Preşedintele Uniunii oenologilor din Moldova: „Dacă ar fi cum pretinde Rospotrebnadzor, vinul nostru ar fi otravă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile moldoveneşti nu mai corespund cerinţelor de calitate din Rusia

Preşedintele Uniunii oenologilor din Moldova susţine că vinurile moldoveneşti sunt de calitate şi că potrivit datelor prezentate de Rospotrebnadzor acestea ar trebui să fie otravă.

„Piaţa rusă este imprevizibilă. Azi spun una, mâine alta. Cum poţi face afaceri cu o piaţă imprevizibilă? Pentru noi însă este foarte grav pentru că chiar şi după 2006, după ce au autorizat vinurile pe piaţă, imaginea a fost afectată. Toţi se sperie de aceste vinuri. Sunt companii care au lucrat foarte mult pentru imaginea lor“, a declarat Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii oenologilor din Republica Moldova. 

„În comunicat, Rospotrebnadzor a menţionat că aceste vinuri depăşesc de 80-90 de ori concentraţia de dibutilftalat. Dacă e aşa, aceasta e ca o otravă. Rospotrebnazot n-a prezentat niciodată un raport detaliat privind loturile pe care le verifică. Ca să reabilitezi imaginea companiilor menţionate trebuie foarte multe investiţii şi eforturi“, spune Gheorghe Arpentin.

El susţine că vinurile moldoveneşti sunt de calitate, iar ameninţările  Rospotrebnadzor au la bază chestiuni politice. „Moldova trebuie să se orienteze la pieţele sigure. Mai bine ne concentrăm pe ţările din Europa Centrală şi cele din Europa de Nord, unde oamenii apreciază calitatea vinurilor noastre. Eu cunosc foarte bine situaţia. Este un argument politic şi nu are nimic cu calitatea vinului“, accentuează preşedintele Uniunii oenologilor.

„Autorităţile noastre trebuie să fie mai active, dar e drept că nu putem noi să negociem cu Rospotrebnadzor, care e un monstru. Rusia face mari probleme şi bieloruşilor, asta chiar dacă sunt în aceeaşi alianţă vamală. Ce să mai voprbim de Moldova?“, se întreabă specialistul.

Astăzi, serviciul sanitar rus a anunţat că de miercuri, Federaţie Rusă ar putea institui embargo pentru vinurile moldoveneşti. Potrivit unui comunicat emis de Rospotrebnadzor, testele de laborator, efectuate în ultimele zile, au demonstrat că în opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti Purcari, Cricova şi Aroma s-au depistat un conţinut sporit de dibutilftalat. În acelaşi timp, potrivit autorităţii fitosanitare de la Moscova, în loturile separate, norma de conţinut a substanţelor dăunătoare a fost depăşită de 80-90 de ori. 

Mai multe pentru tine:
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged