Introducerea în Constituţie a sintagmei „integrare europeană” ca vector extern al ţării, avizată pozitiv de CC VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO constcourt.md

Curtea Constituţională de la Chişinău a avizat pozitiv luni, 11 decembrie, proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se doreşte includerea în Legea Supremă a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

„În partea ce ţine de conţinutul modificărilor, Curtea reaminteşte că aspiraţiile Republicii Moldova de a stabili relaţii politice, economice, culturale şi în alte domenii de interes comun cu ţările europene şi orientarea spre spaţiul valorific democratic european au fost consfinţite în actele de constituiere a statului, în Declaraţie de Independenţă”, a declarat preşedintele CC, Tudor Panţâru.

Prin urmare, CC a subliniat în aviz că, prin hotărârea nr. 24 din 9 octombrie 2014, prin care au fost recunoscute constituţionale prevederile Acordului de Asociere UE - Republica Moldova a fost stabilit atunci că Declaraţia de Indepenenţă a însemnat ruptura cu spaţiul valoric totalitar sovietic şi a determinat orientarea noului stat independent spre spaţiul valorific european.

„Curtea a reţinut că orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova”, se spune în avizul CC.

De asemenea, Curtea Constituţională a stabilit că, indiferent de rezultatul examinării amendamentelor respective, „orientarea spre spaţiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoare constituţională”.

„Unu, iniţiativa de modificare şi completare a Constituţiei, provenită de la un grup de 36 de deputaţi, este prezentată de subiectul autorizat şi în acest sens este conformă prevederilor articolului 141 din Constituţie. Doi, proiectul de lege de modificare şi completare a Constituţiei nu încalcă limitele de revizuire impuse. Trei, proiectul de lege constituţional pentru modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituţiei”, se mai arată în avizul CC.

Amintim că preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 12 septembrie, despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Igor Dodon a declarat că se va opune prin toate mijloacele posibile introducerii vectorului extern al ţării în Constituţie ca fiind „integrarea europeană”, iniţiativă ce aparţine Partidului Democrat. În acest sens, şeful statului este dispus să organizeze un referendum consultativ pentru a afla opinia poporului pe chestiunea respectivă.