Ponta a modificat Legea Educaţiei ca să poată renunţa la titlul de doctor. Ministrul Educaţiei: A fost iniţiativa noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, în 2003, în ziua în care a obţinbut titlul de doctor FOTO Arhivă

Legea Educaţiei a fost modificată astăzi în Guvern, prin introducerea unui articol care va permite celor care deţin titlu de doctor să renunţe la acest titlu în baza unei simple cereri adresate Ministerului Educaţiei. "Sunt convins că (Ponta - n.r.) va reveni în cel mai scurt timp cu o nouă solicitare către Ministerul Educaţiei", a spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a explicat pentru adevarul.ro cum se va putea retrage titlul de doctor. "Ministerul Educaţiei retrage titlul de doctor printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Pasul următor - diploma în sine devine nulă de la data emiterii ordinului de revocare". 

Ministrul a mai spus că persoana care vrea să renunţe la un astfel de titlu nu va avea neapărat nevoie de un motiv ca să o facă.

"Credeţi că ar trebui să se şi motiveze lucrul acesta? Sunt foarte multe motive care pot fi invocate, dar sigur că va fi şi o metodologie prin care vom reveni cu detalii. Prevederea în sine, care este aplicabilă oricărui cetăţean care doreşte să renunţe la un titlu, este privită în toate perspectivele", a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă Victor Ponta va trimite o astfel de cerere în momentul în care acest cadru legislativ va funcţiona, Cîmpeanu a spus că nu a discutat acest aspect cu premierul. "Dar, sunt convins că, odată ce are cunoştinţă despre faptul că s-a modificat această bază legală, va reveni în cel mai scurt timp cu o solicitare către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice".

El a mai explicat că noua procedură va fi mai rapidă. "Acesta a fost angajamentul pe care mi l-am luat în faţa presei, că voi găsi calea prin care voi da curs acestei solicitări. Iniţiatorul acestei ordonanţe este Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Colegii de la departamentul ştiinţific mi-au spus că nu exista, înainte de apariţia acestei ordonanţe, cadrul legal de a soluţiona această cerere", a spus Cîmpeanu.

În ceea ce priveşte plagiatului lui Ponta, Cămpeanu a mai spus că dacă ar fi avut o hotărâre judecătorească sau o decizie a Consiliului Naţional de Etică, care să confirme acest lucru, nu ar mai fi avut nevoie de altceva pentru retragerea titlului.

"Însă, în momentul de faţă, am o hotărâre judecătorească ce infirmă suspiciunea respectivă şi am o hotărâre a Consiliului Naţional de Etică, care, de asemenea, infirmă suspiciunea respectivă. Ţinând cont de aceste două lucruri, eu în ce bază aş mai fi putut emite ordin de ministru de retragere a titlului de doctor, contrar prevederilor unei hotărâri judecătoreşti şi a unei hotărâri a Consiliului Naţional de Etică? Regrementarea aceasta ne oferă posibilitatea de a retrage titlul de doctor mult mai repede. Solicitarea aceasta de renunţare poate fi făcută de titular, este un drept la titularului, dar trebuie privită cu maximă responsabilitate şi trebuie să înţelegem următoarele lucruri: dacă ai renunţat la titlu, nu ai renunţat doar la diplomă, ai renunţat la întreg procesul de pregătire care a generat obţinerea diplomei. Dacă vrei să reiei procesul de obţinere a respectivului titlu, atunci, pe baza faptului că statul poate asigura finanţarea o singură dată pentru o persoană, a doua oară, studentul va trebui să achite taxa de şcolarizare", a mai explicat Cîmpeanu pentru Adevărul.

El a mai susţinut, într-o conferinţă de presă la Guvern, că legea a fost modificată deoarece există o solicitare din partea beneficiarilor unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei, dar întrebat de jurnalişti câte solicitări de retragere a unor titluri ştinţifice au fost înregistrate, ministrul a admis că nu cunoaşte decât una singură, respectiv a premierului Ponta, scrie Mediafax.

