40% din adolescenți nu vor să urmeze studii liceale. Motivele din spatele trendului îngrijorător

0
Publicat:

Patru din zece elevi de gimnaziu consideră liceul inutil, neatractiv sau prea costisitor și se declară dezinteresați să urmeze astfel de studii, potrivit Antena 3 CNN.

Patru din zece adolescenți nu vor să urmeze studii liceale. FOTO Shutterstock

Este vorba, preponderent, de elevi din mediul rural, nevoiți să muncească pentru a se putea întreține.

„Avem de-a face cu copiii pe care se pune presiune pentru a intra în câmpul muncii, fie pentru a aduce venituri suplimentare familiei, fie pentru a se întreține ei singuri. Pe de cealaltă parte, avem de-a face cu foarte mulți elevi care nu se mai regăsesc în spațiu școlar”, a declarat Iuliana Constantinescu, reprezentant Asociația, Părinților de la Liceul „L. Blaga”. 

Potrivit unui studiu World Vision, 40% din adolescenți se află într-una dintre aceste situații. Cifrele îngrijorătoare  nu sunt o noutate pentru autorități, în condițiile în care rata abandonului școlar este uriașă, mai ales în mediul rural, unde peste 27% dintre copii renunță la studii, iar în orașele mici 14%. O soluție ar fi învățământul profesional, dar prea puțin se înscriu.

Însă doar 12-15% dintre copii optează pentru învățământul vocațional, profesional, un procent „ridicol de scăzut, rușinos de scăzut”, spune Marian Staș, expert în educație.

În paralel, în mediul urban, mii de elevi speră să intre la licee de top, cu aspirația să devină manageri sau antreprenotri

Admiterea la liceele vocaționale

Elevii care doresc să susţină probele de aptitudini se înscriu direct la centrul unde se organizează proba respectivă, în baza anexei la fişa de înscriere eliberată de şcoala de provenienţă. Centrele unde se organizează probele de aptitudini vor fi comunicate unităților de învățământ gimnazial și afișate pe site-ul ISMB, secțiunea Admitere.

Absolvenţii care au promovat probele de aptitudini la liceele/clasele din învăţământul vocaţional sunt admişi pe locurile pentru care au susţinut testele/probele astfel:

  • în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere, calculate conform art. 8 din Metodologia de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor de aptitudini se face prin note;
  • în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor se face pe bază de calificativ: admis/respins.

Pentru profilul artistic, sportiv, militar, teologic şi la specializarea filologie de la liceul Waldorf, aprecierea probelor se face prin note. La profilul pedagogic, aprecierea probelor de aptitudini se face pe baza de calificativ: admis sau respins.

Admiterea în învățământul profesional

Pentru anul şcolar 2025 – 2026, admiterea în învăţământul profesional şi dual se realizează în 2 etape; pentru fiecare etapă de admitere se organizează:

  • înscrierea candidaţilor;
  • probă de preselecţie (învăţământ profesional), după caz ;
  • probe eliminatorii (învăţământ dual), după caz;
  • proba suplimentară de admitere (dacă numărul candidaţilor este mai maredecât numărul locurilor oferite de unitatea şcolară);
  • admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.