Europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu: „La sfârşitul lunii mai veţi călători fără vize în UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele Partidului Popular European. FOTO: PPE

Raportorul din partea grupului Partidului Popular European pentru ţara noastră în problema ridicării vizelor susţine că votul din 25 februarie din Parlamentul European va fi pozitiv. Vicepreşedintele PPE explică paşii tehnici care ne-au mai rămas până la intrarea în vigoare efectivă.

„Adevărul“: Pe 25 februarie, în plenul Parlamentului European, va fi votată abolirea regimului de vize pentru moldoveni. Zilele acestea se află la Bruxelles preşedintele Parlamentului de la Chişinău şi câţiva deputaţi pentru a convinge europarlamentarii să voteze „pentru“. Au de convins mulţi eurodeputaţi? Există mulţi parlamentari care ar putea vota împotrivă? Avem motive să ne facem griji?

Marian-Jean Marinescu: Singurele griji pe care vi le puteţi face este să nu iasă unanimitate, ca pe vremea comuniştilor. Dar nu va fi unanimitate pentru că sunt cei din partea stângă a sălii, care, probabil, vor avea ceva de zis. Nu există însă niciun fel de problemă. La comisie au fost doi împotrivă şi s-ar putea în plenul Parlamentului European să fie 20-30: cei din Grupul parlamentar Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD) şi, poate, din cei neafiliaţi. EFD-ul este împotriva Uniunii, a românilor şi bulgarilor să nu vină în Marea Britanie şi n-ar fi o mirare. Astăzi vom mai vota o dată ridicarea regimului de vize în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), ca să încheiem acest proces. Am votat săptămâna trecută, în mod normal, ar fi trebuit să înceapă un trilog (n.r. - între Parlamentul European, statele membre şi Comisia Europeană), pentru că este o codecizie. Ar fi trebuit să înceapă negocierile cu Consiliul UE. Parlamentul, neavând nimic de spus, atunci a spus că procesul s-a încheiat. Acum Comisia LIBE votează din nou un text deja negociat cu Consiliul. Urmează doar o scrisoare din partea Consiliului că sunt de acord cu textul votat în plen, care, probabil, va veni în martie la Consiliul JAI (n.r. Consiliul miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne). După aceea se trimite la traducere. Nu cred că există probleme pentru că nu am schimbat nimic din textul Comisiei. Sper să dureze foarte puţin şi ulterior textul va fi publicat în Jurnalul Oficial. După care, la 20 de zile de la publicare intră în vigoare. Ca să nu greşim, putem spune că este vorba de sfârşitul lunii mai. Am putea da şi o dată mai devreme, dar nu vreau să promitem ceva şi să întârziem cu câteva zile.

Ce se va întâmpla în cazul în care unii cetăţeni nu vor respecta perioada de şedere de 90 de zile în UE?

Depinde de fiecare stat membru pentru că regula este aceeaşi pe tot teritoriul UE, pentru toţi cetăţenii europeni şi pentru cetăţenii terţi care nu au nevoie de viză. Un cetăţean german dacă vine în România, nu are voie să stea decât 90 de zile. După 90 de zile, trebuie să dovedească mijloace de subzistenţă. Regula nu este special pentru Republica MoldovaEste o regulă valabilă pentru toţi cetăţenii europeni. După 90 de zile poate fi luat şi trimis acasă. De preferat este să nu depăşească acest termen. Probabil că vor exista cazuri, pentru că nu toţi oamenii sunt corecţi. Dacă vă gândiţi la eventuale reveniri la vize, eu nu am văzut până acum aşa ceva.

Moldova este privită foarte bine în Parlamentul European, cu foarte multă simpatie şi apreciere. Se apreciază foarte mult eforturile depuse în aceşti cinci ani pentru că lucrurile au mers foarte repede. Comisia are exact aceeaşi atitudine.

Cum putem anticipa astfel de situaţii?

