Unul din trei taţi din Galaţi a ales să fie „mămică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.400 de bărbaţi şi-au luat concediu de paternitate ca să-şi crească bebeluşii beneficiind de o indemnizaţie lunară de 600 de lei. Mihai Popa (40 de ani) este de profesie agent de pază şi protecţie, însă pentru doi ani de zile se va ocupa doar de fiica sa, Luana, în vârstă de trei luni.

O treime din cele 5.000 de persoane din judeţul Galaţi, aflate în concediu pentru creşterea copilului, sunt bărbaţi. „Avem în evidenţele noastre 1.400 de tătici din întregul judeţ care au renunţat temporar la serviciu şi sunt în concediu pentru îngrijirea copilului”, a precizat directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Galaţi, Olimpia Ralea.

„Soţia câştigă mai bine“

Unul dintre cei care-şi iau în serios rolul de „mamă” este Mihai Popa, din Galaţi. El este tatăl Luanei, o fetiţă în vârstă de trei luni. „Soţia mea câştiga cu aproape 500 de lei mai mult decât mine, aşa că decizia noastră a fost una justificată.

Oricum, cineva trebuia să rămână acasă cu bebeluşul”, spune Mihai, care înainte de a deveni „mămică” a lucrat ca agent de pază în sistemul bancar şi câştiga aproximativ 1.300 de lei pe lună. „Înainte, protejam oameni maturi, acum o protejez şi o cresc pe fiica mea, Luana”, spune proaspătul tată cu mândrie.

„Am învăţat de pe internet”

Pentru a face faţă noii meserii, Mihai Popa a făcut şi un curs de pregătire, de care însă nu a fost foarte mulţumit. „Nu a fost un curs foarte explicit. Am învăţat mai multe de pe internet şi de la mama mea, care a crescut trei copii, pe mine şi surorile mele”, spune bărbatul în timp ce schimbă un scutec. „Muncă grea, dar te obişnuieşti! Merită”, râde el.

Din experienţa acumulată până în prezent, bărbatul spune că cel mai greu i-a fost să îşi intre în acelaşi ritm cu bebeluşul. „A trebuit să învăţ când să-i dau să mănânce, când să o las să doarmă, când să o trezesc ca să mănânce iar, ca apoi să doarmă bine noaptea, să mânuiesc biberonul, baveţica, scutecele... E primul nostru copil, ce să facem?”, mai povesteşte Mihai.

Bărbaţii care vor să renunţe la serviciu pentru un concediu de paternitate primesc lunar de la stat o indemnizaţie de 600 de lei. Pentru a beneficia de această sumă, unul dintre părinţi trebuie să fi realizat venituri impozabile cu un an înaintea naşterii copilului.

Spre deosebire de mame, taţii au un avantaj în plus. Ei pot beneficia de un concediu suplimentar, plătit de angajator, precum şi de 10 zile lucrătoare care se adaugă la concediul paternal, dacă urmează un curs la care învaţă despre îngrijirea copilului. 

Brăilenii nu vor să  crească bebeluşi

Datele Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială din Brăila arată că doar 15% din persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului sunt bărbaţi. Astfel, din cei peste 2.600 de beneficiari ai indemnizaţiei de 600 de lei sau ai stimulentului de 100 de lei, doar 391 sunt taţi.