Magistraţii de la Curtea Supremă au câştigat procesul cu Ministerul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii de la Curtea Supremă au câştigat procesul cu Ministerul Finanţelor

Magistraţii de la Curtea Supremă au primit câştig de cauză în procesul cu Ministerul Finanţelor. Curtea de Apel a decis că magistraţii trebuie să primească 1,5 milioane de lei.

Decizia este definitivă.

Banii pe care magistraţii trebuie să-i primească reprezintă plata drepturilor salariale pentru luna iunie, dar şi a sporului de risc de 50%. 

Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, al treilea proces împotriva Ministerului Finanţelor Publice, care este obligat, în termen de o zi, să plătească drepturile salariale ale angajaţilor instanţei supreme, adică aproape 1,5 milioane de lei.

Acţiunea instanţei supreme a fost depusă pe 21 iulie, procesul judecându-se în doar două zile de la înregistrare, la un complet de urgenţe.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat că refuzul de viză al controlorului delegat al Ministerului Finanţelor Publice este nejustificat şi reprezintă un "exces de putere". De cealaltă parte, consilierul juridic al Ministerului Finanţelor Publice a explicat că instituţia Curţii de Conturi a confirmat refuzul de viză pe care l-a considerat justificat. Prin urmare, MFP a susţinut că Înalta Curte ar fi putut contesta doar acest act al Curţii de Conturi şi, din această cauză, a ridicat excepţia inadmisibilităţii.

Instanţa supremă a mai cerut Curţii de Apel Bucureşti să oblige MFP să deblocheze contul de salarii în termen de o zi de la hotărâre.

La cererea Ministerului Finanţelor Publice, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea, pentru vineri dimineaţă, pentru ca Ministerul să depună concluzii scrise.

Reprezentanţii MFP au cerut judecătorului, la termenul de joi, amânarea procesului, având în vedere că acţiunea a fost depusă marţi, iar timpul pentru pregătirea apărării a fost unul scurt. De asemenea, MFP a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, respinsă, însă, de judecător, după care l-a recuzat pe acesta. Conducerea CAB a respins cererea de recuzare şi acelaşi judecător a continuat procesul.

Acesta este al treilea proces deschis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Ministerului Finanţelor, după ce angajaţii ÎCCJ nu şi-au ridicat salariile pentru luna iunie.

Pe 16 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a dispus amendarea ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a plăţii sporului de 50% pentru angajaţii instanţei supreme, pentru că nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri. Decizia CAB din 9 iulie, pentru nerespectarea căreia magistraţii au intentat acest proces, anula executarea adresei Ministerului Finanţelor, prin care s-a anunţat că salariile angajaţilor de la ÎCCJ nu vor mai include sporul de stres.