Pesta porcină, afacere de familie pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma prin care se importau vaccinuri tip "apă chioară" aparţine fiului directorului de la IDSA - instituţie prin care statul a achiziţionat, pe milioane de euro, produse inutile destinate

Firma prin care se importau vaccinuri tip "apă chioară" aparţine fiului directorului de la IDSA - instituţie prin care statul a achiziţionat, pe milioane de euro, produse inutile destinate combaterii pestei porcine

O expertiză contabilă judiciară dezvăluie încălcările flagrante ale legislaţiei la cumpărarea de către statul român a vaccinurilor cu care urma să se combată pesta porcină.

"Adevărul" a semnalat de mai multe ori că, pe lângă faptul că respectivele produse sunt total ineficiente în asemenea tratamente, vaccinurile aduse astfel din import sunt de zece ori mai scumpe decât cele româneşti, utilizate cu succes în acest scop.

Experţii contabili judiciari din cadrul Tribunalului Municipal Bucureşti au elaborat, recent, expertiza cerută de procurorii care anchetează împrejurările în care au avut loc importurile ilegale de produse veterinare destinate combaterii pestei porcine.

Concluziile acestei expertize confirmă dezvăluirile din "Adevărul", prin care am arătat cum se cheltuie inutil (şi ilegal!) fonduri publice de ordinul milioanelor de euro, sub pretextul combaterii pestei porcine.

Tata director la stat, fiul client preferenţial

Una dintre cele mai interesante concluzii ale expertizei este aceea că firma Omnivet - prin care s‑au făcut importuri pe lângă Legea achiziţiilor publice - aparţine lui Bogdan Nicolae; acesta este fiul directorului general al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), care a iniţiat acele importuri.

O asemenea relaţie nu putea fi decât preferenţială, fapt dovedit de procurori inclusiv prin aceea că ofertele erau depuse de Omnivet înainte ca IDSA să anunţe că ar avea nevoie de produsele Omnivet! Şi, bineînţeles, urmau să fie achiziţionate de la aceeaşi firmă, ignorându-se în repetate rânduri procedurile ce ar fi trebuit urmate potrivit legislaţiei privind achiziţiile publice...

Nicolae: "No Comment"

Contactat telefonic ieri, directorul IDSA, Nicolae Ştefan, a refuzat să comenteze "descoperirile" procurorilor TMB: "Nu am ce să vă spun prin telefon referitor la astfel de chestiuni, sunt persoană publică, director al unui institut. Avem un purtător de cuvânt, trimiteţi o adresă oficială şi vom comenta aceste lucruri pe cale oficială", ne-a spus Nicolae Ştefan.

Printr-un program de "combatere şi eradicare a pestei porcine", adoptat în 2005 prin hotărâre de guvern, statul român a impus veterinarilor să folosească vaccinul inactivat "marker", a cărui eficienţă în prevenirea bolii este de doar 25%.

UE nu plăteşte, dar scade din fondurile de dezvoltare

Pe lângă efectul de "apă chioară" pe care îl are în tratamentul porcilor, această substanţă este de zece ori mai scumpă decât vaccinurile româneşti cu eficienţă de peste 99%.

Şi o precizare importantă: banii astfel pierduţi nu reprezintă o datorie care se va stinge cu fonduri de la bugetul statului, dar până la urmă tot România va suporta deconturile. De ce? Suma se va scădea din viitoarele fonduri ce urmează să fie alocate de la UE pentru dezvoltarea agriculturii.

Vom primi cu câteva milioane de euro mai puţin de la UE pentru că o primă tranşă s-a cheltuit deja şi e treaba Bucureştiului să justifice dacă respectivele fonduri au fost sau nu administrate corect. Acum, potrivit procedurilor de urmărire penală, experţii contabili din cadrul TMB au realizat o expertiză amănunţită, în care sunt prezentate, negru pe alb, faptele persoanelor implicate.