UPDATE Manualul de Sport: încă 142 de pagini în ghiozdanele elevilor de clasa a V-a. Reacţia părinţilor: „Şi mişcare când mai fac?“. Va fi şi un manual de dirigenţie
0Liviu Pop, ministrul Educaţiei, a anunţat, joi, într-un mesaj pe Facebook, că elevii de clasa a V-a vor învăţa, din toamnă, sportul dintr-un manual. Dacă reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că acesta va reprezenta un ajutor pentru elevi, specialiştii în Educaţie şi părinţii sunt de altă părere: manualul reprezintă doar nişte bani cheltuiţi inutil şi încă un obiect care va face ghiozdanul mai greu pentru copiii lor.
UPDATE „Consilierea şi orientarea, vă dau o veste bună, trebuie să aibă manuale. Pentru că la Consiliere şi orientare, acea Dirigenţie pe care o ştiţi dumneavoastră, noi trebuie să venim cu educaţia juridică, de aceea am semnat acord cu ministerul, pentru educaţie juridică, educaţie pentru sănătate, educaţie pentru familie, educaţie financiară, educaţie de mediu, trebuie să le facă în orele de Consiliere şi orientare. (...) Acea Dirigenţie pe care o ştiţi dumneavoastră şi care acum este Consiliere şi orientare este absolut necesară", a declarat ministrul Pop, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, potrivit Agerpres.
UPDATE „Acest manual este un instrument care îi ajută în procesul educativ pe profesori, pe părinţi şi pe elevi. Toţi trei actorii au de câştigat. Nu văd care este în fond problema că există un manual. Nu dă nimeni lucrare de control la Educaţie fizică din manual. Nu se dau teme pentru acasă sau teme de vacanţă din manual", a precizat ministrul Pop.
„Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică. În 7 august finalizăm licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii”, a declarat ministrul Liviu Pop pe pagina de Facebook.
Aşteptându-se parcă la critici, acesta îi îndeamnă pe cei care ar vrea să emită păreri cu privire la manualul de educaţie fizică, să-l „lectureze puţin”: „P.S. Înainte de a emite păreri, lecturaţi puţin manualul. Multumesc pentru înţelegere”, a adăugat ministrul.
La o primă lectură a unuia dintre manualele aprobate, cartea destinată elevilor de clasa a V-a cuprinde 6 capitole, din care copiii vor învăţa „mersul”, „alergarea” sau „săritura”, dar şi cum să-şi pregătească organismul pentru efort, care sunt regulile de igienă individuală şi colectivă sau tehnici prin care pot acorda ajutor în caz de accidentare fizică.
De ce tocmai acum?
În conformitate cu planurile de învăţământ pentru fiecare disciplină există o programă şcolară, iar în baza acesteia se poate elabora un manual, nefiind, însă, o chestiune obligatorie. Mai cu seamă, dacă în anii trecuţi nu a existat un ofertant pentru un manualul de Educaţie Fizică, lucrurile au stat diferit în acest an, iar asta pentru că a fost făcută o ofertă, au explicat reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru Adevărul.
„Nu ştiu de ce s-a creat aşa o reacţie. Mi se pare nepotrivit. Noi nu puteam să spunem că pentru Biologie sau Matematică facem manual, iar pentru Educaţie Fizică sau alte discipline nu facem. Anul acesta, au apărut nişte ofertanţi, specialişti în domeniu, care au transcris, practic, negru pe alb nişte reguli care se pot aplica atunci când se efectuează exerciţiile fizice. În plus, acolo au fost incluse şi noţiuni legate de Educaţia pentru Sănătate, referitoare la postură, la mişcări ş.a.“, a explicat pentru Adevărul, Ariana Bucur, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei.
