Generalul Mohamed Ould Abdel Aziz, declarat noul preşedinte al Mauritaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Mohamed Ould Abdel Aziz, declarat noul preşedinte al Mauritaniei

Fostul şef al juntei şi organizator al loviturii de stat din 6 august 2008 în Mauritania, generalul Mohamed Ould Abdel Aziz, a fost ales preşedinte al Republicii cu 52,58 % din voturi la scutinul prezidenţial de sâmbătă, a anunţat - duminică - Ministerul mauritanian de Interne.

Rezultatele difuzate la ora 12:30 de Comisia electorală independentă, după numărarea a 80 % din voturi, atribuia candidaţilor opoziţiei Ahmed Ould Daddah - 13,8 % din voturi, Ely Mohamed Vall - 3,8 % din sufragii şi Messaoud Ould Boulkheir - 7,7 % din opţiuni.

Opoziţia a denunţat fraude electorale înainte de renunţarea rezultatelor: liste electorale falsificate, cărţi de identitate false, utilizate pentru susţinerea lui Abdel Aziz, transmite Agerpres.

Într-o declaraţie comună, candidaţii opoziţiei au cerut comunităţii internaţionale să instituie o comisie de anchetă care să clarifice ceea ce s-a petrecut în procesul electoral. "Mi se pare clar că asistăm la un simulacru de alegere", a comentat rezultatul fostul candidat Messaoud Ould Boulkheir.

În schimb, ministrul de interne Mohamed Ould Rzeizim a declarat că alegerile s-au desfăşurat "în foarte bune condiţii" şi i-a felicitat pe alegătorii mauritanieni "pentru spiritul responsabilităţii şi pentru civismul lor". El a mai precizat că nu a primit nicio reclamaţie care să conteste "sinceritatea votării", în pofida comunicatului celor patru candidaţi.