Reacția Rusiei după condamnarea lui Marine Le Pen: „Tot mai multe capitale europene încalcă normele democratice”
0Rusia a reacţionat după condamnarea lui Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, care a fost găsit vinovată de deturnare de fonduri. Kremlinul a catalogat pedeapsa drept o „încălcare a normelor democratice”.
Marine Le Pen și alți opt colegi de partid au fost condamnați luni, 31 martie, de un tribunal din Paris într-un dosar de deturnare de fonduri, după ce au folosit banii Parlamentului European pentru a plăti salariile membrilor de partid. Le Pen a primit patru ani de închisoare, dintre care doi sub supraveghere electronică. Judecătoarea i-a impus și o interdicție de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani, care i-ar putea compromite candidatura la alegerile prezidențiale din 2027. Decizia nu este definitivă. În conformitate cu cererea procurorului, interdicția de a ocupa o funcție publică se aplică imediat, inclusiv în caz de apel.
„Noi nu vrem să ne amestecăm în treburile interne ale Franţei, nu am făcut-o niciodată”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, în pofida unor acuzaţii ale Parisului cu privire la multiple campanii ruseşti de dezinformare împotriva Franţei, relatează AFP, citată de News.ro.
„Dar, într-adevăr, tot mai multe capitale europene iau calea încălcării normelor democratice”, a adăugat acesta, răspunzând la o întrebare privind condamnarea primită de lidera extremei drepte franceze.
Marine Le Pen, găsită vinovată de deturnare de fonduri publice europene, a fost condamnată la patru ani de închisoare, dintre care doi ani sub supraveghere cu o brățară electronică, o amendă de 100.000 de euro și cinci ani de ineligibilitate, cu executare imediată.
În cauză au fost găsiți vinovați de tăinuire și doisprezece asistenți . Instanța a estimat prejudiciul total la 2,9 milioane de euro, ca urmare a faptului că „Parlamentul European a plătit pentru persoane care lucrau de fapt pentru partidul de extremă dreapta”.
Cei nouă deputați și doisprezece asistenți găsiți vinovați au semnat „contracte fictive” și a existat într-adevăr un „sistem” în cadrul partidului, a declarat președinta instanței, Bénédicte de Perthuis: „S-a stabilit că toate aceste persoane lucrau de fapt pentru partid, că deputatul lor nu le-a încredințat nicio sarcină” și că „au trecut de la un deputat la altul”, a detaliat ea.