Odată cu zăpada, s-a topit şi asfaltul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoselele sunt presărate cu gropi

Şoselele din Capitală arată ca după bombardament - şoferii sunt nevoiţi să facă slalom printre gropile apărute după încălzirea vremii. Primarul Dorin Chirtoacă îi consolează că „cel puţin sunt mai puţine ca în anii trecuţi" şi promite că drumarii vor începe în câteva zile lucrările de plombare.

Săptămâna aceasta vor fi inspectate toate drumurile pentru a identifica cele mai deteriorate porţiuni. „În premieră, vom astupa gropile cu asfalt special ce poate fi folosit la temperaturi joase. Prioritate vor avea străzile centrale unde circulă transportul public. Pe celelalte vom interveni ulterior, în funcţie de starea vremii", a declarat Adrian Boldurescu, şeful Direcţiei Transport Public, în timpul şedinţei operative de la Primărie.

Funcţionarul a precizat că materialul de ultimă generaţie, pe care-l propune un agent economic din Chişinău, deja a fost testat. „Acum trebuie să studiem dacă avem bani suficienţi în buget pentru a-l procura, dar şi cât de rezistent este. E cea mai bună soluţie în situaţia în care practic niciun tip de asfalt nu permite plombarea străzilor când gropile sunt ude", a menţionat Boldurescu. În anii precedenţi, la începutul primăverii denivelările erau astupate temporar cu prundiş, care însă, în scurt timp, era spălat de ploaie.

Viceprimarul Nistor Grozavu a propus ca drumarii să nu aştepte vreme frumoasă pentru a interveni, ci să usuce asfaltul deteriorat prin metode tehnice, ca să fie practicabile toate drumurile. „Gropile sunt deosebit de periculoase, mai ales dimineaţa. E greu să le eviţi din cauza poleiului ce nu permite să frânezi la timp", s-a plâns Ion Tuchilatu, şofer.

Primarul Dorin Chirtoacă are şi pentru asta o soluţie. Edilul a dat indicaţii ca angajaţii de la Exdrupo să lucreze fără întrerupere în orele dimineţii şi să împrăştie material antiderapant. Efim Cheptănari, director la Exdrupo, a spus că în fiecare noapte sunt gata să intervină cu 31 de autospeciale.

Şoferii cer autorităţilor să facă mai multe parcări

Şi lipsa parcărilor, mai ales în centrul Chişinăului, îi nemulţumeşte pe şoferii. Chiar dacă pe străzile Alexandr Puşkin, Mihai Eminescu, Ştefan cel Mare au fost amenjate mai multe locuri de parcare, oricum sunt insuficiente pentru numărul mare de autovehicule care staţionează în aceaste zone. Dorin Chirtoacă le-a solicitat celor de la Direcţia Arhitectură să studieze dacă ar putea fi amenajate locuri de parcare în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nicon Zaporojan, arhitect adjunct, a spus că ar fi potrivite în porţiunile laterale ale pieţei, la intersecţia cu străzile Bănulescu-Bodoni şi Puşkin.

Edilul a dat indicaţii să fie mărit şi numărul agenţilor de circulaţie din centru, cerându-le acestora să fie nemiloşi cu cei care staţionează în locuri nepermise. „Când trec delegaţii sunt poliţişti la toate intersecţiile, înseamnă că este de unde", a spus Dorin Chirtoacă.