UPDATE BAC 2014 Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad, suspectat că ar fi luat mită la Bacalaureat, în arest preventiv la domiciliu 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Spânu, inspector şcolar general adjunct ISJ Arad FOTO aradon.ro

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a decis demiterea inspectorului şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, fiind suspectat de trafic de influenţă după ce ar fi primit între 300 şi 500 de euro de la elevi pentru a-i promova la examenul de Bacalaureat. Magistraţii au decis luni seară arestarea preventivă pentru 30 de zile, la domiciuliu în cazul lui Spânu.

UPDATE: Inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu, reţinut în urma audierilor de duminică noapte, fiind suspectat de trafic de influenţă, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, potrivit Mediafax.

Judecătorii Tribunalului Arad au decis, luni seară, să-l aresteze la domiciliu pe inspectorul şcolar arădean Mihai Spânu, pentru următoarele 30 de zile, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Ministrul Remus Pricopie l-a destituit luni, 30 iunie, pe Mihai Spânu, din funcţia de inspector şcolar general adjunct al judeţului Arad, în urma suspiciunilor de trafic de influenţă ridicate de procurori

Inspectorul ar fi promis mai multor candidaţi că îi va ajuta să promoveze probele din cadrul Bacalaureatului, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Remus Pricopie le-a şi amintit inspectorilor, duminică, la o videoconferinţă, să ia aminte de cazul de la Liceul Bolintineanu, de anul trecut.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Mihai Spânu, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, inspectorul şcolar Simona Crîsnic şi profesoara de limba română Lavinia Biţ, care predă la Liceul Tehnologic "Iuliu Maniu" din Arad ar fi primit de la elevi între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova Bacalaureatul, potrivit Mediafax.

Aceleaşi surse au precizat că în urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ 10.000 de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În urma audierilor desfăşurate în noaptea de duminică spre luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ceilalţi doi suspecţi au fost eliberaţi şi vor fi cercetaţi în stare de libertate.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele Bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Anchetatorii spun, însă, că cercetările vor fi extinse pentru că au informaţii că şi alţi profesori ar fi fost implicaţi în această reţea, fiind intermediari care le făceau legătura părinţilor cu inspectorii şcolari.

Surse din Ministerul Educaţiei au declarat pentru adevarul.ro că inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, nu era titular în funcţie, deci putea fi demis chiar de către ministrul Educaţiei, faţă de celelalte două persoane implicate care erau numite de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad. 

Mai mult, sursele au precizat că Mihai Spânu nu avea niciun rol în organizarea examenului de Bacalaureat 2014, deci este posibil ca acesta să-i fi păcălit pe cei care i-au dat bani. De altfel, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad, Claudius Mladim, a precizat că doar profesoara de Limba Română Lavinia Biţ s-a înscris pentru tragerea la sorţi care va avea loc luni pentru stabilirea componenţei comisiei de examinare la bacalaureat.

„Doamna Lavinia Biţ era înscrisă alături de alţi colegi, dar tragerea la sorţi încă nu a avut loc. Voi cere să se facă alte propuneri pe lista de candidaţi pentru componenţa comisiei de examinare”, a afirmat Mladin.

Directorul liceului unde preda Biţ: "Nu am auzit că ar fi cerut vreodată bani de la elevi"

Directorul Liceului Tehnologic "Iuliu Maniu" din Arad, Stelian Ionuţiu, a declarat, luni, pentru Mediafax, că este surprins de implicarea profesoarei de limba română într-un caz de corupţie la Bacalaureat.

"Singurele plângeri pe care le-am avut de la părinţi şi elevi la adresa profesoarei au fost că este foarte exigentă, ceea ce nu ştiu dacă este neapărat rău. Lăsa şi mulţi corigenţi. Alte reclamaţii nu au existat, iar despre faptul că ar fi cerut vreodată bani de la elevi, nu am auzit", a spus directorul unităţii.

Potrivit acestuia, după finalizarea examenului de bacalaureat se va întruni Comisia de disciplină a unităţii de învăţămant pentru a discuta cazul profesoarei.

Directorul Liceului Tehnologic "Iuliu Maniu" din Arad a mai precizat că profesoara predă în şcoală de aproximativ opt ani, iar în învăţâmânt are o vechime de peste zece ani.

Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad se delimitează de ”faptele săvârşite" de cei trei suspecţi

Referitor la ceilalţi doi suspecţi în cazul de corupţie, inspectorul general şcolar adjunct Mihai Spânu, care a fost reţinut, şi inspectorul Simona Crîsnic, cercetată în acelaşi dosar, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad spun că se delimitează de ”faptele săvârşite" de aceştia.

