Cum au reacționat liderii europeni după ce Trump le-a relatat discuția cu Putin. Meloni: „Cineva va trebui să fie arbitru”
0Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți cinci lideri europeni s-au alăturat unei conferințe telefonice cu președintele american Donald Trump imediat după convorbirea acestuia cu Vladimir Putin, de luni, sperând să audă că Putin a fost de acord cu un armistițiu, altminteri SUA îi vor impune sancțiuni pentru refuz, relatează Axios, care citează surse la curent cu discuția telefonică de luni.
În schimb, Trump a spus că Putin a fost de acord să negocieze, a subliniat că SUA nu va fi implicată în aceste negocieri și a respins ideea de a impune sancțiuni împotriva lui Putin pe moment, au declarat pentru Axios două surse care au participat la apelul telefonic și o a treia sursă informată cu privire la acesta.
Trump a dat impresia că se apropie de retragerea completă din această chestiune. Unii lideri prezenți au părut „surprinși” sau „șocați”, au declarat sursele.
Trump au avut o scurtă convorbire telefonică cu Zelenski luni dimineață, prilej cu care l-a întrebat pe omologul său ucrainean ce ar trebui să-i spună lui Putin, au declarat sursele.
Zelenski s-a bucurat că Trump l-a chemat la consultări și i-a cerut acestuia să solicite un armistițiu imediat, să amenințe cu noi sancțiuni împotriva Rusiei și să nu-i ofere nicio concesie lui Putin fără a consulta Ucraina, spun sursele.
Când apelul lui Putin s-a încheiat, Trump l-a sunat din nou pe Zelenski. De data aceasta, pe fir erau și liderii Germaniei, Franței, Italiei, Finlandei și ai Comisiei Europene.
„A doua convorbire a fost mai lungă și a avut un caracter diferit de prima”, a spus Zelenski ulterior.
În timp ce o sursă europeană implicată în apel a declarat pentru Axios că a fost „constructivă”, o altă sursă a spus că Zelenski a considerat-o „rea”. Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
Liderii europeni se așteptau ca Trump să pună presiuni asupra lui Putin să accepte un armistițiu
Trump le-a spus liderilor că Putin a fost de acord să înceapă imediat negocieri directe privind un armistițiu. O sursă angajată în apel a declarat că printre participanți s-a lăsat o tăcere plină de uimire, care a durat câteva secunde.
Zelenski a subliniat apoi că Putin a acceptat și anterior să negocieze, iar prima rundă de discuții de încetare a focului a avut loc chiar vineri la Istanbul. Trump nu a răspuns direct, au declarat sursele.
Sursele au declarat că Zelenski și alți câțiva lideri prezenți la apel i-au spus lui Trump că ideea a fost să înceapă discuțiile de pace cu un armistițiu imediat de 30 de zile.
Alți lideri europeni prezenți la apel au întrebat despre posibilitatea introducerii unor sancțiuni americane împotriva Rusiei, dar Trump a spus că nu i se pare o idee bună și a subliniat că Putin își dorește un acord.
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a intervenit și a întrebat de ce nu ar putea exista un armistițiu timp de cel puțin două săptămâni înainte de începerea discuțiilor, în timp ce cancelarul german Friedrich Merz a întrebat ce concesii este dispusă să facă Rusia, au declarat sursele.
Trump a transmis grupului că Putin va prezenta un „memorandum de pace” cu termenii săi pentru un armistițiu și pentru încetarea războiului.
O sursă angajată în apel a declarat că Trump le-a spus participanților că i-a cerut lui Putin să vină cu „ceva cu care oamenii pot fi de acord” și nu o propunere care va fi respinsă imediat.
Zelenski a declarat că rundele anterioare de negocieri cu Putin, inclusiv săptămâna trecută, nu au produs niciun rezultat și a subliniat că, dacă Trump nu insistă, Putin nu va acționa, au declarat sursele.
Liderii prezenți la apel au părut surprinși că Trump părea relativ mulțumit de ceea ce a auzit de la Putin și au prezentat-o ca pe o evoluție nouă, chiar dacă liderul rus nu părea să-și fi schimbat deloc poziția, au declarat sursele.
Europenii au pledat pentru medierea negocierilor între Rusia și Ucraina
Trump a declarat grupului că Rusia și Ucraina pot purta negocieri bilaterale directe fără mediatori, întrucât părțile înțeleg cel mai bine detaliile conflictului.
Meloni și Merz au spus că e nevoie ca SUA și țările europene să fie implicate în negocieri. „Cineva trebuie să fie arbitru”, a spus Meloni. Merz a propus organizarea unei întâlniri cu toate părțile prezente.
Ulterior, Trump a sugerat Vaticanul ca loc de desfășurare a discuțiilor.
„Cred că se va întâmpla ceva. Și dacă nu se întâmplă, pur și simplu mă retrag și ei vor trebui să continue. Din nou, aceasta a fost o situație europeană și ar fi trebuit să rămână o situație europeană”, a declarat Trump reporterilor din Biroul Oval la câteva ore după apelurile sale, reamintește Axios.
În timpul apelului, președintele Finlandei, Alexander Stubb, l-a întrebat pe Trump care sunt următorii pași. „Nu știu. Cineva trebuie să vină și să spună dacă negocierile merg bine sau prost, iar apoi vom decide ce vom face”, a spus Trump.