Unele ţări occidentale au redeschis şcolile. Ce s-a întâmplat cu numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurile sanitare luate la redeschiderea şcolilor diferă de la ţară la ţară

În unele ţări din UE a început noul an şcolar, în timp ce altele fac pregătiri şi iau măsuri sanitare pentru a limita răspândirea infecţiei cu noul coronavirus.

În România, noul an şcolar ar trebui să înceapă pe 14 septembrie. Felul în care şcolile vor redeschide porţile depinde de evoluţia pandemiei COVID-19. Deocamdată, numărul cazurilor confirmate rămâne ridicat. 

Alte ţări ale UE au redeschis şcolile, în timp ce altele nu le-au închis deloc, în ciuda pandemiei.

Astfel, potrivit publicaţiei time.com, Danemarca a fost prima ţară occidentală care a redeschis şcolile pe 15 aprilie, după o lună de suspendare a cursurilor. În urma aprobării date de Parlament, Guvernul central a decis redeschiderea instituţiilor de învăţământ invocând dreptul la educaţie al copiilor. 

Atunci când copiii cu vârste între 2 şi 12 ani s-au întors la şcoală, ei au fost repartizaţi în grupuri mici de 12 elevi. Aceste grupuri – cunoscute şi sub denumirea de ”bule de protecţie” - ajung la şcoală la ore fixe, iau masa separat de ceilalţi şi au propriile locuri de joacă. Toţi elevii sunt obligaţi să se spele pe mâini la fiecare două ore, dar nu poartă măşti. Băncile şcolarilor sunt aşezate la distanţă de doi metri una de cealaltă, întrregul material didactic este dezinfectat de două ori pe zi, iar atunci când se poate, cursurile sunt ţinute în aer liber. Părinţii nu au acces în incinta şcolilor. Până acum, aceste măsuri implementate au avut succes: numărul de îmbolnăviri nu a crescut, potrivit datelor oficiale. Pe 18 mai, copiii cu vârste între 12 şi 16 ani s-au reîntors la şcoală urmând acelaşi protocol. 

Alte ţări care au pus în practică măsuri similare – Germania, Finalnda, Norvegia – au reuşit, de asemenea, să evite creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus. 

În Spania, o ţară lovită puternic de pandemie, autorităăţile intenţionează să reddeschidă şcolile pe 4 septembrie. Clasele nu vor avea mai mult de 20 de elevi, copiii vor trebui să poarte mască şi să păstreze o distanţare de 1,5 metri între ei. 

Italia, o altă ţară europeană în care s-au înregistrat multe cazuri de COVID-19 urmeaază să redeschidă şcolile pe 14 septembrie. Divizarea claselor în grupe mai mici de elevi vor aduce în şcoli circa 50.000 de profesori suplinitori. Elevii vor fi obligaţi să poarte măşti, iar profesorii viziere. 

În Suedia, şcolile nu au fost închise nici măcar o zi, autorităţile fiind de părere că decizia de a le menţine deschise nu va influenţa în niciun fel ratele de infecţie. Regulile de funcţionare nu au fost schimbate. Noul an şcolar va începe pe 30 august. 

Mai multe pentru tine:
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii