amelia Milulescu, doctorand în cancerul de sân, vin la Adevărul Live să ne explice de ce ne situăm pe un loc fruntaş în acest top şi care sunt standardele de aur în depistarea, diagnosticarea şi tratamentul cancerului la sân. 

Principalele idei rezultate în urma discuţiei:

Statisticile arată rău pentru România pentru că până acum nu am avut niciun program naţional de screening pentru cancerul de sân aşa cum există în toată lumea civilizată.

A doua problemă ar fi că atunci când o femeie depistează o problemă la sân nici nu ştie unde să meargă. Nu avem o unitate medicală de sân. Se pierde timp preţios.

Nici femeile nu-şi fac autopalpare, iar cele care-şi fac nu-şi dau seama dacă ceea ce simt e patologic sau nu, tot dintr-o lipsă de educaţie şi din lipsa unui program de prevenţie.

Nu există o particularitate a sânilor care să predispună la cancerul de sân.

Dr. Alexandra Crişan: „Eu am avut un cancer la sân. Nu au fost cazuri în familie, am născut înainte de 30 de ani şi am alăptat. Nu am luat niciodată un tratament hormonal pentru menopauză. E drept că am intrat mai târziu la menopauză. Cu toate acestea, am făcut cancer de sân. Asta s-a întâmplat acum 2 ani. Cancerul a fost depistat în stadiu incipient, stadiu la care este posibilă chirurgia conservatoare. Lucrând în sistem şi ştiind ce mi se poate întâmpla, am ales să plec la cel mai mare centru din Europa pentru tratamentul cancerului de sân. La Milano.“.

„Ei au descoperit ganglionul-santinelă. Ei au fost primii care au practicat chirurgia conservatoare. Ei fac iradiere intraoperatorie. M-am gândit că un centru care să adune laolată medici specializaţi pe patologia sânului, de la anatomopatolog, chirurg, oncolog, radioterapeut...acolo, fiecare doctor sau asistentă care s-a apropiat de mine făcea un singur lucru.  Ei sunt o echipă acolo. Eu m-am internat pe 9, am fost operată pe 10 şi externată pe 11. După 10 zile de la operaţie asistam o naştere. Calitatea vieţii mele nu a avut deloc de suferit“.

Ce se întâmplă în România

„O femeie de la noi care depistează un cancer nu ştie unde să meargă: la endocrinolog, la chirurg, la oncolog...Fiecare îi dă alte tratamente. Cred că şi la noi ar trebui să existe un centru de sân“.

Într-un sistem ideal, femeia ar trebui să meargă la medicul de familie care să o îndrume către un ginecolog. Apoi, femeia are nevoie de o ecografie, o mamografie, în funcţie de rezultate, trebuie să-şi facă o biopsie sau nu. Cu biopsia, la noi, se merge la anatomopatolog unde rezultatul durează 20 de zile lucrătoare...femeile pierd poate şi 2 luni din momentul ridicării suspiciunii. Intră într-un joc diferit, între diferite spitale, dacă sunt din provincie situaţia este şi mai tragică.

Biopsia ar trebui însă să se facă repede. Cu rezultatul de la biopsie ar trebui să se facă o şedinţă multidisciplinară cu medicii şi se stabileşte conduita terapeutică.

De cele mai multe ori, în România, în cancerul de sân se face mastectomie. Şi chirurgul se gândeşte că până vine rezultatul ganglionului-santinelă îi scoate pe toţi că...de ce să nu-i scoatem. Ganglionul-santinelă se face doar la stadii incipiente. Când vrei să ştii dacă tumora primară a metastazat sau nu. La stadiile avansate nu mai are rost. Biopsia, ecografia,mamografia ne spun dacă e vorba despre un stadiu avansat...sunt mai multe criterii.

Noile ghiduri din 2016 spun că dacă ganglionul-santinelăe afectat nu se mai scot toţi ganglionii, ci se face radioterapie ţintită pe axilă.

La noi, se face mastectomie şi se scot toţi ganglionii. Aceasta are drept urmare deteriorarea calităţii vieţii. Poate să aibă o impotenţă funcţională sau un edem al braţului.

Radioterapia este recomandată în principiu cam în toate cazurile de cancer de sân.

Chimioterapia se face în funcţie de rezultatele imunohistochimiei.

La Milano, 70% din cazurile de românce care au ajuns să se trateze de cancer la institutul italian au venit din România cu rezultatele biopsiei greşite, astfel încât dacă ar fi început tratamentul pe baza acelui diagnostic ar fi fost şi el greşit. Ele şi-au refăcut acolo analizele.