Ce responsabilităţi va avea Poliţia Animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care brutalizează câinii vor intra pe mâna Poliţiei Animalelor

Printr-un proiect de modificare legislativă, Ministerul Afacerilor Interne formează o unitate specializată în combaterea violenţei faţă de animale domestice sau sălbatice

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice Legea 205/2004 privind protecţia animalelor şi să înfiinţeze în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române un departament care ar putea fi denumit Poliţia Animalelor. În nota de fundamentare a proiectului de modificare legislativă se arată că acest departament este necesar deoarece în ultima vreme a crescut masiv numărul infracţiunilor legate agresivitatea faţă de animale. „În primele 5 luni ale anului 2020, la nivelul structurilor Poliţiei Române, au fost sesizate un număr de 369 de fapte penale, prevăzute de Legea nr. 205/2004, în creştere faţă de primele 5 luni ale anului 2019, când numărul acestora a fost de 287”, se arată în document.

Poliţia Animalelor din IGPR va funcţiona după modelul unor unităţi similare din Marea Britanie sau Italia. În plus, în Olanda există o unitate care se numaşte chiar „dierenpolitie” (poliţia animalelor), structură care gestionează sesizările privind animalele de companie şi animalele sălbatice aflate în pericol. Ca şi în cazul altor servicii de urgenţă, cetăţenii olandezi, pot contacta „dierenpolitie” prin apelarea unui numărului scurt de telefon „144”. „Această linie de asistenţă telefonică este rezervată exclusiv pentru apelurile legate de animale în pericol şi permite poliţiştilor să răspundă în mod operativ la urgenţe”, se precizează în nota de fundamentare despre modul de funcţionare a poliţiei animalelor din Olanda.

Vor putea acţiona şi fără mandat

După înfiinţare, Poliţia Animalelor din IGPR va avea ca principală misiune identificarea situaţiilor în care un animal „se află într-o situaţie de pericol şi va putea emite un ordin de plasare a animalului în adăpost”. Ofiţerii din respectiva unitate vor cerceta, între altele, cazurile de rănire sau schingiuire a animalelor, de organizare a luptelor între animale sau cu animale ori practicarea tirului pe animale domestice sau sălbatice captive. 

În plus, respectivii poliţiştii vor mai avea misiunea de a depista dresorii de câini agresivi care folosesc pentru pregătirea patrupedelor animale mici pe post de ţinte vii. 

Interesant este că, în unele cazuri, dacă au indicii că un animal este supus unor violenţe chiar în acel moment, ofiţerii Poliţiei Animalelor din IGPR vor putea interveni fără mandat. Astfel, se instituie dreptul poliţiştilor „de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol. Aceste situaţii prezintă justificare prin natura pericolului social al faptei, precum şi prin necesitatea de adoptare a unor măsuri de intervenţie rapidă pentru protejarea vieţii animalului şi asigurarea ordinii publice”, se mai arată în document.

Transferaţi de la ANSVSA

Proiectul vizează şi stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcţiilor de poliţist din structura Poliţiei Române cu atribuţii în protecţia animalelor. Concret, aceştia vor fi transferaţi, fără examen sau concurs, din rândul personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Numărul veterinarilor care vor ajunge la Poliţia Română va fi stabilit ulterior printr-un ordin al ministrului de Interne.

În fine, după ce proiectul de modificare legislativă va fi aprobat, autorităţile locale vor avea obligaţia să înfiinţeze centre speciale pentru îngrijirea animalelor descoperite. Astfel, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor avea obligaţia de a asigura „cu caracter continuu şi permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost”.

Armă de cojocul sadicilor

Activiştii care luptă pentru drepturile animalelor spun că proiectul de modificare legislativă este unul bun, care era necesar de mai multă vreme. „Noi am cerut de multă vreme o astfel de prevedere. Practic, statul, prin poliţia naţională şi autorităţile locale, se va ocupa de aceste animale, dar şi de cei care le fac rău sau nu le supraveghează cum trebuie. Astfel, tot felul de oameni care nu prea sunt normali şi care se apucă să tragă cu arma în tot ce mişcă de la câini la găini nu îşi vor mai putea face de cap, de exemplu. Mai vorbim, la fel, de cei care schingiuiesc animale şi pun imagini pe internet. În fine, foarte important, aceşti poliţişti se vor ocupa şi de cei care îşi plimbă turma de oi pe autostradă sau îşi lasă calul să pască aiurea prin parcuri. Animalele nesupravegheate sau rănite vor ajunge în adăposturi care până acum au fost gestionate de unele asociaţii. Din păcate, unele mai mult încasau bani decât făceau treabă”, a precizat Flavius Bărbulescu, directorul ONG-ul „Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor”.

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO