Până la sfârşitul acestui deceniu Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova vor rămâne fără tranzit de gaze ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
South Stream şi alte proiecte al Gazprom vor lăsa România şi Republica Moldova fără tranzit de gaze

Gigantul rus al gazelor va menţine controlul asupra reţelei de transport de metan din Europa de Est, dar exporturile se vor face în special prin conductele Nord Stream, South Stream şi cele din coridorul Belarus, susţine într-o analiză Mihail Korchemkin, directorul al centrului East European Gas Analysis din SUA.

Potrivit expertului rus de la EEGAS, în prezent capacităţile de transport a gazelor din Rusia spre Europa depăşesc cu peste 25% volumul de livrări chiar şi în perioadele de iarnă, când cererea creşte substanţial. Astfel în ziua de 13 decembrie 2012, când Gazprom a înregistrat un nivel-record de 550 milioane metri cubi în 24 de ore, al livrărilor de gaz în Europa, la capacitate maximă funcţionau doar două conducte - Yamal-Europa (Belarus-Polonia) şi Komarno-Drozdowicze (Ukraina-Polonia). În acelaşi timp conductele ce tranzitează Slovacia erau folosite la capacitate de 71%, iar Nord Stream la doar o treime din capacitatea proiectată.

"Cu darea în exploatare a South Stream şi extinderea conductelor din coridorul Belarus-Polonia, capacitatea de transport a gazelor va creşte şi mai mult. În consecinţă multe din reţelele existente de transport a metanului din Europa de Est vor ajunge inutile sau vor fi utilizate la o capacitate minimă", constată Mihail Korchemkin. În opinia expertului conductele de tranzit a gazelor din Slovacia, Ungaria şi România vor înceta chiar să mai presteze servicii de tranzit a gazelor din Rusia.

Dacă ţinem cont de faptul că cele trei conducte magistrale din Republica Moldova prin care gazul rusesc este exportat spre statele din Balcani, trec şi prin România, putem constata că şi Republica Moldova va rămâne fără tranzit de gaze.