MEN: „Va fi unul dintre cele mai consultate manuale de către elevi“
„Materia de Educaţie Fizică este ca şi Desenul, Matematica sau Ştiinţele Umaniste. Manualul de Educaţie Fizică este un material pentru elevi care îi va ajuta pe aceştia să înţeleagă de ce trebuie să facă anumite mişcări, să îi facă să conştientizeze importanţa activităţii în echipă, sau de ce este bine să adoptăm un regim de viaţă sănătos. Pregătirea teoretică pentru sport s-a făcut tot timpul până acum, în timpul orelor de sport, când profesorii le ofereau instrucţiuni cu privire la executarea exerciţiilor. Acest manual reprezintă doar un ajutor pentru copii, pe care îl pot consulta acasă. Nu este o noutate în Europa. Asemenea manuale există şi în Germania sau Franţa. Sunt sigur că va fi unul dintre cele mai consultate manuale de către elevi pentru că sunt accesibile, frumoase şi au multe poze“, a afirmat Alin Păunescu, director general al departamentului de evaluare şi monitorizare a învăţământului preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei.
Cine va fi evaluat în baza acestui material
Aceasta a mai subliniat că manualul va fi doar un instrument de lucru pentru profesori şi un suport pentru elevi, acesta nereprezentând un material didactic ce va trebui memorat de către şcolari pentru a obţine o notă mare la sport. Astfel, evaluarea se va face în continuare prin intermediul probelor practice. Excepţie vor face doar cei scutiţi de efort fizic (2,3% la nivel naţional), care în prezent nu sunt notaţi la această materie, dar ar putea fi începând din toamnă, în baza cunoştiinţelor deprinse din manual.
Reacţia Părinţilor: „Şi mişcare când mai fac ?!”
La postarea lui Liviu Pop au fost existat anumite reacţii critice din partea părinţilor, care au cerut soluţii pentru a uşura ghiozdanele copiilor, pentru săli de sport, subliniind că elevii ar trebui să facă mai multă mişcare, nu să înveţe teorie.
„Copiii au nevoie de mişcare! Învaţă destul la 10-12 materii (lb . română , istorie, geografie,etc) În majoritatea ţărilor, elevii au câte 5-6 ore de ed. fizică (de aici şi performanţele sportive la jocurile olimpicie,campionate europene şi mondiale,etc) ! Faceţi terenuri şi săli de sport ! Introduceţi mai multe ore de educaţie fizică ! Mens sana in corpore sano !”
„Lăsaţi manualele la sport, oricum ghiozdanele sunt grele. Fiecare ministru are ceva cu manualele. În loc să mai tăiaţi din programa şi aşa încărcată voi tot aglomeraţi. Am făcut sport de performanţă fără manual. Cheltuiţi bani publici cumpătat, suntem prea sărăci să-i aruncăm pe fereastră”
„Sunt şcoli cu toalete în curte iar voi cheltuiţi banii pe manuale de sport....super inteligent ministru!!!!”
„Nu sunt săli şi terenuri de sport, puteţi să faceţi 10 manuale”
„Aştept cu nerăbdare manualul de dirigenţie!”
Specialist în Educaţie: era mai oportună formarea profesorilor în înţelegerea rolului acestei discipline
Experţii din zona Educaţiei afirmă că mai utilă ar fi instruirea cadrelor didactice care predau această materie în loc să facem manuale sau să revizuim curricula. „Orele de educaţie fizică şi sport ar fi trebuit să fie contexte de practicare ale unor valori de bază: curajul, competiţia deschisă, acceptarea înfrângerii/eşecului ca parte din procesul de învăţare ş.a. Aşa că, din puţinii bani alocaţi reformei curriculare pentru această disciplină era mai oportună formarea profesorilor în înţelegerea rolului acestei discipline în formarea caracterului viitorilor cetăţeni şi poate, un bun şi valoros ghid metodologic pentru aceştia“, a explicat Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie.
„Elevul are nevoie să respire (să ştie să respire), să se bucure la ora de sport, să înţeleagă relaţia dintre minte şi suflet, să se simtă bine după ce face sport şi să caute această stare, să o transforme în comportament zilnic pentru toată viaţă. România nu investeşte mulţi bani în educaţie, însă dezvoltarea ţării depinde de calitatea capitalului uman: cât de sănătoşi şi ”în putere” sunt tinerii români cărora li se oferă gratuit parcursuri cât mai lungi de învăţare de calitate“, a mai adăugat Vişoianu.
„Orice disciplină care apare în programa şcolară pentru clasa a V-a poate să aibă manual şcolar. La muzică nu avem manual şcolar? Care este diferenţa între muzică şi sport?“, a întrebat ministrul Educaţiei pentru Ştirile ProTV.