Obama susţine că l-a avertizat pe Putin să înceteze atacurile cibernetice. „Rusia, o ţară mai mică şi mai slabă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a arătat cu degetul către Vladimir Putin pentru atacurile cibernetice de la alegerile din SUA şi a recunoscut că i-a spus direct adversarului său rus să înceteze aceste acţiuni, potrivit The Guardian.

Obama a folosit ultima sa conferinţă de presă din 2016 pentru a critica mass-media pentru acoperirea cazului e-mailurilor lui Hillary Clinton, insistând „Nu cred că ea a fost tratată în mod echitabil în timpul alegerilor”.

În conferinţa care a fost de fapt dominată de întrebări asupra Siriei, preşedintele în exerciţiu a spus că a avut „mare încredere” în evaluarea agenţiilor de informaţii „că ruşii au efectuat acest atac”.

Blamând Moscova pentru hacking-ul asupra Comitetului Naţional Democrat şi asupra contului de e-mail al şefului de campanie al lui Clinton, John Podesta, Obama a spus că vrea să primească raportul privind atacurile pe care l-a comandat până să părăsească biroul pe 20 ianuarie.

El a evitat să spună dacă Putin a dirijat personal operaţiunile, dar cu subînţeles a remarcat că „nu se întâmplă multe în Rusia fără ca Vladimir Putin să fie informat”.

Preşedintele a spus că i-a zis omologului său rus, în persoană, în septembrie „ să o termine”,  referindu-se la atacurile care au încercat să influenţeze alegerile şi a adăugat că „vor fi unele consecinţe grave în cazul în care acest lucru nu va fi făcut”.

Obama a crezut că această intervenţie a fost oarecum de succes deoarece „nu am mai văzut în continuare manipularea frauduloasă a procesului electoral. Dar scurgerile de informaţii prin intermediul WikiLeaks avuseseră deja loc ”.

Obama a subliniat în mod repetat, că a văzut cum a crescut polarizarea în Statele Unite: „Peste o treime din alegătorii republicani îl aprobă pe Vladimir Putin, fostul şef al KGB-ului. Ronald Reagan s-ar răsuci în mormânt. Cum s-a întâmplat asta?”

El a ajuns însă la concluzia că nu a existat nicio dovadă a unei infracţiuni în modul în care voturile au fost numărate, adăugând că „voturile exprimate au fost numărate în mod corespunzător”.

El a adăugat că vulnerabilitatea americană la atacurile cibernetice a fost „direct legată de modul în care „procesul politic este divizat, partizan şi disfuncţional”. Obama a precizat: „Dacă ştiri false sunt eliberate de către unele guverne străine, lucru aproape identic cu emiterea rapoartelor prin portaluri de ştiri partizane, atunci nu este surprinzător faptul că propaganda străină va avea un efect mai mare”.

„Rusia, o ţară mai mică şi mai slabă“

Obama a avertizat în privinţa îngăduinţei arătate Rusiei în ceea ce priveşte influenţarea culturii politice americane.

„Ruşii nu ne pot schimba sau slăbi semnificativ. Vorbim de o ţară mai mică. Mai slabă. Economia lor nu produce nimic din ce vrea cineva să cumpere, cu excepţia petrolului, a gazelor şi a armelor. Ei nu inoveze“, a declarat liderul de la Casa Albă. 

Cu toate acestea, el a avertizat că „ne pot afecta dacă ne abandonăm valorile. Putin ne poate slăbi la fel cum el încearcă să slăbească Europa, dacă vom începe să credem că este OK să intimidăm presa sau să închidem dizidenţii sau să discriminăm unii pe alţii din cauza credinţei lor sau după cum arată”.

Obama a criticat, de asemenea acoperirea mass-media a subiectului privind email-urile piratate ale DNC şi ale lui Podesta. „Aceasta a fost o obsesie care a dominat ştirile”, a spus el. El s-a întrebat cum de alegerile „cu atât de multe probleme mari în joc şi cu un astfel de contrast între candidaţi au ajuns să fie dominate de o grămadă de scurgeri de informaţii”.

Luând cuvântul înainte de a porni pentru o vacanţă de Crăciun cu familia în Hawaii, Obama şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că atacurile ar putea fi examinate într-o manieră non-partizană şi a cerut preşedintelui ales Trump să accepte „un proces independent bipartizan” pentru a le investiga.