Video Zeci de români implicați într-o rețea internațională de trafic de medicamente psihoactive. Liderul romilor din Gorj, dus la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamente psihoactive în valoare de 12.500.000 de euro, aduse de români din Serbia și care ajungeau în cele din urmă în țările nordice, au fost confiscate în timpul unor operațiuni ample desfășurate de anchetatori pe teritoriul mai multor state europene. Au fost vizate patru grupări de traficanți, din care făceau parte 37 de români.

UPDATE Printre cei audiați în dosarul deschis de anchetatori pentru trafic de droguri se numără și Nelu Pavel, consilier județean și președinte al Asociației Partida Romilor Pro-Europa Gorj, potrivit Gorj Online.

Liderul romilor din Gorj a fost ridicat de anchetatori și adus la Oradea, pentru audieri, după ce, joi, procurorii DIICOT Oradea şi poliţiştii Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au descins în cartierul Obreja din Târgu Jiu, unde au făcut percheziţii la mai multe locuinţe - cea a politicianului, precum și altele aparținând unor rude ale acestuia din cartierele Obreja şi Drăgoieni, în Târgu Jiu, respectiv în Băleşti.

Nelu Pavel. FOTO Facebook

În locuința lui Nelu Pavel s-a descoperit o cantitate impresionantă de aur, iar la unul dintre ginerii săi și la un nepot, în jur de o jumătate de milion de euro, potrivit sursei citate.

În total, procurorii DIICOT au dus la audieri, la Oradea, 16 persoane, printre care și câteva dintre rudele lui Nelu Pavel: una dintre fiicele acestuia, doi gineri ai săi, și doi nepoți.

După apariţia informaţiilor referitoare la reţinerea acestuia, Departamentul de Comunicare al PNL Gorj a anunţat că se delimitează de Nelu Pavel (consilier județean în exercițiu din partea PSD, deși a candidat din partea PNL), potrivit ebihoreanul.ro.

„Nelu Pavel este consilier județean în exercițiu din partea PSD Gorj. Nelu Pavel activează în cadrul PSD Gorj de peste 20 de ani, având mai multe mandate de consilier județean din partea acestui partid. Deși a candidat pe lista PNL la alegerile locale din acest an, ca urmare a unui protocol de colaborare între PNL Gorj și Partida Romilor, Nelu Pavel nu este consilier județean în noul mandat. PNL Gorj a început deja demersurile pentru retragerea sprijinului politic al lui Nelu Pavel. Considerăm nedreaptă asocierea PNL Gorj cu problemele penale în care este implicat Nelu Pavel, având în vedere toate argumentele de mai sus”, a transmis PNL Gorj într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, afacerile grupării se derulau într-o vulcanizare din Băleşti, iar comprimatele de substanţe psihotrope, provenite din Norvegia, erau traficate în interiorul anvelopelor din cauciuc.

Știrea inițială

Anchetatorii români au efectuat, joi, 17 octombrie, 41 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Bihor, Satu-Mare, Vâlcea, Gorj, Iaşi şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea a patru grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, fără drept și scoaterea din ţară de droguri de risc, fără drept.

Trafic cu Ksalol, Rivotril și Bensedin, medicamente cu efect psihoactiv

Simultan cu acţiunea DIICOT-Serviciul Teritorial Oradea, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat cu sprijinul EUROJUST şi EUROPOL, între autorităţile judiciare din România (DIICOT), Estonia, Serbia şi Finlanda, pe teritoriile ultimelor două state, au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare, pentru indentificarea tuturor membrilor grupării şi destructurarea întregii reţele (surse, organizatori, transportatori şi distribuitori).

Medicamente psihoactive capturate în timpul unor operațiunilor. FOTO DIICOT

„În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2023-2024, membrii grupurilor infracţionale au achiziţionat, transportat şi depozitat pe teritoriul României, comprimate de Ksalol, Rivotril şi Bensedin, medicamente supuse controlului medical, care se administrează cu titlu de tratament, numai în baza unei prescripţii medicale. Acestea au în compoziție, ca substanțe active, alprazolam , clonazepam și diazepam care fac parte din categoria drogurilor de risc”, precizează DIICOT, într-un comunicat transmis vineri.

Ksalol, Rivotril și Bensedin sunt medicamente care fac parte din clasa benzodiazepinelor, utilizate în principal pentru tratarea anxietății și a altor tulburări legate de sistemul nervos central, dar sunt folosite adesea ca droguri.

