"Civilizaţia presupune nu doar drepturi, ci şi responsabilităţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

către parlament.- Care sunt cele mai importante proiecte pe care le implementaţi în ultimul mandat?- Lucrăm la investiţii de infrastructură care au costat municipalitatea 1.200 de miliarde:

către parlament.
- Care sunt cele mai importante proiecte pe care le implementaţi în ultimul mandat?
- Lucrăm la investiţii de infrastructură care au costat municipalitatea 1.200 de miliarde: reabilitarea reţelelor de apă, canalizarea şi străzile, lucrările de reabilitare din centrul oraşului, în special la strada Republicii pietonal şi bazinul olimpic, modernizarea transportului local (tramvaie, căi de rulare şi autobuze noi), retehnologizarea încălzirii oraşului, prin folosirea apei geotermale şi a gazului metan.
- Dar în celelalte mandate?
- Aducerea serviciilor publice la standarde europene, salubritatea, iluminatul public, siguranţa cetăţeanului, groapa ecologică, reabilitarea covoarelor asfaltice din oraş, modernizarea spaţiilor verzi şi a parcurilor. Patru cartiere noi de locuinţe (case şi blocuri), în regim privat sau parteneriat public-privat, circa 4.000 de locuinţe noi în următorii patru ani. Cât priveşte locurile de muncă, Oradea are un nivel al şomajului la cota minimă din România, practic zero.
- Ce surprize mai pregătiţi, după reducerea orarului la cluburile de noapte şi regulamentul pentru plimbarea câinilor?
- Civilizaţia presupune nu doar drepturi, ci şi responsabilităţi mai bine definite. Consilierii şi executivul primăriei au considerat necesar să elaboreze o serie de regulamente, care pot suferi amendamente. E vorba de racordarea funcţionării localurilor la un sistem civilizat. Câinii au devenit şi ei o chestiune problematică în viaţa orădenilor.
- şi-a propus primarul Filip să cucerească din nou Oradea, pentru cel de-al patrulea mandat?
- Există o serie de proiecte începute, care vor trebui continuate în perioada următoare. Motivul pentru care nu doar eu, ci şi colegii mei, primari, ezităm să ne angajăm din nou răspunderea, este statutul incert definit prin lege, care implică răspunderea personală excesivă. Voi ridica din nou problema la reuniunea primarilor cu ministrul de interne, de la Mangalia.
- Ce prevede strategia de dezvoltare a municipiului?
- Corelăm strategia cu noul context generat de înfiinţarea Zonei Metropolitane Oradea. Suntem în stadiul elaborării de proiecte pentru accesarea de fonduri structurale, pentru dezvoltarea zonei metropolitane (apă, canal, centură, gaz). Oradea poate deveni un nucleu urban, care să polarizeze economic şi social întreaga regiune, având avantajul oraşului aflat la intersecţia unor culoare majore de circulaţie ale Europei Centrale. Apa geotermală e un avantaj pe care puţine oraşe din lume îl au. Sunt premise pentru dezvoltarea turismului balnear şi de întreţinere, dar şi resurse pentru autonomia energetică, o alternativă la încălzirea cu hidrocarburi. Oradea trebuie să devină oraşul serviciilor de calitate, al băncilor, al culturii, dar şi al activităţilor industriale tradiţionale.
- Zilele Cetăţii Oradea pot concura Zilele Romane de la Zalău sau Festivalul Cetăţilor Dacice şi Drumul Vinului din Alba Iulia? Ce idee de brand pentru Oradea turistică aveţi?
- Serbările Cetăţii şi-au îmbogăţit programul, dar principala manifestare rămâne pentru noi Toamna orădeană, care poate concura, oricând, cu orice sărbătoare locală sau regională din România.
- Ce sprijin are primarul Filip din partea Consiliului local şi judeţean?
- Pot spune că există o bună colaborare.
- Care e secretul longevităţii primarului Petru Filip?
- E legat în bună măsură de capacitatea de a alege şi a promova colaboratori de foarte bună calitate.