"ISJ se delimitează total de faptele săvârşite de persoanele aflate în cercetare şi asigură că organizarea bacalaureatului în judeţul Arad respectă legislaţia în vigoare şi metodologia specifică examenului. În prezent, organizarea şi desfăşurarea probelor scrise nu sunt perturbate de cele întâmplate ", a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Arad, Mariana Tocaciu.

În ceea ce priveşte eliberarea din funcţie a inspectorului general şcolar adjunct Mihai Spânu, anunţată de ministrul Educaţiei, purtătorul de cuvânt al ISJ Arad a spus că era de aşteptat o astfel de decizie, care este una corectă.

"Este o decizie corectă şi ne aşteptam la ea. După finalizarea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, vom face o propunere la minister pentru un alt inspector general adjunct", a spus Mariana Tocaciu.

Aceasta a precizat că Mihai Spânu are o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi că ocupa funcţia de adjunct al şefului ISJ Arad din anul 2012, iar înainte a fost inspector de resurse umane.

Referitor la cel de-al doilea inspector şcolar cercetat, Simona Crîsnic, ISJ precizează că aceasta are o vechime în învăţământ de peste 30 de ani, iar în funcţia actuală este de un an. Înainte de 2013, aceasta a fost timp de trei ani inspector pentru perfecţionarea cadrelor didactice.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Arad a mai precizat că după încheierea examenului de bacalaureat se va întruni Consiliul de Administraţie al Inspectoratului pentru a decide măsuri în cazul inspectorului Simona Crîsnic.

Percheziţii la locuinţele suspecţilor

În noaptea de duminică spre luni, procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la domiciliul profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la Bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

„Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la Bacalaureat”, afirma procurorul de caz Codrin Gavra.

Procurorul a precizat că cercetările în acest dosar au început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Procurorii care instrumentează dosarul de corupţie spun că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite.

Procurorul de caz Codrin Gavra de la Parchetul Tribunalului Arad a declarat pentru Mediafax că decizia de a fi făcute percheziţii la cei trei suspecţi chiar înainte de bacalaureat a fost luată pentru a nu se pierde probele din dosar, precum lista de candidaţi care ar fi urmat să fie ajutaţi, dar şi "pentru a li se oferi tuturor candidaţilor şanse egale la examen".

"Dacă se intervenea după examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidaţi care ar fi fost ajutaţi. Această listă cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate şi alte obiecte care demonstrează metoda prin care candidaţii urmau să fie ajutaţi", a spus procurorul.

El a precizat că printre probele ridicate de anchetatori de la locuinţele celor trei suspecţi se numără bileţele cu semne de la elevi care ar fi urmat să se regăsească pe fişele de examinare, dar şi instrumente de scris care oferă posibilitatea ştergerii textului.

"Credem că aceste instrumente de scris urmau să fie folosite şi de către candidaţi, iar suspecţii ar fi trebuit să şteargă răspunsurile greşite şi să le completeze pe cele corecte", a afirmat procurorul Codrin Gavra.

El a precizat că inspectorul general şcolar adjunct Mihai Spânu, care a fost reţinut, va fi dus în instanţă, luni seară, cu propunerea de arestare.

Anchetatorii spun că în acest caz există şi alţi profesori suspectaţi că erau implicaţi, dar aceştia vor fi audiaţi după încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a nu fi afectată desfăşurarea acestora.

Luni au început probele scrise de la Bac

Luni are loc prima probă scrisă a Bacalaureatului, la disciplina de Limba şi Literatura Română. Sunt aşteptaţi să participe la această probă 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Educaţiei.

Marţi, 1 iulie, absolvenţii clasei a XII-a vor participa la proba scrisă de Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisă obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Afişarea rezultatelor va avea loc pe 7 iulie şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţii. Acestea urmează a fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anunţate în 11 iulie.

Precedentul de la liceul „Bolintineanu”

În urmă cu un an de zile, procurorii Parchetului Capitalei au făcut percheziţii, chiar în prima zi a examenului de Bacalaureat, la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”. În timpul acţiunii s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la acest liceu au fost audiaţi chiar în acea zi. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la Bacalureat de la Liceul „Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi Literatura Română, informa, anul trecut, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la „Bolintineanu" au fost audiaţi, la sediul Poliţiei Capitalei, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri. 

UPDATE Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad, suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, reţinut. Acesta nu era în comisia de Bac

Inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost reţinut, luni dimineaţă, fiind suspectat de trafic de influenţă după ce ar fi primit între 300 ş 500 de euro de la elevi pentru a-i promova la examenul de Bacalaureat. Mai mult, ministrul Educaţiei a decis demiterea acestuia.