Dan Voiculescu a publicat prima carte din puşcărie. Şerbănescu: „A fost un challenge să scriu o prefaţă la ceva cu care nu sunt neapărat de acord”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA”, a terminat de scris prima carte după încarcerarea la Penitenciarul Rahova. Volumul se numeşte „Economia românească: realităţi şi perspective de dezvoltare”, a apărut la editura Bibliotheca din Târgovişte şi este prefaţat de proferorul de economie Ilie Şerbănescu.

Ilie Şerbănescu a relatat pentru „Adevărul” că i s-a propus să scrie prefaţa cărţii care îl are ca autor pe Dan Voiculescu în urmă cu trei-patru luni, acceptând din considerentul că „cercul celor la care putea face apel, având în vedere condiţiile speciale, era foarte restrâns”.

„Am primit această solicitare şi am răspuns pozitiv pentru că nu avea legătură cu acuzatul, ci cu profesorul Voiculescu. Foarte mulţi dintre cei care au fost de partea domnului Voiculescu sau beneficiari ai colaborării cu domnul Voiculescu nu au mai manifestat, probabil, această atitudine după ce domnul Voiculescu a intrat la puşcărie. Eu nu i-am luat apărarea legat de dosarul lui şi nu confund acest lucru cu ceea ce a scris”, a explicat Şerbănescu, vechi colaborator al trustului Intact şi autor de analize economice în publicaţiile acestuia.

Fostul ministru spune că a luat propunerea, transmisă prin fosta secretară a lui Dan Voiculescu, drept „un challenge”. „Domnul profesor Voiculescu este un optimist, având, de acolo de unde este, o mare încredere în posibilităţile de dezvoltare a României, încredere pe care eu nu o împărtăşesc. Cu atât mai mult a fost un challenge să scriu o prefaţă la ceva cu care nu sunt neapărat de acord”, a adăugat Ilie Şerbănescu.

Potrivit evz.ro, în catalogul Bibliotecii Naţionale a apărut titlul „Economia românească : realităţi şi perspective de dezvoltare” avându-l ca autor pe Dan Voiculescu.

Topul cărţilor scrise de condamnaţi

Explozia de „opere“ produse în sistemul penitenciar românesc are drept cauză o prevedere legislativă din 2013, care permite în termeni vagi reducerea pedepsei în baza unor lucrări cu caracter ştiinţifico-utilitar îndoielnic. Ziarul Adevărul a făcut recent topul cărţilor scrise din puşcărie.

Numărul deţinuţilor care publică lucrări ştiinţifice-cărţi în închisorile din România a crescut de zeci de ori în ultimii doi ani. Daca în anii 2000, în sistemul penitenciar românesc erau publicate două-trei cărţi pe an, din 2013, când s-a reglementat noţiunea de lucrare ştiinţifică elaborată de deţinuţi, precum şi beneficiile obţinute de aceştia, zeci de cărţi ies de sub tipar având ca autori baroni locali, afacerişti, oameni din fotbal, în general vedete media ajunse recent după gratii.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în ultimii doi ani (2013 - 2014) deţinuţii încarceraţi în Romania au publicat 90 de cărţi. Comparativ, în perioada 2006 - 2012, au fost publicate doar 24. Pentru fiecare „lucrare ştiinţifică“ publicată deţinutului i se reduce o lună din condamnare. 

Numărul este incomparabil cu situaţia anilor anteriori: două cărţi în 2006, câte trei în 2007 şi 2008, două în 2009, trei în 2010, 11 în 2011 şi 7 în 2012. Toate lucrările sunt coordonate obligatoriu de profesori sau conferenţiari universitari, aleşi de către autori, însă numele acestora pot fi aflate doar ulterior publicării cărţilor, fiind consemnate doar în prefaţă