Coreea de Nord: 12 ani de muncă silnică pentru două ziariste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două jurnaliste cu cetăţenie americană care fuseseră arestate în martie pentru intrare ilegală în Coreea de Nord au fost condamnate ieri la 12 ani de muncă silnică, a anunţat agenţia oficială KCNA, citată de Reuters.

Euna Lee şi Laura Ling, care lucrau pentru postul american de televiziune Current TV, au fost arestate în timp ce pregăteau un reportaj în apropierea graniţei dintre cele două Corei.

„Procesul a confirmat crima gravă pe care au comis-o împotriva naţiunii coreene şi traversarea ilegală a frontierei şi le-a condamnat pe fiecare la 12 ani de reeducare prin muncă“, scrie KCNA. Departamentul de Stat american anunţase că cele două au fost puse sub acuzare pentru spionaj.

Analiştii politici susţin că jurnalistele au devenit monedă de schimb pentru Phenian în negocierile cu Statele Unite, care tocmai anunţaseră că examinează reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor ce susţin terorismul. Pe de altă parte, procesul s-a desfăşurat în climatul de tensiuni internaţionale provocate de testul nuclear nord-coreean din 25 mai.

Mesagerul Al Gore

În trecut, Washingtonul a obţinut pe cale diplomatică eliberarea a doi cetăţeni ai săi. În 1996, deputatul Bill Richardson a negociat revenirea în ţară a lui Evan Hunziker, închis timp de trei luni şi suspectat de spionaj. Richardson a negociat şi eliberarea în 1994 a unui pilot american de elicopter.

Washingtonul l-ar putea trimite pe fostul vicepreşedinte american Al Gore la Phenian pentru a negocia eliberarea jurnalistelor. Sugerată luna trecută de un fost responsabil al Casei Albe, Victor Cha, ideea ca Al Gore, preşedintele televiziunii californiene Current TV pentru care lucrau cele două jurnaliste de origine asiatică, să se deplaseze în Coreea de Nord pentru a le apăra cauza nu a fost negată de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly.

Subsecretarul de stat american, James Steinberg, aflat în vizită la Seul, a declarat că Phenianul greşeşte dacă crede că poate lansa provocări pentru a obţine ceea ce doreşte prin negocieri, cum s-a mai întâmplat. SUA nu vor mai face greşeala de a recompensa comportamentul greşit al Coreei de Nord, susţine Steinberg.