Exclusiv Un reputat general avertizează: „La un moment dat, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu”

0
Publicat:

Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, readuce în atenție legea privind pregătirea militară a voluntarilor, necesară pentru a reface rezerva Armatei Române. Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că dacă situația rezervei nu se remediază repede, s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu.

Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, vrea să rezolve problema rezerviștilor voluntari. FOTO: MAPN

Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, a anunțat că vrea să rezolve o problemă cu care Armata Română se confruntă: refacerea rezervei operaționale.

El a declarat că intenționează să propună mai multe modificări la Legea apărării naţionale, una dintre acestea vizând voluntariatul în serviciul militar.

Este vorba despre un proiect amânat de mai bine de trei ani privind persoanele care doresc să participe la sesiuni de pregătire de patru luni, după care vor deveni rezervişti pentru Armata Română, putând chiar să devină angajaţi ai acesteia.

Măsura este luată în condiţiile în care actualii rezervişti au îmbătrânit.

„Toate ţările europene şi-au schimbat în ultimii ani politica de a-şi pregăti populaţia pentru apărare. Noi avem pentru a treia oară pe circuitul interministerial - că s-au tot schimbat guvernele - două proiecte importante: mai multe modificări la Legea apărării naţionale şi o modificare la Legea pregătirii populaţiei pentru apărare şi vom crea un cadru pentru încă o formă de voluntariat militar, voluntari în termen. Vor fi nişte sesiuni de pregătire de patru luni de zile şi apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezervişti a îmbătrânit şi noi ne înzestrăm, ne pregătim”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

„E o întârziere extrem de gravă. Așteptăm de mai bine de tre ani”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, a explicat pentru „Adevărul” importanța proiectului de lege menționat de ministrul Apărării.

Bălăceanu susține că Ministerul Apărării a depus încă din 2022 proiectul Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Acesta prevede că „pe timp de pace, cetățenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen.”

Voluntarii vor primi cazare, hrană și o indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat.

Centrele militare îi vor lua în evidență și îi vor introduce în rezerva operațională.

„Proiectul este înaintat și nu au intervenit schimbări majore de mai bine de 3 ani. În luna mai 2025 s-au făcut 3 ani de zile de când proiectul a fost înaintat. Este o întârziere extrem de gravă”, susține analistul.

De ce este atât de gravă întârzierea: pentru că este o soluție, alături de legea rezervistului voluntar, pentru refacere/înlocuirea rezervei operaționale, respectiv a celor care au făcut stagiul militar până în 2007, prin modalități ale voluntariatului, explică generalul. 

„Noi, din cauza acestor întârzieri, le spun flagrante din punct de vedere al pachetului legislativ privind refacerea rezervei operaționale a Armatei Române pe principiile voluntariatului, avem o rămânere în urmă serioasă, pentru că cei din rezerva operațională, cei care au fost în stagiu militar până în 2007, în următoarea perioadă de timp, și nu mai mult de un termen mediu, ies din rezerva operațională din cauza vârstei. Ei nu vor mai fi păstrați în evidența militară. Ei trebuie înlocuiți”, detaliază Bălăceanu.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu?

Dacă Armata Română nu reușește să-și completeze rezerva operațională prin modalitatea voluntariatului se poate ajunge la măsuri extreme: „la un moment dat, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, arată generalul.

Nicio armată nu funcționează fără rezervă, spune el. Mai ales în condițiile actuale. „Ne-o demonstrează și conflictul din Ucraina, și situaţia din Israel și mai avem și alte exemple”, detaliază analistul.

În acest timp, Ungaria și Polonia au avut un mare succes în a atrage populația spre aceste forme de antrenament militar. „Au constituit un comandament al forțelor teritoriale care este format din luptători rezerviști pe baza voluntariatului”, a precizat generalul.

În continuare este nevoie ca proiectul de Lege privind pregătirea populației pentru apărare să primească cât mai repede avizele necesare, să ajungă la nivelul guvernului și guvernul să-l înainteze către Parlament. „Apoi Ministerul Apărării să aplice legea concomitent cu aplicarea de legii rezervistului voluntar”, arată Bălăceanu.

Astfel, refacerea rezervei operaționale se va face atât prin acest proiect de lege, privind pregătirea populației pentru apărare cât și prin intermediul Legii 270/2015, legea privind statutul rezervistului voluntar.

În caz de război, toți acești rezerviști vor completa unitățile militare, conform repartiției primite.