Statele Unite acuză Rusia de instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru Europa, unele aflate la circa 500 de km de ţărmul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nuclear Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachetă care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa şi pentru Statele Unite, acuză generalul Paul Selva, vicepreşedinte al Statului Major Interarme al armatei americane.

 „Dispozitivul prezintă în sine un risc pentru majoritatea infrastructurii noastre din Europa şi credem că ruşii l-au desfăşurat în mod deliberat pentru a constitui o ameninţare la adresa NATO şi a infrastructurii militare situate în zona de responsabilitate a NATO”, a spus Selva în cursul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.

Surse din armata SUA au declarat din luna februarie pentru presă că Moscova a desfăşurat un nou tip de rachetă de croazieră cu rază medie de acţiune, în pofida plângerilor oficialilor americani că încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care le interzice Statelor Unite şi Rusiei să desfăşoare astfel de rachete la sol.

Rusia ar avea în prezent două batalioane de astfel de rachete, dintre care unul se află la poligonul Kapustin Yar, din sud-estul ţării, iar celălalt la o bază operaţională din altă regiune, au declarat oficiali americani citaţi sub acoperirea anonimatului de New York Times.

Este prima dată când armata americană acuză în mod deschis Rusia de instalarea unor sisteme de rachete de croazieră care ar încălca Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Generalul Paul Selva a afirmat în cursul audierilor în Camera Reprezentanţilor, că instalarea acestor sisteme de rachete încalcă "spiritul şi obiectivele" Tratatului INF, semnat în anul 1987.

Administraţia Vladimir Putin a instalat, în februarie, sisteme de rachete de croazieră în cel puţin două zone, inclusiv în baza militară Kapustin Iar (Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de ţărmul Mării Negre. Tot în februarie, Moscova a semnalat mobilizarea de trupe în Extremul Orient rus, în Ciukotka, la circa 80 de kilometri de statul american Alaska.

Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane citaţi de cotidianul The New York Times, rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de acţiune de circa 3.000 de kilometri.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că va reacţiona la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est şi la instalarea unor elemente antirachetă în România şi Polonia.

Instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), a acuzat, în septembrie 2016, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertizând că vor apărea "consecinţe nedorite".

Drept răspuns, Moscova a acuzat Washingtonul că desfăşoară “diplomaţie la megafon” şi a negat informaţii că ar fi încălcat acordul care a contribuit la încheierea Războiului Rece dintre cele două ţări.

Mai mult, Moscova susţine că Statele Unite au încălcat INF prin desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în România.