Trebuie să existe cât mai multă informare despre reguli, despre drepturi etc. Iar autorităţile să încerce ca pentru cei care vor să muncească în străinătate, de exemplu, să desfăşoare cât mai multe acorduri cu statele europene. Dreptul la circulaţie nu înseamnă şi dreptul la muncă, nu-ţi interzice să ai un contract de muncă, dar nu înseamnă că ai dreptul să munceşti. Trebuie să te supui regulilor din fiecare ţară, ca să-ţi dea dreptul să munceşti, iar acestea diferă de la stat la stat.

Ce ne va mai aduce liberalizarea regimului de vize cu UE?

Este o integrare individuală pentru că toţi cei care sunt în Moldova şi au rude în UE, pot să-i vadă fără probleme. De asemenea, cei care sunt în UE pot să se ducă acasă fără probleme. Apropierea între membrii unei familii este un lucru foarte bun pentru oameni. La fel de important este şi din punct de vedere economic. Oamenii de afaceri din Moldova vor putea să se ducă simplu în Europa, mai găsesc o afacere, stabilesc legături economice. Plus că, altfel te priveşte lumea. Ştiu cum se uitau la noi, românii, dar şi la cehi, polonezi, înainte de a fi ridicate vizele, ca să nu vorbim de cozile interminabile de la ambasade.

Credeţi că odată obţinută această facilitate va reduce numărul euroscepticilor din ţara noastră?

Da, şi mi se pare normal să se întâmple aşa. Nu aveţi nevoie de vize să plecaţi în Rusia. Acum nu veţi avea nevoie nici pentru a călători în UE. Va fi un argument şi pentru cei care erau deja europeni: „Vedeţi, Europa ne ajută!“ Şi un argument pentru cei care erau şovăielnici, să zică: „Da, acolo ne este locul!“

Abolirea vizelor va duce la o integrare individuală pentru că toţi cei care sunt în Moldova şi au rude în UE, pot să se vadă fără probleme.

Dar frontierele noastre sunt sigure pentru o astfel de schimbare?

Ale voastre nu ştiu cum or fi, dar ale noastre sunt foarte sigure. Pe unde să treacă? Prin România, prin Polonia, prin Ucraina, că în altă parte nu au pe unde să se ducă. Or trece în Moldova, dar e greu la noi la graniţă. Trebuie să ne gândim la cetăţenii cinstiţi şi corecţi, pentru ei este un avantaj. Întotdeauna vor exista oameni care vor să încalce legile, cu sau fără voie. Dar câţi sunt aceştia: 5%, 10%, 15%? Tot rămân 85% de oameni cinstiţi şi corecţi, pentru ei este cel mai mare avantaj şi la ei trebuie sa ne gândim.

Data votării abolirii de vize a fost modificată din martie, pe 25 februarie. A fost greu să obţineţi această mutare?

Aici sunt nişte termene stabilite. Da, am făcut nişte eforturi, dar cu plăcere, nu cu mare sudoare. Am vrut să se termine cât mai repede, ca efectele să intre în vigoare cât mai repede, ca la vară moldovenii să meargă în vacanţă în UE, fără viză.

Credeţi că rezultatele alegerilor din Republica Moldova poate afecta tonalitatea şi dialogul dintre Chişinău şi Bruxelles?

Dacă revin comuniştii şi dacă vor avea acelaşi discurs ca acum cinci ani, când una ziceau şi alta făceau, atunci lucrurile se vor schimba. Uitaţi-vă la Elveţia. A votat cu foarte mică majoritate limitarea numărului de imigranţi, iar UE a suspendat imediat negocierile pe un acord de relaţii culturale şi urmează şi alte aspecte. Regulile şi reformele care se cer nu sunt neapărat pentru că sunt ale UE, ci pentru că duc la un stat democratic, dezvoltat economic, în care se respectă drepturile omului, a minorităţilor, este în beneficiul statului.