Clujul, printre cele mai sigure oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul de sub Feleac este perceput de localnici ca fiind unul dintre cele mai sigure din Europa. Oficiul de statistică al UE a dat publicităţii un top al nesiguranţei în oraşe, în care capitala Ardealului se situează pe un loc onorabil.

Cluj-Napoca este cel mai sigur oraş din Transilvania şi unul dintre cele mai sigure din Europa, relevă „Topul celor mai nesigure oraşe”, un studiu de audit urban realizat de Eurostat în 74 de oraşe ale Uniunii Europene. Potrivit acestuia, doar 8% dintre clujenii chestionaţi nu se consideră deloc în siguranţă în cartierul, respectiv oraşul în care locuiesc.

Din cele 74 de oraşe europene, Cluj-Napoca ocupă locul 57, iar Bucureştiul se clasează pe locul cinci. Topul este deschis de Istanbul, unde 60% dintre locuitori nu se consideră în siguranţă. Cel mai în siguranţă se simt danezii din Aalborg.

„Rezultatele se văd”

Autorităţile clujene sunt de părere că municipiul oferă într-adevăr siguranţă cetăţenilor. Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, Ioan Păcurar, spune că ardelenii sunt oameni „care gândesc”. „Asta se vede prin ceea ce se întâmplă sau, mai degrabă, ceea ce nu se întâmplă în Cluj”, a completat comandantul poliţiei. În privinţa studiului, „rezultatele se văd”, spune Păcurar, adăugând că trebuie dezvoltat în continuare simţul civic al oamenilor.

Pentru Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, rezultatul studiului este rezonabil. „Cred că rezultatele sunt în concordanţă cu realitatea.

În Cluj-Napoca, nivelul oamenilor cu grad crescut de educaţie este destul de mare. Spun asta deoarece numărul studenţilor din Cluj raportat la numărul populaţiei oraşului creşte nivelul de încredere şi, după cum spuneam, creşte şi nivelul gradului de educaţie”, ne-a declarat psihologul.

Tinerii sunt rezervaţi

Deşi Cluj-Napoca este un oraş mai sigur decât Roma sau Madrid, conform studiului de audit urban, tinerii cred că această situaţie nu se poate generaliza. „Încă mai există acea mentalitate prin care unii tineri care se cred mari şi tari se leagă de tine doar pentru a le demonstra amicilor cât de super sunt ei”, susţine Irina Pop, absolventă a Facultăţii de Litere.

Nici pentru Gabi Aldea, student la Ştiinţe Economice, Clujul nu reprezintă siguranţă în totalitate, cu toate că e de acord cu rezultatele studiului. „Clujul este un oraş sigur, însă, ca orice oraş, are limitările sale şi periferiile unde e de preferat să nu încerci să vezi cât de «în siguranţă» poţi fi”, ne-a spus studentul.

O altă tânără clujeancă, Andra Răduţiu, spune că nu se simte în largul ei în preajma persoanelor fără casă, sau a celor care o abordează pe stradă din diverse motive: să îi vândă ori să îi ceară ceva.


Cele mai nesigure oraşe din Europa

Loc    Oraş                  nesiguranţă
1       Istanbul (TUR)       59%
2        Napoli (ITA)          57%
5        Bucureşti (ROM)  34%
22      Roma (ITA)           22%
24      Madrid (SPA)       19%
26      Londra (ANG)       18%
57      Cluj-Napoca (ROM)    8%
65      Piatra Neamţ (ROM)    7%
74      Aalborg (DAN)            1%