Procurorii cer arestarea a doi judecători suspectaţi în dosarul retocedărilor ilegale a 90.000 de hectare de pădure. Beneficiarul Sturdza, urmărit penal
0Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut, joi, arestarea preventivă a şase persoane anchetate în dosarul retrocedărilor ilegale a 90.000 de hectare de pădure. Printre acestea se numără şi doi judecători de la Tribunalul Covasna.
Concret, judecătorii Andraş Lorand Ordog şi Gabriel Uţă, alături de alte patru persoane, Ion Sorin Iacob, Costin Bengescu, Iosif Kadas şi Jenică Poenaru vor fi duşi joi în faţa magistraţilor Curţii Supreme cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii au emis deja ordonanţe de reţinere pentru Ion Sorin Iacob, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, pentru Costin Dan Bengescu, acuzat infracţiunile de trafic de influenţă, dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi pentru Iosif Kadas, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi Jenică Poenaru, care este cercetat pentru aderarea la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.
În acelaşi dosar, DNA a început urmărirea penal faţă de Paltin Gheorghe Sturdza, „persoană care îşi atribuie calitatea de moştenitor al <<Domeniilor Ghica>>”, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă.
De asemenea, judecătorul Andraş Lorand Ordog este acuzat abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar colegul său Gabriel Uţă, judecător în cadrul aceleiaşi instanţe, este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Totodată, procurorii îl suspectează pe Aurel Olari de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, pe Ioan Gheorghe Varga, de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, pe Andrei Potecă, de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă şi pe Alina Carmen Ciocoiu, de complicitate la cumpărare de influenţă.
Prinţi, baroni şi magistraţi, inculpaţi pentru moşii de 90.000 de hectare
Procurorii anticorupţie au intrat pe firul unor „afaceri“ cu sentinţe ilegale – în care miza era retrocedarea ilegală a peste 90.000 de hectare de teren forestier – şi au efectuat, miercuri, mai multe percheziţii la sediile mai multor firme şi la instituţii publice din trei judeţe. În acest sistem se pare că sunt implicaţi lideri puternici ai Partidului Social Democrat, prinţi, dar şi trei magistraţi din Braşov şi Covasna.
Tot miercuri, rând pe rând, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Braşov au fost aduşi cu duba liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, deputatul Viorel Hrebenciuc şi parlamentarul Ioan Adam, pentu ca anchetatorii să le aducă la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală pe numele lor pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost audiaţi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia. Aceştia au ajuns în faţa procurorilor după ce au asistat la descinderile care au avut loc la vila lor din Capitală.
Viorel Hrebenciuc, sforării contra statului
Concret, Viorel Hrebenciuc, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. Mai exact, acesta ar fi intervenit pentru ca Paltin Sturza, moştenitorul lui Elie Vlad Sturza (strănepot de soră al boierului Nicolae D. Ghika – n.r.) să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure.
Intervenţia parlamentarului ar fi survenit după ce Tribunalul Covasna s-a pronunţat într-un dosar privind o retrocedare, iar funcţionarii din cadrul Direcţiei Silvice Bacău şi ai Comisiei de Fond Funciar Bacău au introdus cerere de revizuire deoarece instanţa retrocedase 43.000 de hectare în condiţiile în care fuseseră solicitate doar 23.000.
Pentru „a-i linişti“ pe angajaţii Direcţiei Silvice, deputatul l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sârbu care ar fi avut „foarte mare influenţă asupra directorului“.
Înainte să ia legătura cu Crăciunescu, însă, Hrebenciuc obţinuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcţiei Silvice Bacău,Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău, pe care l-ar fi convins să nu mai apere interesele instituţiei, spun anchetatorii.
Potrivit DNA, imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, parlamentarul Ioan Adam, împreună cu Viorel Hrebenciuc şi alte persoane, „a constituit şi coordonat un grup, ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei (...), cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească“.
Astfel, începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de pădure de peste 40.000 de hectare. De altfel, Crăciunescu a şi fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.
Procurorii au interceptat mai multe convorbiri telefonice purtate între Ioan Adam, Dan Bengescu (reprezentantul familiei Sturza) şi Viorel Hrebenciuc.
Astfel, în urma unei discuţii din septembrie anul trecut, purtată cu Bengescu, parlamentarul i-ar fi explicat acestuia că directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, va fi chemat la Bucureşti, pentru a fi „instruit“ cum să procedeze în privinţa demersurilor efectuate pentru punerea în executare a hotărârii judecătorilor Tribunalului Covasna.
Mai mult, anchetatorii arată că în urma unei întâlniri dintre Hrebenciuc şi Bengescu, care a avut loc în august 2014, deputatul ar fi afirmat că trebuie să vorbească cu Ilie Sârbu pentru a-l „călca pe cap“ pe Crăciunescu, înţelegându-se că acesta intenţiona să ia „măsuri drastice“ faţă de directorul RNP Romsilva dacă nu va respecta sarcinile transmise, manifestându-şi intenţia de a-i oferi acestuia drept „donaţie“ o suprafaţă din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o.
În acest dosar, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional şi folosirea influenţei de către o persoană cu funcţie în partid. La rândul lui, deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat.
CSM: Judecătorii suspecţi pot fi arestaţi
Tot ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a celor trei judecători suspectaţi în acest dosar.
„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă a magistraţilor Anca Roxana Adam, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Andraş Lorand Ordog şi Gabriel Uţă, judecători în cadrul Tribunalului Covasna“, arată CSM într-un comunicat de presă. Aceştia
sunt suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea terenurilor.
Percheziţii acasă la prinţul Paul
În acest dosar au fost audiaţi şi prinţul Paul şi prinţesa Lia. De alt¬fel, vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă de poliţişti şi procurori. Paul Philippe şi Lia Georgia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava.
În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat „să se capaciteze
Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe“.
De ce nu trebuie aviz pentru parlamentari
Spre deosebire de alte cazuri în care procurorii cer aviz Parlamentului pentru începerea urmăririi penale, în cazul celor trei parlamentari vizaţi în acest dosar, Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam nu este necesar un astfel de aviz deoarece senatorii şi deputaţii beneficiază de imunitate doar în cazul reţinerii sau arestării preventive. Doar miniştrii şi foştii miniştri beneficiază de imunitate şi în cazul urmăririi penale.
Cumetrii de rang înalt, fără culoare politică
Liderul deputaţilor PSD, Ilie Sârbu, este tatăl europarlamentarei Daciana Sârbu, căsătorită în 2007 cu actualul premier al României, Victor Ponta. Cei doi s-au cunoscut la Partidul Social Democrat. În acel moment, Victor Ponta era căsătorit şi avea deja un copil, Iar Daciana Sârbu avea o relaţie cu un sportiv. Cei doi s-au căsătorit în 2007. Nunta a avut loc odată cu botezul fetiţei lor. Naş de cununie le-a fost actualul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior. Pe de altă parte, prinţul Paul şi prinţesa Lia (foto) au devenit cumetri cu preşedintele Traian Băsescu după ce şeful statului le-a botezat fiul, Carol Ferdinand.
Ceremonia religioasă a lui Carol Ferdinand a avut loc în luna mai 2010, la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti. Botezul a fost urmat de o recepţie la Hotel Intercontinental.
Citiţi şi: