UE alocă 5 milioane de euro pentru îmbunătățirea educației media și a rezistenței la dezinformare
0Comisia Europeană a lansat două cereri de propuneri, cu un buget combinat de aproape 5 milioane de euro, pentru îmbunătățirea rezilienței societății, astfel încât să crească impactul conținuturilor produse în UE (și verificate) asupra societății.
Prima cerere, cu un buget total de 3,15 milioane de euro, va finanța proiecte de detectare a campaniilor de manipulare și de răspândire de informații răuvoitoare, precum și proiecte de analizare a influenței dezinformării online asupra cetățenilor; aceste proiecte au și sarcina de a elabora răspunsuri concrete, care să sporească reziliența societății.
Acest apel va finanța două proiecte:
- Prima inițiativă, cu un buget de 1,5 milioane EUR , se va concentra pe monitorizarea narațiunilor și detectarea campaniilor rău intenționate în spațiul informațional al UE.
- Al doilea, cu un buget de 1,65 milioane EUR , se va concentra pe analizarea impactului dezinformării online asupra cetățenilor și pe dezvoltarea de răspunsuri concrete pentru a reduce polarizarea societală.
Proiectele finanțate se vor baza pe rezultatele proiectelor UE de succes în domeniul analizei narative și al monitorizării – în special pe Observatorul narativ pentru combaterea sistemică a dezinformării în Europa (NODES), pe Cercetarea predictivă privind traiectoriile dezinformarii și propagării (PROMPT), precum și pe proiectele Vera.AI și AI4Trust.
Acestea vor contribui la obiectivul general al UE de a promova reziliența și pregătirea societății printr-o mai bună alfabetizare mediatică, o mai bună conștientizare situațională și capacități de răspuns la amenințarea dezinformării.
A doua cerere, cu un buget de circa 1,6 milioane de euro, va finanța proiecte care să crească anvergura și impactul conținuturilor produse de organizații independente de verificare a faptelor din UE, prin strategii creative și formate mediatice. Proiectele vor trebui să creeze legături cu mass-media, cu creatorii de conținut, cu influencerii și cu realizatorii de podcasturi, cu ajutorul cărora să creeze și să difuzeze conținut.
Fiecare proiect finanțat va concepe și implementa strategii și mijloace creative pentru a amplifica acoperirea conținutului verificat prin verificarea faptelor către un public mai larg, documentând în același timp metode și perspective eficiente. Proiectele ar trebui să formeze colaborări și rețele cu părți interesate esențiale pentru crearea și distribuirea conținutului, cum ar fi canalele media tradiționale și online, creatorii de conținut, influencerii și podcasterii . Aceste parteneriate ar trebui să sprijine, de asemenea, dezvoltarea unui cadru pentru monitorizarea și evaluarea impactului prin intermediul unor indicatori precum acoperirea publicului, implicarea și feedback-ul.
Proiectele vor contribui la obiectivul general al UE de a promova reziliența și pregătirea societății printr-o mai bună alfabetizare mediatică, o mai bună conștientizare situațională și capacități de răspuns la amenințarea reprezentată de dezinformare.
Data-limită de depunere a candidaturilor pentru cele două cereri de propuneri este 16 iunie. Pot să depună candidaturi, printre alții, societatea civilă, universități sau centre de cercetare. Proiectele câștigătoare vor colabora cu Observatorul european al mass-mediei digitale.