Agricultorii nu au bani pentru asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii nu au bani pentru asigurări

Numărul celor care şi-au făcut o poliţă pentru asigurarea culturilor este infim. Nici calamităţile şi nici valoarea mică a primelor nu-i pot convinge pe producători să-şi dea banii pe asigurare.

Micii agricultori se lasă cu greu convinşi să încheie o poliţă de asigurare pentru culturi sau animale. Chiar şi cei care au rămas fără recolte din pricina calamităţilor de tot felul nu se lasă înduplecaţi cu uşurinţă, susţin reprezentanţii firmelor de asigurări. „Am fost adeseori în sate în care oamenii au rămas, după o grindină ori o inundaţie puternică, fără nimic. Până anul viitor când trebuiau să-şi încheie poliţa, au uitat”, spune Iuliu Rebreanu, directorul Asirom Bistriţa.
Datele oficiale lipsesc
Singurii care îşi mai contractează o asigurare de specialitate sunt societăţile care practică agricultura intensivă şi marile ferme, apreciază asiguratorii. „Sub 5 la sută sunt aceste asigurări. Sunt foarte, foarte puţini. Avem clienţi doar în Lechinţa şi Şieu Odorhei”, apreciază directorul de la Asirom.
Nici oficialii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) nu ştiu care e nivelul asigurărilor pentru culturi şi animale: „Nu avem date statistice. În orice caz, numărul celor care se asigură este nesemnificativ. Oamenii nu au bani şi nici firmele de asigurare nu acoperă toate riscurile. Degeaba faci asigurare pentru grindină, dacă în zona respectivă oamenii au probleme cu îngheţul”, remarcă directorul adjunct de la DADR, Daniel Frăsincaru.

Muncă de lămurire fără rezultate

Asiguratorii spun că, periodic, participă la întâlniri cu agricultorii, însă rezultatele sunt modeste. „Le spunem care sunt avantajele, mai ales că pe culturi valoarea primelor este mică, de pildă 30 de lei la 1.000 de lei asigurate şi îmi răspund: «Apoi e mult să vă dăm 500 de mii de lei dumneavoastră. Lăsaţi, că n-om păţi-o chiar noi”, relatează directorul de la Asirom. Sucursala pe care o conduce despăgubeşte pentru risc de grindină, incendii sau alunecări de teren, dar mai puţin pentru îngheţ. În schimb, la acest capitol, Omniasig a încheiat câteva poliţe cu proprietarii de livezi.

Nici cireşii din Cireşoaia nu sunt asiguraţi

Deşi judeţul are tradiţie pe pomicultură, iar îngheţul face ravagii, puţini se asigură. Situaţia este valabilă chiar şi în Cireşoaia, localitatea ai cărui locuitori trăiesc un an întreg din vânzarea cireşelor, dar şi a caiselor şi prunilor. „Nu sunt asiguraţi, însă ne preocupă această problemă şi vom discuta cu cei din Asociaţia Gospodarilor din Cireşoaia această problemă”, spune primarul Cornel Săsărman, el însuşi proprietar de livadă.
Ultimul îngheţ, din 2005, i-a lăsat pe celebrii producători de cireşe complet fără producţie: „În Cireşoaia se investeşte mult în aceşti pomi, deja oamenii au cumpărat sute de saci de îngrăşământ pentru la anul. Ar fi păcat să se piardă producţia cu atâta muncă şi investiţii”, remarcă primarul.

Mai multe pentru tine:
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”