Administraţia Trump reorganizează Departamentul de Stat
0Departamentul de Stat a publicat marți planurile de restructurare a agenției, un prim pas către reducerea a ceea ce administrația Trump susține că este o operațiune de afaceri externe ineficientă, relatează Politico și Reuters.
„Această abordare priveşte Departamentul începând cu baza sa, de la birouri şi până la ambasade”, a precizat într-o declaraţie Marco Rubio, care a descris această reorganizare ca făcând parte din agenda „America First” (America pe primul loc), doctrina oficială a politicii lui Trump, potrivit Agerpres.
„Funcţiile regionale vor fi consolidate pentru a creşte funcţionalitatea, birourile redundante vor fi eliminate, iar programele non-statutare care nu sunt conforme intereselor naţionale esenţiale ale SUA vor înceta să mai existe”, a explicat şeful diplomaţiei americane.
De pildă, a exemplificat acesta, activităţile din subordinea Subsecretarului pentru Securitate Civilă, Drepturile Omului şi Democraţie vor fi transferate în subordinea unui nou Coordonator pentru Asistenţă Externă şi Afaceri Umanitare.
Planul de reorganizare, asupra căruia Congresul american a fost deja notificat, prevede eliminarea a 132 din cele 734 de birouri şi oficii ale Departamentului de Stat, iar subsecretariatele vor întocmi planuri de reducere a personalului cu 15%, potrivit unui memorandum intern al acestei instituţii consultat de Reuters.
Încă nu este clar câţi angajaţi ai Departamentului de Stat vor fi concediaţi, dar conform unui document separat postat de Rubio pe reţeaua de socializare X ar urma să fie desfiinţate circa 700 de posturi.
Noul şef al diplomaţiei SUA a criticat creşterea excesivă a Departamentului de Stat de-a lungul anilor, descriind această instituţie drept „umflată, birocratică şi incapabilă să-şi îndeplinească misiunea diplomatică esenţială în această nouă epocă de mare competiţie între puteri”.
Totuşi, planul de reorganizare pare să fie mai puţin sever decât se temeau mulţi dintre angajaţii instituţiei, menţinând departamente care se ocupă de chestiuni precum democraţia, drepturile omului sau refugiaţii.
Reorganizarea amplă anunţată acum de Rubio survine după ce Trump a ordonat, în februarie, de asemenea reorganizarea Serviciului Extern al SUA - corpul diplomatic al SUA - pentru a se asigura că diplomaţii americani urmează agenda sa de politică externă.
Oficiali americani au declarat în martie că Departamentul de Stat pregăteşte închiderea mai multor misiuni diplomatice şi consulare, dar anunţul de marţi al lui Marco Rubio nu menţionează această chestiune. „Acesta este un plan exclusiv intern. Nu are nimic de-a face cu misiunile externe. Dar aceasta nu înseamnă că nu vor urma decizii care să privească şi misiunile externe”, a explicat un responsabil.
În subordinea lui Rubio se află în prezent şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a cărei activitate a fost redusă la minimum după ce Trump a amenințat să o desființeze. Pe lângă acţiunile pur umanitare, USAID finanţa în străinătate din bugetul său anual de circa 40 de miliarde de dolari de asemenea ONG-uri, activişti şi mass-media pentru a promova „bunele practici democratice”, fiind astfel acuzată de susţinerea unor cauze ideologice şi implicare în acţiuni de destabilizare a unor guverne.
Departamentul de Stat va elimina, de asemenea, biroul de director al Institutului de Servicii Externe, care oferă instruire lingvistică și alt sprijin educațional pentru ofițerii din serviciul extern de carieră.
Totodată, vor fi create noi birouri. Planul include un nou secretar adjunct pentru amenințările emergente, care va raporta subsecretarului de stat pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională.
Departamentul de Stat transmite că pot avea loc reduceri de personal, dar că procesul va fi ordonat în comparație cu reducerile care au avut loc la alte agenții. Potrivit unui document distribuit personalului Departamentului de Stat, cei care își pierd locul de muncă vor primi un preaviz de 60 de zile.