Expansiune rusească în sistemul bancar moldovenesc. O bancă ce ar putea fi lovită de sancţiunile SUA a cumpărat circa 25% din acţiunile Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 25 aprilie 2014, la Bursa de Valori a Moldovei firma VEB Kapital (subdiviziunea pentru investiţii a gigantului rus Vneşeconombank) a achiziţionat 24,86% din capitalul social al Băncii de Economii pentru care a achitat un preţ de doar 50 de milioane de lei. BEM este a patra ca mărime bancă din Republica Moldova

Banca de Economii a Moldovei (BEM) a anunţat că tranzacţia a fost efectuată în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi cu permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), aprobată încă la 6 februarie 2014.

Noul acţionar, firma VEB Kapital este deţinută în proporţie de 100% de Vneşeconombank şi se ocupă de administrarea activele cu probleme şi a celor ce nu au legătură cu activitatea bancară.

"Venirea unui investitor strategic reprezentat de către o instituţie bancară influentă din Federaţia Rusă va asigura un nou impuls de dezvoltare Băncii de Economii în particular şi sistemului bancar din Republica Moldova la general", se afirmă în comunicatul BEM. 

BEM a fost evaluată la mai puţin de 16 milioane de dolari

Tranzacţia stârneşte mai multe semne de întrebare. Astfel preţul de vânzare al unei acţiuni a fost de doar 5,1 lei, puţin peste preţul nominal de cinci lei.

Astfel rezultă că una dintre cele mai mari bănci din Moldova a fost evaluată la doar 210 milioane de lei (circa 15,6 milioane de dolari), la egalitate cu cea mai mică instituţie financiară din ţară.

Vneşeconombank ar putea fi lovită de sancţiunile SUA

Totodată tranzacţia a avut loc chiar în momentul în care potrivit agenţiei Bloomberg Vneşeconombank (VEB) poate fi vizată de eventuale sancţiuni ale SUA, ca un răspuns al administraţiei Obama la escaladarea tensiunilor în Ucraina prin acţiunile desfăşurate de Rusia în estul ţării.

Cine a vândut pachetul de acţiuni de la BEM nu s-a anunţat, dar potrivit unor surse ar fi compania Sisteme Informaţionale Integrate, deţinută de o firmă cu sediul la Moscova şi care ar face parte din imperiul familiei lui Ilan Shor.
În urma emisiunii suplimentare închise de acţiuni ce a avut loc la 29 august 2013, cota statului în capitalul BEM s-a diminuat de la 56% la doar 33,4%, în timp ce firma Sisteme Informaţionale Integrate şi-a majorat cota până la 33,7%.

La finele anului trecut, mai multe surse susţineau că de preluarea BEM este interesat Gazprombank, la care Gazprom deţine direct mai mult de 35,5% din acţiuni, iar prin structurile afiliate - peste 83%. La fel se vorbea şi despre gigantul BTB, a doua ca mărime bancă din Rusia, care este controlată de stat.

Vneşeconombank este o corporaţie de stat, care finanţează diverse proiecte de dezvoltare internaţională. Banca deţine mai multe instituţii financiare în Ucraina şi Belarus, iar preşedintele consiliului de administrare este premierul rus Dmitri Medvedev.

Cum a „salvat“ Guvernul Banca de Economii