Diferenţa între starea de urgenţă şi starea de alertă. Explicaţiile lui Zegrean, fostul preşedinte CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, afirmă că pe timpul stării de alertă cetăţenii nu pot fi amendaţi, cum se întâmplă pe timpul stării de urgenţă. De asemenea, nu pot fi emise ordonanţe militare, iar cele care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgenţă.

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgenţă. Starea de urgenţă este la nivelul ministrului de Interne, decretată de preşedinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situaţii de urgenţă, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24, care sunt diferenţele dintre cele două situaţii.

Fostul preşedinte CCR a mai spus că şi pe timpul stării de alertă pot fi restrânse anumite drepturi şi libertăţi individuale, dar nu se pot da amenzi şi nici ordonanţe militare.

„În starea de alertă nu se pot da ordonanţe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeaşi putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi”, a declarat Augustin Zegrean, precizând că ordonanţele militare care sunt acum în vigoare expiră odată cu starea de urgenţă. „Dacă vor să menţină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus el, precizând că, din punctul lui de vedere, era de preferat varianta legii în locul ordonanţelor militare pentru actuala stare de urgenţă.

Guvernul şi Preşedintele analizează ipoteza declarării stării de alertă după data de 15 mai, când expiră starea de urgenţă instituită prin decret de Klaus Iohannis. Este o măsură necesară pentru a putea fi menţinute, legal, unele dintre restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cum ar fi închiderea restaurantelor şi a altor domenii de activitate cu public.

Premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis vor avea miercuri o întâlnire în care vor discuta despre declararea stării de alertă, potrivit unor surse liberale. Anterior, tema va fi dezbătută şi în şedinţa conducerii PNL de marţi seară.

Declararea stării de alertă va fi una dintre temele de pe agenda discuţiilor între Klaus Iohannis şi Ludovic Orban la întrevederea de miercuri. Măsura ar fi luată pentru perioada ulterioară terminării stării de urgenţă, pentru a exista un cadru legal pentru aplicarea unor restricţii.

Tema stării de alertă a fost fi analizată şi la şedinţa Biroului Naţional al PNL de marţi seară.

Guvernul urmăreşte să ia măsuri graduale privind revenirea la normalitate după terminarea stării de urgenţă, una din primele măsuri fiind ridicarea restricţiilor de circulaţie în aceeaşi localitate.

Pe aceeaşi temă: 

Stare de urgenţă sau stare de alertă după 15 mai? Ce precizări a adus Klaus Iohannis 

Surse: Declararea stării de alertă, pe agenda discuţiei între Iohannis şi Orban