Beatificarea unui fost episcop ungar, victimă a comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beatificarea unui fost episcop ungar, victimă a comunismului

Zoltan Meszlenyi, un episcop ungar decedat sub tortură în timpul regimului comunist, a fost beatificat sâmbătă, devenind astfel primul preot ungar victimă a stalinismului care primeşte această onoare, a anunţat la Budapesta cardinalul Peter Erdo, citat de AFP.

Ceremonia s-a desfăşurat în catedrala budapestană Esztergom, sediul Bisericii Catolice Ungare, în care se află şi rămăşiţele clericului.

Zoltan Meszlenyi a fost încarcerat şi torturat până la moarte în 1951 din ordinul dictatorului stalinist Matyas Rakosi pentru că a preluat conducerea Bisericii Catolice Ungare după arestarea şi întemniţarea predecesorului său, Joseph Mindszenty, un opozant înverşunat al regimului politic instaurat, scrie Agerpres.

Moartea lui Zoltan Meszlenyi a fost anunţată abia după trei ani, iar rămăşiţele sale au fost înhumate în secret în 1966, în catedrala Esztergom.

Zoltan Meszlenyi, a cărui beatificare a fost aprobată de papa Benedict al XVI-lea în luna iulie, este al 28-lea cetăţean ungar care a fost beatificat.

Numele lui Joseph Mindszenty se află şi el pe lista ungurilor care aşteaptă ca beatificarea lor să fie aprobată de papă.