Un consilier municipal cheamă în judecată Direcţia de Sănătate Publică, pe tema gropii de gunoi Rudeni-Chiajna
0Alexandru Gâdiuţă, consilier municipal USR, a anunţat că depune marţi o cerere de chemare în judecată împotriva Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, ca urmare a faptului că aceasta refuză să prezinte ultimul studiu pe care îl deţine în legătură cu depozitul de deşeuri Iridex din zona Rudeni-Chiajna.
"Mă aflu în faţa Tribunalului Bucureşti, unde am venit să depun o cerere de chemare în judecată împotriva Direcţiei de Sănătate Publică, care refuză să prezinte ultimul studiu pe care îl deţine în legătură cu problemele generate de groapa de deşeuri Iridex Chiajna şi efectele asupra sănătăţii. În ultima perioadă am primit foarte multe sesizări în legătură cu probleme ale calităţii aerului în partea de nord-vest a Capitalei. Este vorba de cetăţeni din cartierele Militari, Drumul Taberei, Crângaşi, Bucureştii Noi, Pajura, dar şi din localităţile limitrofe Bucureştiului: Chiajna, Chitila, Mogoşoaia sau Dragomireşti. Lumea de aici se plânge că de ani de zile - şi în ultima perioadă din ce în ce mai pregnant - aerul din zonă în anumite momente este efectiv irespirabil. Este un miros pregnant, toxic, care se simte ore întregi, în special noaptea", a anunţat el, într-o postare video pe Facebook, informează Agerpres.
Gâdiuţă a menţionat că miercuri, la ora 7,00, va participa la protestul organizat de Asociaţia pentru Natură şi Protejarea Mediului din Chiajna, în faţa Ministerului Mediului, în legătură cu problema gropii de gunoi.
Luni Gâdiuţă preciza, într-o altă postare pe Facebook, că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti "refuză să prezinte cel mai recent studiu de impact pe care îl are privind efectele asupra sănătăţii" generate de depozitul de deşeuri Iridex din Rudeni-Chiajna.
"În iunie am cerut, în calitate de consilier local, o copie a acestui document, în urma numeroaselor sesizări pe care le-am primit de la cetăţeni în legătură cu probleme ale calităţii aerului în partea de nord-vest a Bucureştiului. Direcţia de Sănătate Publică mi-a răspuns că nu îmi poate da acest document pentru că este făcut de compania Iridex. Voi da în judecată Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti pentru a obţine aceste informaţii. Consider că este o situaţie inacceptabilă - oamenii trebuie să fie informaţi şi să cunoască eventualele probleme de mediu la care se expun. Aceste studii de impact ar trebui să fie publice, în niciun caz nu au caracter confidenţial", sublinia el.
Consilierul municipal USR a ataşat şi răspunsul Direcţiei de Sănătate Publică, unde oficialii susţin că nu pot face public acest studiu „deoarece a fost efectual de SC Iridex Group”.
"Instituţia noastră, în urma sesizărilor primite, a dispus societăţii comerciale Iridex Group Import Export SRL efectuarea unui studiu la Institutul Naţional de Sănătate Publică privind impactul asupra stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu obiectivul CMID - Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Iridex. Deoarece studiul a fost efectuat de către SC Iridex Group Import Export SRL, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu îl poate pune la dispoziţia dvs sau oricărei persoane fizice/ juridice", se arată în documentul respectiv.