Dionis Cenuşă: Cele patru provocări post-electorale ale Blocului ACUM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN

Atât acţiunile, cât şi inacţiunile opoziţiei pot fi determinante în asigurarea stabilităţii politice a ţării, dar şi a rezistenţei propriu-zise a opoziţiei, scrie Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru IPN.

El consideră că Blocul ACUM este în faţa a patru provocări majore, administrarea cărora îi poate deschide noi “ferestre de oportunităţi” sau, din contra, să-i limiteze aria de acţiune şi impact.

Politologul crede că, pentru început, Blocul ACUM trebuie să se decidă dacă vrea să influenţeze procesul de guvernare sau deja a decis că va deţine rolul de opoziţie în Parlament. Dificultatea unei asemenea decizii depinde la fel de succesul Democraţilor de a stabili în cele din urmă o coaliţie împreună cu Partidul lui Şhor, cei trei aleşi independenţi şi în mod neapărat minim 11 reprezentanţi ai Socialiştilor, explică Dionis Cenuşa.

Dacă persistă cel mai mic risc ca un asemenea scenariu să prindă contur, atunci Blocul ACUM trebuie să se pregătească de alegeri anticipate sau de prelungirea forţată a guvernării actuale prin crearea instituţiei „guvernului tehnic”,  subliniază politologul.

A doua provocare, evidenţiată de politolog, constă din faptul că opoziţia este în faţa unei dileme legate de angajarea sa cu alegătorii, până acum, deşi cu multe dificultăţi, realizată prin intermediul protestelor. Înfiinţată din proteste, Platforma DA şi PAS urmează să decidă cum şi cu ce le înlocuieşte. Dacă Blocul va omite acest aspect, vidul creat va fi repede umplut de activismul altor forţe politice noi sau vechi, opinează Dionis Cenuşa.

Cea de-a treia provocare punctată de Dionis Cenuşa ţine de forma în care va funcţiona Blocul electoral ACUM după ce ajunge în Parlament. Ambele partide au nevoie de stabilirea unui mecanism de cooperare în interiorul legislativului, care ar preveni un divorţ dureros în viitor, sugerează politologul.

Nu în ultimul rând, el subliniază faptul că opoziţia urmează să înveţe să promoveze activ integrarea europeană, chiar dacă manifestă rezistenţă în faţa încercărilor Democraţilor de a mima reforme sau ale Socialiştilor de a consolida o agendă pro-rusă.

Până la alegerile din februarie 2019, opoziţia era concentrată pe criticarea exhaustivă a guvernării şi ezita să facă referinţă la aspectele pozitive ale integrării europene, pe care Democraţii le exploatau în favoarea sa, concluzionează politologul.

Mai multe pentru tine:
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Dubai va continua planul de extindere a aeroportului Al Maktoum în valoare de 35 de miliarde de dolari
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”