Ce mai prevede ordonanţa

Proiect de ordonanţă de urgenţă a trecut luni de Guvern şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. În afară de modificarea privind retragerea titlului de doctor, ordonanţa mai cuprinde şi alte reglementări, potrivit unor surse: 

•       Reglementarea formei de pregătire profesională organizată în sistem dual fiindcă, în absenţa apariţiei în regim de urgenţă a acestor reglementări, implementarea sistemului ar fi imposibilă pentru anul şcolar 2015-2016;
•       Asigurarea cadrului legal prin care universităţile sau Academia Română pot încasa taxa de abilitare pentru a putea promova mult aşteptata metodologie de abilitare prin Ordin de ministru, în primele zile ale lunii ianuarie;
•       Corelarea legislativă pentru alocarea finanţării de bază şi a finanţării complementare ca şi distribuire de fonduri şi nu cheltuială a Ministerului Educaţiei;
•       Asigurarea cadrului legal de funcţionare al ARACIS, fiindcă altfel ARACIS nu mai poate funcţiona după data de 1 ianuarie 2015;
•       Prorogarea termenului de încetare a activităţii cadrelor didactice cu titlul de asistent sau lector/şef lucrari, de la 9 februarie 2015 până la
finalul anului universitar 2014-2015.

Legea a fost modificată după ce, în urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat pe Facebook că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Ponta a anunţat pe Facebook că vrea să renunţe la titlul de "Dottore"

La doi ani de la momentul în care Universitatea din Bucureşti (UB) declara că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internaţională", premierul a anunţat pe Facebook că vrea să renunţe la titlul de doctor. Concret, Victor Ponta a susţinut într-o scrisoare adresată UB, că „Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”.

Câteva ore mai târziu, Universitatea i-a răspuns, printr-o scrisoare, că "va întreprinde toate demersurile necesare", în acord cu solicitarea sa. „Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastră şi buna credinţă cu care, acum, luaţi în considerare demersul Universităţii din Bucureşti şi decizia Comisiei de Etică din 2012”, se arată în scrisoarea universităţii.

Istoria plagiatului lui Ponta

Plagiatul lui Ponta a fost denunţat de revista Nature în vara lui 2012, care a publicat documente ce indicau faptul că mai mult de jumătate din teza de doctorat a lui Ponta privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Conducerea Universităţii din Bucureşti a declarat atunci că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând însă că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul. 

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a confirmat, de asemenea, plagiatul, fiind vorba de 85 de pagini din teză, potrivit analizei lor. Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Etică a transmis că Ponta nu a plagiat, potrivit legislaţiei în vigoare în 2003, când i s-a acordat titlul.

În prima sa declaraţie pe această temă, Victor Ponta a spus că el consideră o performanţă faptul că, într-o lucrare de 410 pagini, a plagiat 30 dintre ele: „lucrarea dl. Diaconu are 30 de pagini, este o lucrare foarte bună, în care se face o scurtă descriere. Eu în 410 pagini am plagiat 30 de pagini, e o performanţă”. 

Tot Victor Ponta a mai declarat că „reglementările privitor la citarea în ghilimele sunt ulterioare anului 2003”; în realitate, citarea în ghilimele este o practică academică bine cunoscută, care datează de cel puţin 100 de ani. Mai târziu, Victor Ponta a declarat că nu ar fi plagiat şi că va demisiona dacă se va dovedi că lucrarea sa este plagiată. După decizia CNATDCU, Ponta nu a demisionat, afirmând în schimb despre ea că ar fi „O mizerie politică ... o execuţie mafiotă.

Universitatea Bucureşti cere retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta

Universitatea Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei o adresă prin care se solicită dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituţiei de învăţământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.

Noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Direcţiei juridice a ministerului să găsească o soluţie legală prin care să fie rezolvată solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor şi că aşteaptă deciziile juriştilor din Ministerul Educaţiei.

El aprecia că titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi făcută "printr-un act de de aceeaşi valoare".