Rusia salută propunerea americană asupra START

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia salută propunerea americană asupra START

Moscova a salutat joi o propunere americană făcută în cadrul negocierilor asupra unui nou acord privind dezarmarea nucleară, considerând că aceasta ar putea aduce un compromis între părţi, înainte de expirarea în decembrie a Tratatului START-1, informează Agerpres.

"Sperăm ca propunerea constructivă făcută săptămâna trecută, la Moscova, de consilierul american pentru securitatea naţională, James Jones, să permită apropierea punctelor noastre de vedere şi încheierea unui document echilibrat", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, citat de Interfax, fără a preciza, însă, despre ce propunere este vorba.

Negocierile ruso-americane în vederea încheierii unui nou acord asupra dezarmării nucleare care să înlocuiască START, un tratat încheiat în 1991 şi care expiră la 5 decembrie, vor fi reluate la 9 noiembrie, la Geneva.

"Sperăm ca aceasta să fie ultima rundă de negocieri şi ca noi să încheiem noul acord până la 5 decembrie", a adăugat diplomatul rus.

În cursul vizitei la Moscova a lui James Jones au fost atinse compromisuri în două probleme, după cum scria cotidianul Kommersant la 30 octombrie: limitarea numărului de ogive nucleare şi modul în care noul tratat va aborda problema apărării antirachetă.

Consilierul diplomatic al Kremlinului, Serghei Prihodko, făcea cunoscute săptămâna trecută "serioase progrese" în procesul de negocieri, proces care s-a intensificat în ultimul timp pe măsură ce data limită se apropie, notează Agerpres.

Între Moscova şi Washington mai există dezacorduri, a mai declarat Andrei Nesterenko, precizând că Rusia nu va semna noul acord înainte ca părţile să ajungă la înţelegeri "asupra fiecărei virgule".

"Există o expresie în aceste negocieri: nimic nu este încheiat atâta timp cât nu există acord total", a adăugat Andrei Nesterenko.