Mii de comprimate și alte bunuri au fost confiscate la perchezitii. FOTO DIICOT

Pentru o mai bună disimulare, comprimatele erau reambalate şi transportate pe cale rutieră în Finlanda și Norvegia, unde erau comercializate la nivel stradal şi en-gros de către propriile rețele de distribuitori, obţinându-se astfel venituri considerabile.

Respectivele comprimate proveneau de la o fabrică de produse farmaceutice din Belgrad și erau comercializate către societăți cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, deținătoare de licențe în acest sens, după cum rezultă din materialul probator administrat în cauză.

Comprimate psihoactive. FOTO DIICOT

Profit de 15 ori mai mare decât suma investită în medicamente

Comprimatele erau vândute ulterior altor societăți subcontractate din Serbia, unele dintre acestea fiind controlate de către rețele de criminalitate organizată, care, prin diferite modalități, le-au deturnat circuitul legal, pentru a le comercializa pe piața neagră sau către alte grupări infracționale din Serbia, România sau state din Europa de Nord.

„S-a mai reţinut și faptul că, grupurile infracţionale care au acţionat pe teritoriul României, au achiziţionat comprimatele cu prețuri cuprinse între 4-5 lei/blister, fiecare conținând 15 comprimate iar, ulterior, le-au comercializat pe teritoriul Finlandei, Suediei şi Norvegiei, cu prețuri cuprinse între 1-2 Euro, în funcție de cantitatea tranzacționată, rezultând un profit de cel puțin 15 ori mai mare decât suma investită”, mai precizează comunicatul DIICOT.

Percheziţiile domiciliare efectuate pe teritoriul României au dus la identificarea şi ridicarea a 131.135 euro, 168.150 lei, trei kilograme de aur şi s-a instituit sechestru asigurator, în vederea confiscării, asupra a 2 imobile, 2 terenuri şi 6 autoturisme.

Politician local implicat activ în rețea

Printre persoanele ridicate în cadrul operațiunii se află liderul romilor din Obreja, Nelu Pavel,  consilier județean din partea PSD și președinte al Asociației Partida Romilor Pro-Europa Gorj. Consilierul a candidat în vara acestui an pentru un nou mandat în legislativul județean din partea PNL, în baza unui protocol al PNL cu Partida Romilor. Organizația PNL Gorj se dezice acum de Pavel, vineri, 18 octombrie, emițând un comunicat de presă prin care pe de o parte dezminte că Pavel ar fi câștigat mandatul și pe de alta informează că s-au început procedurile pentru a i se retrage sprijinul politic. 

Deși a candidat pe lista PNL la alegerile locale din acest an, ca urmare a unui protocol de colaborare între PNL Gorj și Partida Romilor, Nelu Pavel nu este consilier județean în noul mandat. PNL Gorj a început deja demersurile pentru retragerea sprijinului politic al lui Nelu Pavel”, au transmis reprezentanții PNL Gorj, citați de presa locală. 

Nelu Pavel și mai multe rude ale acestuia ar fi implicate în „afacere” și au fost de asemenea „săltate”. La perchezițiile care l-au vizat, organele judiciare au descoperit, printre altele, aproximativ 500.000 de euro și câteva kilograme de aur.

Unul dintre capii grupării infracționale deține o vulcanizare, comprimatele cu efect psihoactiv fiind traficate în interiorul anvelopelor din cauciuc.

Bunuri confiscate la perchezitii. FOTO DIICOT

Vineri, 18 octombrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au solicitat Tribunalului Bihor arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a unui număr de 20 de inculpaţi, dintre care 11 se sustrag urmăririi penale.

Ce au găsit anchetatorii la percheziţiile efectuate în Serbia şi Finlanda

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul Serbiei şi Finlandei, au fost identificate şi ridicate importante sume de bani, 215.000 de comprimate Rivotril si Ksalol şi au fost luate măsuri preventive faţă de 13 persoane.

Au avut loc percheziții în trei state. FOTO DIICOT

„Menţionăm faptul că, în perioada martie 2023-octombrie 2024, ca rezultat al activităţilor comune efectuate atât de către autorităţile judiciare din România, Finlanda, Estonia şi Serbia, au fost arestate preventiv 47 de persoane, cetăţeni români, sârbi şi finlandezi şi indisponibilizate peste 6.500.000 comprimate de ksalol şi ritrovil, cu o valoare de piaţă de aproximativ 12.500.000 euro”, arată DIICOT.

Comprimatele confiscate. FOTO DIICOT

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate, Brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova, Pitesti, Bucureşti, Iaşi, Serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Gorj, Vâlcea, Olt, Inspectoratul de poliţie judeţean Bihor, Inspectoratul general al poliţiei de frontieră şi Inspectoratul general al jandarmeriei române, prin structurile teritoriale.