Scandalul de hărțuire sexuală din SNSPA readuce în atenție nevoia de reforme: Universitățile încă nu acceptă plângeri anonime
0După acuzațiile de hărțuire sexuală aduse sociologului Alfred Bulai, fost profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), sistemul educațional din România se confruntă cu nevoia urgentă de reforme legislative.
Deși cazul a stârnit numeroase reacții, la două luni de la izbucnirea scandalului, a intrat în vigoare un nou regulament realizat de Ministerul Educației, care nu permite analizarea sesizărilor anonime, spre nemulțumirea studenților.
În contextul scandalului care a implicat SNSPA, premierul Marcel Ciolacu a intervenit, solicitând ministrului Educației, Ligia Deca, să propună modificări legislative care să faciliteze rezolvarea cazurilor de hărțuire în mediul universitar.
„Categoric că nu putem accepta asemenea situaţii şi nu va exista toleranţă pentru astfel de fapte, indiferent de numele agresorului”, a declarat premierul. Ligia Deca a confirmat că se lucrează la modificări legislative, promițând că „orice sesizare să intre rapid în circuitul de avizare anonimă sau neanonimă”.
Totuși, în ciuda promisiunilor, regulamentul intrat în vigoare la 3 octombrie 2024 prevede că sesizările anonime nu sunt permise. Acesta cere ca orice plângere să fie asumată, menționând numele, prenumele, adresa și semnătura reclamantului, pentru a putea fi declarată admisibilă. „Sesizările care nu îndeplinesc criteriile de admisibilitate (...) sunt respinse motivat”, se arată în noul regulament.
Soluții temporare și presiuni asupra Parlamentului
Pentru a permite sesizările anonime, Guvernul a propus modificarea Ordonanței de Urgență privind soluționarea petițiilor, dar această modificare este încă în Parlament. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a cerut recent Parlamentului să urgenteze adoptarea legii necesare pentru a permite sesizările anonime.
„ANOSR face apel la Ministerul Educației ca, după adoptarea legii, să modifice ordinul 6.869/2024 (...) astfel încât sesizările realizate în mod anonim să poată fi declarate admisibile”, se arată în apelul studenților.
Până la o soluție legislativă, universitățile caută modalități proprii de a gestiona situațiile de hărțuire și alte abuzuri. Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), Daniel David, a explicat că instituția sa aplică un ghid de antidiscriminare care permite preluarea sesizărilor anonime.
„Dacă cineva dorește să sesizeze anonim, inclusiv o situație de hărțuire, noi putem face o analiză (...) Pot să fac o anchetă la Facultatea X sau să discut cu persoana acuzată anonim”, a explicat Daniel David pentru digi24.ro.
SNSPA și alte universități în fața reformei
În timp ce unele universități, precum UBB, au implementat deja mecanisme pentru a gestiona sesizările anonime, SNSPA, universitatea implicată în scandalul de hărțuire, lucrează la un ghid de etică similar. Acest ghid ar urma să permită analiza sesizărilor anonime, conform unor informații recente publicate de Euronews.
Deși pașii către o soluție sunt încă în faza de dezbatere și implementare, rămâne de văzut cât de repede vor acționa autoritățile pentru a răspunde cerințelor studenților și pentru a preveni abuzurile în mediul universitar.