Militari americani acuzaţi că au manipulat informaţii despre combaterea Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali militari americani au cosmetizat informaţii pe care le difuzau despre eforturile Statelor Unite în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria, prezentând o imagine mult prea optimistă, acuză raportul unei comisii a Congresului american, făcut public joi, relatează AFP.

Documentul respectiv, redactat de membri ai Congresului, a fost comandat după avertismentele unui lansator de alertă, potrivit căruia şefii serviciilor de informaţii îşi triau datele destinate să fie făcute publice pentru a arăta o imagine mai puţin ameninţătoare despre pericolele pe care le reprezenta gruparea jihadistă Statul Islamic şi cosmetizau eforturile americane pe teren, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.

„De la jumătatea anului 2014 până la jumătatea lui 2015, responsabili ai Comandamentului american în Orientul Mijlociu (CENTCOM) au manipulat informaţii pentru a atenua ameninţarea pe care o reprezenta gruparea Statul Islamic în Irak“, a afirmat alesul republican Mike Pompeo într-un comunicat.

„Rezultat: cei care se serveau de aceste informaţii aveau în mod constant o viziune cam prea roză despre succesele operaţionale americane împotriva SI“, a adăugat el, notând că aceasta „putuse foarte bine“ să pună în pericol soldaţi americani.

Autorii raportului au intervievat zeci de analişti ai CENTCOM, mulţi dintre aceştia considerând încadrarea lor la vremea respectivă ca fiind de intoxicare.

„Aproape 40 % dintre analişti au răspuns că fuseseră supuşi presiunilor pentru a deforma sau suprima unele informaţii în cursul anului trecut“, se arată în raport.

Între altele, CENTCOM a difuzat comunicate de presă şi a făcut declaraţii publice potrivit cărora situaţia era „semnificativ mai pozitivă“ decât realitatea, au descoperit anchetatorii.

La mijlocul anului 2015, situaţia s-a ameliorat odată cu sosirea unor noi conducători în fruntea CENTCOM.

Inspectorul general al Pentagonului face în prezent o anchetă internă asupra acestui subiect, motiv pentru care Ministerul Apărării nu a răspuns detaliat deocamdată acuzaţiilor formulate în raportul comisiei parlamentare.

„Comunitatea informaţiilor prezintă cu regularitate un vast evantai de evaluări bazate pe date legate de situaţia securităţii“, a declarat locotenentul Patrick Evans, purtător de cuvânt al Pentagonului. „Aceste evaluări şi experţii care le fac sunt vitali pentru eforturile noastre, în special când se ia în calcul natura incredibil de complexă a bătăliilor duse pe mai multe fronturi în acest moment în Irak şi în Siria“, a subliniat locotenentul american.

„Experţii sunt câteodată în dezacord asupra interpretării datelor complexe şi Comunitatea informaţiilor şi Departamentul Apărării sunt foarte deschise unui dialog constructiv asupra acestor subiecte vitale pentru securitatea naţională“, a mai spus el.

Alesul republican Brad Wenstrup a subliniat, la rândul său, că nu ştie pentru ce aceste informaţii fuseseră manipulate.

Responsabilii CENTCOM trebuie să dea socoteală dacă au exercitat presiuni asupra analiştilor pentru ca aceştia să deformeze informaţiile despre lupta împotriva SI, a cerut aleasa republicană Kelly Ayotte, care face parte din Comisia forţelor armate din Senat.