Valul de căldură mai scade în intensitate, dar vin fenomene meteo violente. Unde vor fi ploi însoţite de descărcări electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile se mențin în continuare foarte ridicate, deși valul de caniculă se mai diminuează. Maximele vor ajunge la 38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Sunt așteptate ploi și descărcări electrice. 

Vremea rămâne în continuare foarte caldă FOTO: Shuterstock

Potrivit ANM, vineri, 19 iulie, este în vigoare un cod portocaliu de căldură persistentă, caniculă, disconfort termic accentuat pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în municipiul București. 

„Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală. Sâmbătă valul de căldură se va restrânge și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, local, în sud și în vest”, susțin meteorologii.

De asemenea, În Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia este în vigoare un Cod Galben de căldură.

„Valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, a transmis ANM.

Și în Capitală valul de căldură se va diminua, dar va continua să fie caniculă, noapte tropicală, disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Temperaturile vor ajunge la 38 de grade Celsius.

Local la munte şi în Transilvania şi pe arii restrânse în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea vor fi înnorãri temporar accentuate şi perioade cu intensificãri ale vântului (rafale în general de 55...60 km/h), grindinã, descãrcãri electrice şi averse torenţiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitãţile de apã vor fi de 15...20 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.